MDA Compact z GPSem

• 18 Odpowiedzi
  • 1453 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MDA Compact z GPSem
« dnia: Sierpień 30, 2005, 19:10:00 »
Jeśli chciałbym wyposażyć MDA Compact w możliwość nawigacji satelitarnej (tj. antena gps, uchwyt samochodowy, ładowarka samochodowa i chyba tyle czy jeszcze coś potrzeba? Bez map) to jakie dobre i w miarę tanie a zarazem kompatybilne, wyżej wymienione rzeczy powinienem kupić??

*

Offline lipciopda

• 6801
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2005, 19:40:55 »

MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2005, 19:44:41 »
Rozumiem że co do uchwytu muszę kupić produkt z dopiskiem "(sam uchwyt bez mocowania)" i jeden z tych z dopiskiem ("samo mocowanie bez uchwytu) tak??

EDIT: Jeszcze jedno. Ten uchwyt nie będzie za duży na MDA Compacta??

EDIT 2: Na BT tak?? Tzn. Treka S3 odradzasz??

*

Offline lipciopda

• 6801
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2005, 19:54:52 »
no wlasnie... teraz przyjrzalem sie szerokosci i jednak ten uchwyt jest za szeroki - MDA Compact ma 5.8cm a uchwyt minimalnie 6.35cm

trzeba szukac dalej...

MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2005, 20:02:19 »
Znalazłem to http://www.bajtel.pl/product_info.php/products_id/1241 ale cena dość wysoka.

EDIT: Tu trochę taniej ten sam http://www.palmtops.com.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=52_6_24&products_id=262&zenid=c6cdb4dc1972a32e84fe0389c01dd177

EDIT 2: Tfu drożej na szybkiego spojrzałem na cenę netto

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2005, 20:21:46 »
Ja kupilem do MDA Compact zwykly uchwyt HAMA dla telefonow komorkowych w MediaMarkt ... cos za 25zl chyba. Byl minimalnie za maly, ale wystarczylo sciac polowe gumek na tych czesciach trzymajacych PDA i jest git. Przejechalem z nim juz sporo kilometrow i sprawdza sie bardzo dobrze. To chyba ten model:
http://www.hama.de/portal/articleId*91791/action*2563

MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2005, 20:38:10 »
W sumie fakt. Gdzie w necie można kupić uniwersalne uchwyty samochodowe na komórki bo na google jakoś nie mogę znaleźć.

*

Offline lipciopda

• 6801
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 30, 2005, 20:50:46 »
poszukaj na allegro

MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2005, 21:07:05 »
Jezeli chodzi o uchwyt to tez mam uchwyt do telefonu (ok 30 zł). Musiałem w nim tylko przerobic mocowanie ale sprawuje sie super. Zawsze jest pytanie jak ten uchwyt ma byc mocowany. MDAC jest maly i ja nie chciałem duzego uchwytu mocowanego do szyby. Co prawda musialem uzyc wkretow :( ale za to calosc wyglada dyskretniej i trzyma sie bardzo stabilnie.

Na tym forum odpowiedz na pytanie - jaki GPS, mozna przewidziec niemal tak latwo jak na pytanie ile jest 2x2 :D

Oczywiście SIRF Star III ma czułość nie do pobicia ale niestety cena tez nie jest słaba. Sam przymierzam sie do Nemerixa. Miałem możliwość zabawy przez pewien czas jakims No name starszego typu i jak dla mnie jego czulość byla calkowicie wystarczajaca zarowno w miastach i poza nimi. Mysle wiec ze Nemerix tez bedzie sie dobrze sprawowal a jest sporo tanszy. Jego dodatkowy plus to ladowarka samochodowa z wyjsciem USB wiec obsłuży tez MDA (zawsze to jeden klamot mniej)

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2005, 21:34:36 »
Cytat: Scrapek
Gdzie w necie można kupić uniwersalne uchwyty samochodowe na komórki bo na google jakoś nie mogę znaleźć.

