MIO 168 i siła sygnału w samochodzie

• 17 Odpowiedzi
  • 2187 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wookash

• 17
« dnia: Kwiecień 05, 2005, 22:47:59 »
Witam!
Od dwóch dni jestem posiadaczem MIO 168. Wczesniej uzywalem h2210 + GPS na bt. No i troche jestem zdziwiony slabym sygnalem GPS w MIO. W porownaniu do GPS na bt to duza roznica.

Moze to zalezy jednak od terenu. Nie mialem jeszcze okazji testowac go poza miastem. W centrum Lodzi dosc czesto gubi sygnal. Nie jest to jakies strasznie uciazliwe bo za moment go lapie, ale jednak jest on wciaz dosc slaby.
Czy ma ktos moze doswiadczenia z podobnym zestawem i centrum Lodzi?
Z tego co czytalem na tym forum to wszyscy sa bardzo zadowoleni i sygal jest OK, moze wiec cos z moim sprzetem?
Lukasz

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2005, 23:18:56 »
Niestety Mio srednio trzyma sygnal... wewnatrz samochodu bez anteny zewnetrznej. Dodatkowo jak nie jest wysuniety mocno pod szybe.

*

Offline wookash

• 17
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2005, 01:34:40 »
Hmm... kupilem specjalnie MIO bo mi sie wydawalo ze za duzo zachodu z osobnym modulem GPS, ale widze ze na darmo. Teraz bede sie musial bawic jeszcze z antena na kablu. W najblizszy weekend jade "w teren", zobacze jak to wyglada poza miastem.
Lukasz

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2005, 02:10:10 »
wookash - a gdzie masz go zamontowanego? moze warto zainwestowac w uchwyt do przedniej szyby jesli masz gdzies indziej? inna sprawa, ze w Lodzi w centrum to glownie waska "stara" zabudowa wiec nie ma sily nieraz... w terenie powinno byc wszystko OK

daj znac o wynikach bo jako lodzianin jestem ciekaw :)

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2005, 09:15:22 »
Ja posiadam MIO 168 i zamontowany jest jak pokazują zdjęcia w temacie Cat^a http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=3591&od=120 na kratkach wentylacyjnych.

Nie mam żadnych problemów z sygnałem nawet w zimie przy dużym zachmurzeniu. Nie mam ogrzewanej przedniej szyby, nie używam anteny zewnętrznej. Sygnał mam na poziomie 5-7 (nawet 8) satelitów.

Nie zdażyło mi się aby zgubił sygnał. Owszem w wysokiej zabudowie spada jakość sygnału ale jeszcze nigdy nie zgubiłem sygnału (poza tunelami i garażami oczywiście). Nawigacja jest bardzo przyjemna nawet w wysokiej zabudowie w Warszawie.

*

Offline wookash

• 17
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2005, 09:40:53 »
Lipciopda - mam w uchwycie pod szybą. W Astrze F przednia szyba nie jest ogrzewana, ale bardziej pionowa niz na przyklad w Toyocie Maap'a. Ale czy to mialoby az taki wplyw?

Maap - no wlasnie z takimi opiniami sie spotykalem, dlatego kupilem MIO. A moze to problem z moim egzemplarzem/jego ustawieniami/"tuningiem" GPS?

Mam ustawiony odczyt pozycji co 1s i przewidywanie pozycji na Auto. Moze kombinacja tych parametrow ma taki wplyw na wskazywana moc sygnalu?
Bo sygnal naogol "skacze", ale bywa ze sie ustabilizuje.

Wkurza mnie ze czasami mowi ze zjechalem z trasy (wskazujac bledne polozenie) mimo ze poruszam sie dokladnie po wyznaczonej trasie.
Lukasz

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2005, 10:14:12 »
Cytat: wookash
Wkurza mnie ze czasami mowi ze zjechalem z trasy (wskazujac bledne polozenie) mimo ze poruszam sie dokladnie po wyznaczonej trasie.
to nie jest wina GPS'a tylko map

masz zaznaczone "przyciaganie do drogi" czy jakos tak...?

*

Offline wookash

• 17
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:05:18 »
Tak mam zaznaczone. Nie bede sie upieral, ale wydaje mi sie to problem z zanikajacym sygnalem. Na ulamek sekundy lapie ale nie ustala prawidlowo polozenia, stad mapa informuje ze zjechalem z trasy. Nie dzieje sie tak, gdy sygnal jest OK.

