automapa w poziomie

• 14 Odpowiedzi
  • 1657 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

automapa w poziomie
« dnia: Wrzesień 10, 2005, 10:51:28 »
witam.

padlem na pomysl, ze fajnie by bylo, gdyby PPC udalo sie zamocowac w poziomie w uchwycie samochodowym (wtedy wtyczka od zasilania bylaby z boku - dla mnie do plus). ale problem z automapa, bo nie da sie jej przeciez obrocic o 90 stopni - chyba, ze nie wiem wszystkiego?
jest to mozliwe?

dziekuje.

automapa w poziomie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2005, 10:59:42 »
Nie wiem czy korzystanie z automapy było by wygodne bo było by mniej trasy do przodu widac a to jest istotniejsze niz widok mapy na boki. Ale jezeli pojawi sie Automapa 3D wtedy widok poziomy będzie jak znalazł.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
automapa w poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2005, 11:11:15 »
Automape da sie obrocic, jak kazdy inny program - jak masz WM 2003 SE lub Nyditot'a w innych okienkach. Niestety AM nie jest zgodna z WM 2003 SE wiec kiepsko wyglada po zmianie orientacji na pozioma.

automapa w poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 10, 2005, 16:39:37 »
Przede wszystkim witam, to jest moj pierwszy post wiec prosze mi od razu nie jechac.

W jaki sposob jest realizowane obracanie mapy w tym nowym Palmaxie? Planuje go kupic chociaz martwi mnie to, ze nie ma on BT. Czy w tym Palmaxie mozna pracowac w orientacji pionowej? Pytam bo na wszystkich zdjeciach odpalona jest na nim mapa w orientacji poziomej.

I jeszcze jedno pytanie poza konkursem, czy sa jakies PDA z wbudowanym odbiornikiem GPS i z obslugujace BT?
Z gory dziekuje za pomoc.

automapa w poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2005, 18:22:58 »
Cytat: piotrtal
witam.

padlem na pomysl, ze fajnie by bylo, gdyby PPC udalo sie zamocowac w poziomie w uchwycie samochodowym (wtedy wtyczka od zasilania bylaby z boku - dla mnie do plus). ale problem z automapa, bo nie da sie jej przeciez obrocic o 90 stopni - chyba, ze nie wiem wszystkiego?
jest to mozliwe?

dziekuje.

Można:
[pic=http://www.autogps.webpark.pl/images/poziom.jpg]

automapa w poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 10, 2005, 20:44:30 »
heh. czadzik.
jakiego programiku uzyles do obrocenia ekranu?

BTW (odnosnie anteny czy tam czulosci na odbierany sygnal).
stalem sie posiadaczem Holuxa GR230, ktorego to juz mialoem okazje przetestowac wczesniej. krazy tez dobra opinia o tej marce i tym modelu.
GPS mam od wczoraj i tak naprawde nawet nie mialem za bardzo czasu go potestowac, ale co zauwazyem ( i czy to jest normalne).
GPS nie lapie mi zadnej satelity kiedy jestem w domu, nawet kiedy poloze go przy oknie. jak wyjde na balkon to cos tam ledwo zlapie.
w samochodzie zero problemow, ale na desce rozdzielczej. wsadzilem go do torby, a torbe pod siedzenie i tez nie lapal.

nie mialem pojecia, ze odbiorniki GPS sa tak czule i musza "widziec niebo" zeby sciagaly cokolwiek.

wiem, ze sa chipsety SIRF star III, ale HOlux na tym chipsecie kosztuje 50% drozej.

wiadomo, ze sa to odbiorniki z wbudowanymi antenami, ktore nie rozwijaja takich mozliwosci jak porzadna zewnetrzna antena - wyobrazam sobie, ze jest to tak jak z CB Radio. nie mozna porownywac antenki samochodowej z czyms stacjonarnym, zamocowanym na maszcie na dachu w domu.

i tutaj moje dodatkowe pytanie - co lepsze?:
- SIRF star II + porzadna antena zewnetrzna (np. Holux GR230+antena),
- SIRT star III - bez anteny - ale za to z dodatkowymi systemami obliczajacymi pozycje nawet przy bardzo slabym sygnale (np. Holux GR236).

dzieki.