Ja zgodnie z sugestią któregoś z kolegów na forum do MDA Compact kupiłem uchwyt Motoroli
HC-100 tutaj : http://www.sklep.teleoffice.pl
Pasuje bardzo ładnie i kosztuje około 33zł. Mogę polecić z czystym sumieniem.
pozdr.
robo.

*

Offline cin2000

• 509
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2005, 22:28:49 »
Takiego czegoś szukałem właśnie (HC100). Za posiadanie przegubu 10 punktów na 10 - robo, powiedz jeszcze, czy można go obracać w kółko?
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 30, 2005, 22:48:05 »
Przegub jest typowym przegubem kulistym i umożliwia obracanie uchwytu. Można go tez od uchwytu odpiąć. Stopka przegubu ma otwory pod wkręty jak widać na zdjęciu, ale również jest podklejona taśmą montażową więc można uchwyt po prostu przykleić co w zupełności wystarcza.
pozdr.
robo.

*

Offline Krisu

• 35
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 31, 2005, 01:15:29 »
Ja do MDA Compact kupiłem Holuxa 236 - w zestawie ma ładowarkę samochodową mini USB. Praktycznie GPS może pracować dość długo bez doładowywania, a MDA w trybie nawigacji zjada dużo energii więc ładowarka bardziej przydaje się do PDA. Jedna ładowarka wystarczy i nie ma plątaniny kabli.
Uchwyt kupiłem do telefonu - warto żeby można było obracać go tak, by telefon mógł być w "pionie" jak i w "poziomie". (panoramiczny ekran w nawigacji - szczególnie TomTom5 w trybie 3D dla mnie jest bardziej naturalny).
Dla nawigacji istotne jest też to by PDA było w takim miejscu , które nie wymaga odrywania oczu od drogi.
Najgorszym uchwytem jest "biologiczny" w przypadku gdy ktoś obok musi trzymać PDA w ręku ;)

MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 31, 2005, 10:31:30 »
Mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć jaka jest różnica między GPSem na BT (np. Globalsat BT-338), a takim kabelkowym (np. i.Trek S3) skoro są opartę na tym samym chipsecie i taniej wychodzi zakup Treka i ładowarki samochodowej niż np. wyżej wymienionego Globalsata. Jak ktoś napiszę że brak kabelka przy BT to rozszarpie :D

*

Offline lipciopda

• 6801
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 31, 2005, 10:36:11 »
no ale za to ten brak kabelka jest rekompensowany modulem BT :))

a tak na serio niczym - kwestia wygody i kto co lubi - jeden woli wydac wiecej i miec wersje bez kabli a innemu kable nie przeszkadzaja

inna sprawa, ze sa modele gdzie wersji kabelkowej nie podlaczysz - np. seria 19xx

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 31, 2005, 10:53:53 »
Do MDA Compact tez nie podlaczysz GPSa na kablu... a chyba takiego PDA posiadasz?

MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 31, 2005, 11:01:58 »
Cytat: jakub kańczugowski
Do MDA Compact tez nie podlaczysz GPSa na kablu... a chyba takiego PDA posiadasz?

Niezupełnie. Przymierzam się właśnie do jego zakupu i sprawdzam sobie niektóre opcje dla pewności (jak np możliwość wykorzystania do nawigacji satelitarnej). Osobiście mi kabelek nie przeszkadza ale skoro się podpiąć nie da to trzeba się ewentualnie będzie szarpnąć na coś droższego bez kabelka (buuu ja chce kabelek :D :] ).

*

Offline lipciopda

• 6801
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 31, 2005, 11:04:39 »
zawsze na kabelku mozna sie jeszcze powiesic jak np. Automapa przestanie dzialac :))

*

Offline Krisu

• 35
MDA Compact z GPSem
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 31, 2005, 14:50:56 »
Scrapek - jedną z zalet BT jest uniwersalność. Mając GPS na kablu jesteś uwiązany do jednego standardu, urządzenia, serii urządzeń, producenta itd. Wydaje mi się, że z PDA szybciej się rozstaniesz niż z GPS-em.
W przypadku gdy zechcesz sprzedać GPS na BT - też łatwiej znajdziesz nabywcę.