No i dla pewnosci dodam ze pare dni wczesniej testowalem te same trasy przy tych samych mapach na h2210 + GPS na bt. i nic takiego sie nie dzialo. GPS lezal na polce pod szyba, tam gdzie teraz przymocowany jest MIO.

No coz, narazie chyba pozostaje mi sie pogodzic z sytuacja. Potestuje jeszcze w terenie.
Lukasz

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:08:59 »
Cytat: wookash
No i dla pewnosci dodam ze pare dni wczesniej testowalem te same trasy przy tych samych mapach na h2210 + GPS na bt. i nic takiego sie nie dzialo. GPS lezal na polce pod szyba, tam gdzie teraz przymocowany jest MIO.
no chyba, ze tak...

*

Offline ao

• **
  • 121
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 06, 2005, 11:48:17 »
Aktualnie jeżdżę z MIO 168 leżącym najczęściej na fotelu pasażera - po prostu jak zwykle w moim przypadku mam zabawkę kolegi do konfiguracji i wgrania gadżetów. Samochód - Toyota Carina (przednia szyba nie ogrzewana). MIO w takiej, prawie ekstremalnej, pozycji z trudem łapie mi sygnał tylko w gęstej zabudowie i czasem go w takowej gubi, ale na trasie działa bez zarzutu. Prawdą jest, że trzyma sygnał gorzej niż Acer N35 i dłużej szuka go ponownie. Natomiast i Acer i MIO wzięte do ręki i trzymane blisko szyby (czyli tak jak należy ich używać - w uchwycie) nie sprawiały mi nigdy kłopotu. Nie stwierdziłem też różnic w sile sygnału między nimi a Asusem A620 + GPS na BT.

*

Offline wookash

• 17
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2005, 13:00:23 »
Zrobilem ponowne testy. Jezdzilem po miescie z MIO w uchwycie na szybe i podlaczonym zasilaniem. Wczesniej jezdzilem na baterii.

Efekt taki: naogol widzial 4-6 satelit. Momentami nawet 8. Natomiast sila sygnalu GPS naogol ponizej 50%. Czy to jest norma?

Natomiast ani razu sie nie pogubil i wskazywal caly czas prawidlowa pozycje.

Jutro pojezdze ze znajomym ktory tez ma MIO i mowi ze u niego bez problemu. Przykleimy dwa obok siebie i bedzie wszystko jasne.
Lukasz

*

Offline piotr.sto

• **
  • 103
  • Sprzęt: TT GO 720
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 06, 2005, 20:30:42 »
Jeżdżę z MIO od piątku - krótko ale dość intensywnie. Mam ogrzewaną przednią szybę a sprzęt zamontowany na fabrycznym uchwycie (do szyby). Sygnał jest zwykle dość słaby i skacze ale nie zdarzyło się by go zgubił. Gdy przyczepię antenę zewnętrzną - leżącą na podszybiu - sygnał robi się mocny i stabilny. Tak samo jest, gdy antena leży na siedzeniu obok - chyba dużo lepiej przechwytuje sygnał niż na zamontowana w MIO.

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 08, 2005, 19:11:07 »
witam. MIO mam od tygodnia i jako, ze nie testowałem go jeszcze dokladniej co do nawigacji to postanowiłem to zrobic teraz i właśnie wrocilem z niewielkiej bo 25 km przejazdzki po okolicznych wioskach:
- niebo zachmurzone
- samochod bez ogrzewanej przedniej szyby
- moc syganlu MAX, ilosc sat MAX JESTEM POZYTYWNIE ZASKOCZONY
- odczyt pozycji co 1s i przewidywanie pozycji na Auto
- wystepuje jedynie rzadko problem "zjechales z trasy" wynikajacy z nie przeciągnięcia pozycji do siatki drog (mimo zaznaczenia tej opcji), ale nie jest to dla mnie uciazliwe i MYSLE, ZE WYNIKA TO z racji posiadanej przeze mnie starej wersji automapy (3.5) (nio jest to napewno problem programu a nie sprzetu)...

ogólnie lux

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 08, 2005, 21:10:53 »
Ja także uważam, że odbiór sygnału gps w samochodzie jest super.
Z prawie czteroletniego doświadczenia z eTrexem wiem tyle: poziom sygnału niewiele zależy od zachmurzenia, natomiast w lesie czy w wysokiej miejskiej zabudowie odbiornik "wywala się" przy braku wysokich satelitów, niskie są dla niego niewidoczne gdyż sygnał nie są w stanie przebić się przez pnie drzew czy ściany budynków. W tym samym miejscu może być w danej chwili doskonały poziom sygnału, a za pół godziny "klapa" (gdy wszystkie wysokie pouciekają).
Bywałem kiedyś dość często w Łodzi i pamiętam wąskie ulice centrum - to bardzo trudne warunki dla GPS.