*

Offline kanczug

• 19211
automapa w poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2005, 21:08:16 »
Cytat: Tral
Przede wszystkim witam, to jest moj pierwszy post wiec prosze mi od razu nie jechac.

W jaki sposob jest realizowane obracanie mapy w tym nowym Palmaxie? Planuje go kupic chociaz martwi mnie to, ze nie ma on BT. Czy w tym Palmaxie mozna pracowac w orientacji pionowej? Pytam bo na wszystkich zdjeciach odpalona jest na nim mapa w orientacji poziomej.

Palmax ma system WM 2003 SE wiec standardowo obsluguje zmiane orientacji ekranu dla kazdego programu. Wystarczy wcisnac jeden przycisk na obudowie. Oczywiscie by program dobrze wygladal na tym ekranie musi byc przystosowany do pracy w trybie poziomym. Automapa jeszcze kuleje w ten sposob.

I jeszcze jedno pytanie poza konkursem, czy sa jakies PDA z wbudowanym odbiornikiem GPS i z obslugujace BT?

Obecnie jest tylko jeden PDA z GPS i BT:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9674

automapa w poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2005, 21:52:16 »

Palamax ma specjalny przycisk który przekeca mapę i w tym momencie AM chodzi bez problemu

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
automapa w poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2005, 21:54:35 »
heh. czadzik.

i tutaj moje dodatkowe pytanie - co lepsze?:
- SIRF star II + porzadna antena zewnetrzna (np. Holux GR230+antena),
- SIRT star III - bez anteny - ale za to z dodatkowymi systemami obliczajacymi pozycje nawet przy bardzo slabym sygnale (np. Holux GR236).

dzieki.

Bt338 i zapominasz co to słaby sygnał, można czasem trafić na sirf II bardzo czuły ale można trafić i na mało czuły.

ten GPS co kupiłeś całkowicie wystarczy do nawigacji samochodowej ale o komforcie zapomnij, BT338 możesz trzymać gdzie dusza zapragnie i będzie działał, jeżeli nie potrzebujesz nadmiarowej czułości to ten ci wystarczy, nie mam doświadczeń z innymi sirf III ale BT338 nie potrzebuje żadnych anten zewnętrznych, anteny zewnętrzne GPS sały się przeżytkiem wraz z wprowadzeniem sirf III.

Nie porównuj do tego CB bo tam masz jeszcze nadajnik a tu tylko odbiornik.

*

Offline kanczug

• 19211
automapa w poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2005, 21:56:03 »
Nie powiedzialbym ze AM chodzi bez problemu na obroconym ekranie... Nie ma dostepu do dolnego paska przyciskow w menu i tryb pilota w nawigacji jest fatalny na landscape.

automapa w poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2005, 22:17:56 »
Cytat: TOMAN

Bt338 i zapominasz co to słaby sygnał, można czasem trafić na sirf II bardzo czuły ale można trafić i na mało czuły.

taka roznica wystepuje nawet w tych samych modelach z tej samej polki i serii? - przeciez ISO powinno cos znaczyc?

ten GPS co kupiłeś całkowicie wystarczy do nawigacji samochodowej ale o komforcie zapomnij, BT338 możesz trzymać gdzie dusza zapragnie i będzie działał, jeżeli nie potrzebujesz nadmiarowej czułości to ten ci wystarczy,

to znaczy  potrzebę wyciagania go z torby i polozenia na desce rozdzielczej mozna uznac za mniejszy komfort, ale na tyle rzadko potrzebuje GPS, ze nie wydaje mi sie to dla mnie taka udreka.

