MDA I nie widzi antenki GPS.

• 11 Odpowiedzi
  • 636 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 18, 2006, 17:09:24 »
Witam, mam taki problem, mam MDA I, GPS i mapke, ale po tym jak moj synek bawil sie MDA nie widzi antenki, wydaje mi sie ze cos mu zajmuje port, na ktorym powinna byc transmisja z antenka.

POMOCY bo nie wiem jak to odkrecic by wszystko mi znow poprawnie dzialalo.

... a gleboki reset tez robilem i dalek tak samo

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: MDA I nie widzi antenki GPS.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2006, 17:30:36 »
Cytat: "SZAFRAN"
Witam, mam taki problem, mam MDA I, GPS i mapke, ale po tym jak moj synek bawil sie MDA nie widzi antenki, wydaje mi sie ze cos mu zajmuje port, na ktorym powinna byc transmisja z antenka.
POMOCY bo nie wiem jak to odkrecic by wszystko mi znow poprawnie dzialalo.
... a gleboki reset tez robilem i dalek tak samo

Głęboki reset - to znaczy hard reset (taki po którym kasuje się całe oprogramowanie z PDA)? Jeżeli tak to możliwość druga odpada a pierwsza jest bardzo prawdopodobna.
Mogą być w zasadzie 3 możliwości:

Po pierwsze - jak zawsze powtarza Jakub Kańczugowski "sprawdź czy nie masz włączonej opcji receive all beams w menu connections" ma być wyłączona.

Po drugie - zobacz czy nie został zainstalowany sterownik zewnętrznej klawiaturki - on często zajmuje port, poszukaj czegoś podejrzanego w remove programs.

Po trzecie - Czym sprawdzasz łączność z odbiornikiem? Najlepsze będzie coś w rodzaju Gps info, bo tam od razu wszystko widać.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2006, 17:54:05 »
Z objawów sądzę że został włączony odbiór w podczerwieni /Settings/Connection/Beam. Sam nie wiem dlaczego port Infrared blokuje dostęp do Com1 ale podobny problem już był opisywany na forum i sprawdziłem że działa (w życiu bym pewnie sam do tego nie doszedł ale ponoć gdzieś na zachodnich forach było opisywane)

dzieki
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2006, 18:48:52 »
byl wlaczony receive all beams, jak wylaczylem- ruszylo

przedwczesna radosc :(
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 18, 2006, 19:24:53 »
mam sofcik do sprawdzania ruchu na niebie, ilosci satelitow itp, to DZIALA, ale AutoMapa niestety NIE :(

Moze ktos ma jakis pomysl ??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Re: przedwczesna radosc :(
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 18, 2006, 19:29:51 »
mam sofcik do sprawdzania ruchu na niebie, ilosci satelitow itp, to DZIALA, ale AutoMapa niestety NIE :(

Moze ktos ma jakis pomysl ??

Jaka wersja automapy? Automapa wykrywa gps dopiero jak ten uzyska fix - może sprawdzasz w mieszkaniu, gdzie tego fiksu być nie może?
Nowa automapa działa na sekwencjach GGA GGL i chyba VTG - może którejś brakuje?

moze racja
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 18, 2006, 19:43:53 »
... jestem w domu, mapa 3.8.1.1 albo 2.2 nie pamietam, ale zaraz zejde do auta i tam sprawdze, a pisales jeszcze o jakis zaczarowanych protokolach, gdzie sprawdzic czy wszystko dociera

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Re: moze racja
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 18, 2006, 19:54:00 »
... jestem w domu, mapa 3.8.1.1 albo 2.2 nie pamietam, ale zaraz zejde do auta i tam sprawdze, a pisales jeszcze o jakis zaczarowanych protokolach, gdzie sprawdzic czy wszystko dociera

Odpowiem tak - jeśli chcesz by wszystko zawsze działało musisz mieć pełny protokół NMEA. W tym celu instalujesz Win fast navigator, włączasz ustawiasz połączenie na NMEA 4800 com1 i start. Później klikasz na Command w menu Tools i zakładkę NMEA. Dajesz wszystkie (oprócz user) na jeden i GSA GSV na 3. Klikasz ok i już masz pełny protokół:)

ok
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 18, 2006, 20:13:56 »
poszukam tego win fasta, mimo ze w aucie mapka poszla, ale chyba ten win fast cos poprawia, jesli dobrze rozumiem

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Re: ok
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 18, 2006, 20:19:36 »
poszukam tego win fasta, mimo ze w aucie mapka poszla, ale chyba ten win fast cos poprawia, jesli dobrze rozumiem

Nie poprawia - raczej czyni sam odbiornik GPS bardziej kompatybilnym z różnymi programami do nawigacji. Jeśli już działa, a używasz tylko Automapy, to nie ma potrzeby programowania Win Fastem.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 18, 2006, 20:21:02 »
qrde duzy,2,5 MB w zipie

PODZIEKOWANIA DLA WSZYSTKICH
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 18, 2006, 22:00:40 »
Dzieki serdeczne za pomoc, juz dziala i mysle ze juz bedzie dzialal.

Pozdrawiam