Medion MDPPC 100 - problem z nawigacją GPS

• 2 Odpowiedzi
  • 862 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Medion MDPPC 100 - problem z nawigacją GPS
« dnia: Czerwiec 21, 2007, 23:19:17 »
witam serdecznie,

jestem nowym użytkownikiem forum wiec witam wszystkich,

odrazu chciałbym prosić o pomoc, nie znam sie na PDA, wiec proszę o podejście jak do laika, i tłumaczenie bardzo szczegółowo

kopiłem niedawno PDA medion MDPPC 100 (szczegoly na stronie sprzedawcy: http://www.e-skleprtv.pl/mdppc-nawigacj261-p-156.html?osCsid=843a91500daa52fea04a01a21b2440da ), zależało mi zwłaszcza na nawigacji GPS, odbiornik to: RoyalTek GPS RGM-2000, system operacyjny Windows CE Pocket PC 2002 Premium Edition.

problem w tym, ze w żaden sposób nie mogę połączyć odbiornika z satelita, mam zainstalowana automape wersje 3.9.7 i wyprobowałem tez iGO, w obu przypadkach odbiornik GPS nie mógł sie połączyć z satelita,

wyprobowałem tez takie programy jak WinCEMonitor, GPSinfo ale wogóe nie pokazywały żadnych wyników, nie łączyły z satelita.

czy wie ktoś może co należy zrobić aby GPS działał jak należy? trzeba może jakieś sterowniki zainstalować? może jakoś uaktywnić ten odbiornik? może coś z portami zrobić? proszę tylko o dokładne wyjaśnienie co i jak, gdyż powtarzam, nie jestem informatykiem i średnio sie znam

(ps. przeszukiwałem forum i nie znalazłem wyjscia, wiec proszę o nie czepianie sie ze pisze znow o tym samym, dziękuje)

pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Medion MDPPC 100 - problem z nawigacją GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 21, 2007, 23:49:10 »
wyszedłeś na zewnątrz? Pamiętaj, że zanim odbiornik ustali pozycję za pierwszym razem konieczne jest długie czekanie...czyli najlepiej wyjdź na kilka minut na zewnątrz i zostaw odbiornik w jednej pozycji pod gołym niebem...powinno ruszyć...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

Odp: Medion MDPPC 100 - problem z nawigacją GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2007, 12:21:16 »
już wszystko działa, wyjaśnię w czym problem, może ktoś będzie miał podobny przypadek...

otóż, w tym modelu PDA, odbiornik GPS jest podłączany do zasilacza samochodowego do gniazda zapalniczki i do PDA, ważne jest aby zasilacz był podłączony do gniazda zapalniczki (musi koniecznie mrygać dioda), wówczas, wtedy i tylko wtedy odbiornik GPS będzie mógł nawiązać sygnał z satelita

moim problemem okazało się gniazdo od zapalniczki, musiałem pokręcić wtyczką aby załapało i zaczęła mrygać dioda (znak że działa), wcześniej podłączałem, ale dioda nie mrygała i połączenie nie mogło zostać ustanowione

teraz wszystko gra i jest cacy :)

pozdrawiam i może komuś przyda się ta informacja