natomiast w kwestii tych SIRF III - pytam bo ciekawi mnie czy jest to tylko slogan reklamowy (tak jak rozdzielczosc interpolowana w skanerach) czy faktycznie taki GPS potrafi mimo wszystko lepiej odbierac niz konwencjonalny na SIRF II + antena zewnetrzna.

na logike biorac to wlasnie antena powinna grac tutaj wieksza role. te odbiorniki sa takze antenami, ale na tyle malymi, ze "tylko" wystarczajacymi.

byc moze kiedys zapragne miec antene - kiedy pojade gdzies w dalsza trase. i chcialem zapytac uzytkownikow, ktorzy maja w tej kwesti cos do powiedzenia.

dzieki TOMAN za twoja opinie. :)

nie mam doświadczeń z innymi sirf III ale BT338 nie potrzebuje żadnych anten zewnętrznych, anteny zewnętrzne GPS sały się przeżytkiem wraz z wprowadzeniem sirf III.

Nie porównuj do tego CB bo tam masz jeszcze nadajnik a tu tylko odbiornik.

no, ale CB to tez odbiornik jak by nie patrzec. :)

automapa w poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 11, 2005, 01:21:06 »
Troszke mnie zmartwiliscie. Ten M5 kosztuje mniej wiecej 2000zl Z kolei nie wiem czy jest sens pakowac sie w Palmaxa skoro nie wykorzystam jego obracalnosci ekranu. Czy mozna z tego Palmaxa korzystac jak z normalnego palmtopa? (chodzi mi o ekran).

Pytalem o PDA z odbiornikiem GPS i BT bo pomyslalem sobie zeby odbiornik wbudowany uzywac wszedzie poza samochodem a w samochodzi miec odbiornik BT. Czy to rozwiazanie w ogole ma sens czy lepiej kupic tego Palmaxa i nie glowic sie wiecej nad zakupami, cieszyc sie zakupem i korzystac?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
automapa w poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 11, 2005, 09:45:42 »
Z mojego punktu widzenia BT (prócz nawigacji) jest istotny do łączenia się z Internetem po GSM/GPRS. Bez BT palmtop byłby dla mnie niepełnowartościowy. No, chyba że ma się dodatkowo smartfona.
I tu jest niewątpliwa słabość Palmaxa.

A co do zastosowania dodatkowego odbiornika GSM na BT, jeśli masz już PDA/PNA z SiRF III, to IMHO ma to sens wyłącznie wtedy, kiedy w aucie są szyby atermiczne i trzeba odbiornik umieszczać w nietypowym miejscu (np. koło tylnej szyby), lub gdy płaszczyzna szyby przedniej jest bardzo oddalona od siedzenia kierowcy (przychodzi mi na myśl np. Pontiac TransSport/Chevy Lumina).

W pozostałych przypadkach dokupowanie dodatkowego odbiornika do samochodu jest, delikatnie mówiąc, nielogiczne. To zasadniczy odbiornik ma działać sprawnie, zamontowany w okolicach pulpitu!

Ale to tylko moja opinia...

*

Offline kanczug

• 19211
automapa w poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 11, 2005, 10:21:49 »
Obracany ekran w niczym nie przeszkadza - w koncu przeciez nie musisz go obracac, a jak wyjdzie Automapa 4.0 (mysle ze w ciagu miesiaca ... moze 1.5) to bedzie dobrze chodzic na kwadratowym ekranie.

automapa w poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 12, 2005, 09:03:58 »
Sciagnalem i zainstalowalem. powiem szczerze, ze automapa i cokolwiek innego zreszta wyglada tragicznie przy obrazie landscape. zaden program nie miesci sie na ekranie, pojawiaja sie scrollbary.

wylaczylem to. wole juz kabel od dolu i ipaq'a q pionie. :)

Zdjęcie obrazuje obrócony uchwyt Brodit i uruchomiony w trybie landscape program TT5, z AM nie próbowałem, zresztą na TomTomie też normalnie jeżdżę w pionie, choć wtyczka utrudnia mi dostęp do regulacji głośności w radiu :)