Okazjonalne wykorzystanie GPS na kablu bez samochodu

• 5 Odpowiedzi
  • 688 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 02, 2006, 19:35:09 »
Witam !

Intensywnie zastanawiam się nad GPS`em do mojego Looxa 720. Zależy mi na czułości więc raczej SIRF III, ale cena tych na BT trochę za duża, więc na razie stanęło na BR-355.

Mam pytanie związane z tym GPSem. Czy istnieje w miarę prosty i tani sposób na wykorzystanie tego GPSa poza samochodem (kwestia zasilania)? Chodzi tylko o sprawdzenie  aktualnej pozycji gdzieś w lesie, na rowerze - nie o ciągłe użytkowanie.

pozdrawiam i życzę wszystkiego naj w Nowym Roku.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2006, 22:31:00 »
Ja takiego sposobu nie znam.
Być może funkcjonują rozwiązania self-made. Może z użyciem jakiegoś battery pack'a?

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2006, 23:02:03 »
właśnie tak kombinuję:
np. gniazdko zapalniczki samochodowej : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79092550
+ batery pack ze standardowym wyjściem. Teoretycznie powinno zadziałać - ale czy ktoś może empirycznie testował ?

będę wdzięczny za wszelkie uwagi

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2006, 23:23:22 »
Cytat: "stanley_"
właśnie tak kombinuję:
np. gniazdko zapalniczki samochodowej : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79092550
+ batery pack ze standardowym wyjściem. Teoretycznie powinno zadziałać - ale czy ktoś może empirycznie testował ?

będę wdzięczny za wszelkie uwagi

Zdaje się, że generalnie pockety oraz odbiorniki GPS zasilane są napięciem 5V - pewnie można pominąć gniazdo zapalniczki ...

A konkretnie taki BR-335 ma parametry:
Power
Main power input: 4.5V ~ 6.5V DC input
Power consumption: 80mA

Wystarczy do jakiegoś batterypacka na 4 paluszki dorobić kabelek i dać 5V-6V na wtyczkę PS-2, od razu z wtyczki wyprowadzić sygnał GPS na wtyczkę do LOOX'a i jazda ...

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2006, 23:47:39 »
Wielkie dzięki - czyli się da, więc spróbuję.

A gniazdko niby po to, żeby jak najmniej ingerować w oryginalne okablowanie i 'owtyczkowanie' , ale oczywiście można też bez - na skróty.