*

Offline wookash

• 17
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 10, 2005, 22:11:44 »
No dobra, przetestowalem na trasie prawie 500km. Dziala wlasciwie idealnie. To co dotychczas obserwowalem w miescie (slaby sygnal) wynikalo z kilku czynnikow.
1. GPS musi sie "rozgrzac". pierwsze kilka minut po uruchomieniu bywa cienko, ale potem juz naogol nie ma problemow.
2. Przy podlaczonym zasilaczu czulosc jest wieksza.
3. Waskie uliczki w centrum Lodzi to znaczny problem dla GPS'u. Poza miastem i na trasie praktycznie bez klopotow.

Natomiast ze 2, 3 razy uslyszalem komunikat ze zjechalem z trasy i wyznacza nowa, mimo ze TRZYMALEM SIE IDEALNIE (30km prosto) wskazywanej trasy. Nie wiem zupelnie dlaczego tak sie dzieje. Wersja programow i map najnowsza (sciagnieta przed wyjazdem).

Zauwazylem kilka drobnych bledow. Raz zamiast skrecic w prawo otrzymalem komunikat ze musze przejechac przez skrzyzowanie, zawrocic i dopiero skrecic w lewo. No i raz po wybraniu najkrotszej trasy chcial prowadzic polna droga przez las... :)) Ale to problemy nie do tego tematu.

Ogolnie jestem BARDZO ZADOWOLONY. :)) Jade jak po sznurku :))
Lukasz

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 10, 2005, 23:54:10 »
Witam, mam Mio 168 od 3 tyg ale towarzyszył mi już w trasie i przejechał ze mną prawie 4 tys. km. Jest to mój pierwszy palmtop ale jeśli chodzi o sygnał to wydaje mi się, że jest bardzo dobry. Zawsze prawie max lub max. Może dlatego, że mam go zmontowany na uchwycie na szybie a moja szyba jest pod bardzo dużym kątem (Peugeot 206) więc widzi zawsze satelity. Sygnał gubił tylko w tunelach (ale to chyba oczywiste) i czasami podczas jazdy serpentynami górskimi (najczęściej w wąskich wąwozach). Ale poza tym jestem bardzo zadowolony z działania tego urządzenia. Myślę więc, że dużo zależy od dobrego umiejscowienia urządzenia. Jeśli chodzi o komunikaty, to oczywiście zdarza się, że nagle podaje komunikat absurdalny (np. nagle zawróć) ale od czego mamy nasze głowy :) Pzdrw

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 11, 2005, 19:30:26 »
...Dziś jeżdziłem troszke po Katowicach i musze powiedziec , ze co parwda widziana ilosc sat była w normie (3-7) ale sygnal "latał" ponizej 50 % (czasami wskazywał 0 ) ale mimo to nawigacja dziala wiec chyba nie ma sie co przejmowac :)

*

Offline wo__jo

• 15
  • Sprzęt: OMNIA SGH-i900
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 25, 2005, 21:57:06 »
Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum :) Optipada mam od kilku dni jeżdżę po aglomeracji Śląskiej i generalnie mam kilaka uwag co do czułości GPS-u satelit widzi około 4-6 natomiast siła sygnału oscyluje w okolicy zera. Pocet jest zamontowany na podszybiu w oryginalnym uchwycie, samochód to Meganka 1 z szybą atermiczną tzw. niebieską i może w tym problem. Chciałem uniknąć kabelków ale chyba nie obędzie się bez anteny zewnętrznej i tu mam pytanie, znalazłem w dosyć okazyjnej cenie antenkę czy ktoś miał z nią kontakt http://www.sklep.optimus.pl/C1256BFE0044EC05/($modelByID)/197701BA958AC822C1256F63002807EE?opendocument jaka jest jej skuteczność i wykonanie może ktoś ją kupił ?? nie ma żadnych zdjęć więc trudno ocenić czy to ten sam produkt co na Allegro lub w innych sklepach. Proszę o wyrozumiałość i o wszystkie konstruktywne uwagi