mapy za free

• 23 Odpowiedzi
  • 2492 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mapy za free
« dnia: Czerwiec 22, 2005, 00:54:44 »
czy wiecie może skąd można ściągną mapki polski do automapy itp. bo nie mam ochoty kupować mapek u producentów...

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
mapy za free
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2005, 01:18:19 »
A palmtopa ukradles ? Czy jednak miales kaprys i kupiles ?
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline iwi

• **
  • 240
    • http://www.inmo.com.pl/gps
mapy za free
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2005, 11:58:04 »
Claude - nie przesadzaj. Przeciez smyk nie pisze o kradziezy. Jestes jak i jeszcze kilku innych na tej grupie przewrazliwiony.
SMYK - Programow jest duzo bezplatnych albo platncych kilkadziesiat zl.
Automapa jest droga i jesli Cie nie stac na nia to zapomnij, ale np masz program Navigator (duzo tanszy) albo CMAPA za free - ma pewne wady, ale w zupelnosci wystarczy.
Mozesz rowneiz isc na strone GPSMANIAKA i tam poda CI namiary na inne programy.
Polecam GisRussa. W wersji LITE nie jest drogi a moze zdzialac naprawde wiele. Sciagniesz sobie Mape Tatr np ze strony GPSMAniaka albo moze byc tutaj http://mapcenter.cgpsmapper.com/catalogue.php i mile sie zaskoczysz.
Jesli uzbierasz troche kasy a te programy Ci nie wystarcza to bedziesz mial do wyboru cala mase programow m.in
Automape, TOMTOMA, Destinatora, Navigo, ViaMichelin, Freja,Frigo albo cos takiego.

*

Offline Claude

• 2086
mapy za free
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2005, 12:36:30 »
Przeciez pisze wyraznie "skąd można ściągną mapki polski do automapy" , dla mnie to brzmi jednoznaczenie.

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
mapy za free
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 22, 2005, 14:17:56 »
Claude ma rację. Jak nie masz ochoty kupować to nie używaj wcale.

*

Offline kursk

• *
  • 74
mapy za free
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 22, 2005, 14:42:48 »
Jestem ciekawy ilu clubowiczów kupiło automapę orginalną albo posiada na swych kompach orginalne oprogramowanie. Wiadomo nie powinno być piractwa. Ale producenci oprogramowania sami pchają odbiorćę w ramiona piratów. Co szkodzi sprzedawać legalne systemy operacyjne za np 100 zł lub nawet mniej. Jesteśmy ubogim społeczeństwem i wydając kasę na sprzęt nie stać już nas na dodatkowe oprogramowanie. Powinni natomiast karać jeżeli by taką kopię znaleźli. I byłaby sytuacja że zarobili by na ilości. Sądzę że 80 % clubowiczów korzysta z Torenta itd. Tak więc nie wymądrzajcie się bo nikt nie jest bez skazy. A Ty "Smyk01" jeżeli nie wiesz jak korzystać z kompa, gdzie co szukać  i jakie pytania zadawać na jakich forach to do piaskownicy.

*

Offline Claude

• 2086
mapy za free
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 22, 2005, 15:00:25 »
Inaczej, jest regulamin tego forum ? Jest , wiec nie zajmujemy sie tutaj weryfikacja tego kto co ma i czy to jest legalne czy nie, akceptujac regulamin zgadzamy sie nie poruszac tematow zwiazanych z piractwem.Mnie nie obchodzi co na kompie lub pda ma smyk01, ma nie umieszczac postow poszukujacych pirackiego oprogramowanie.Lubie ten portal, dzieki niemu o wielu rzeczach sie dowiedzialem, wielu nauczylem i niechcialbym aby okazalo sie , ze nagle np. jest malo wiarygodny co moze sie objawic chocby tym , ze zadna firma nic nie przekaze do pdaclub do testowania

*

Offline kursk

• *
  • 74
mapy za free
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 22, 2005, 15:12:18 »
Claude zgadzam się z Tobą w 100 %.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
mapy za free
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 22, 2005, 15:47:19 »
Cytat: Kursk
Jestem ciekawy ilu clubowiczów kupiło automapę orginalną

A czy clubowicze się Ciebie pytają, czy puszczasz bąki pod kołdrą?
Chcesz - walisz, nie chcesz - robisz to gdzieś indziej, Twoja prywatna sprawa i Twoje ryzyko. Nie ma ani powodu, ani zainteresowania publicznego, aby się z takimi rewelacjami obnosić.
To raz.

Po drugie, to jest forum publiczne, cieszące się bardzo dużym zainteresowaniem i zaufaniem. Nie tylko czytelników, ale również producentów i dystrybutorów sprzętu oraz oprogramowania dla PDA.
Dopuszczanie tutaj jakichkolwiek dyskusji o nielegalnym sofcie zniweczyłoby pięcioletnie tradycje serwisu i wysiłki Administratorów dla uzyskania statusu wiarygodnego medium tematycznego.

Jeśli ktoś zatem chce puszczać te bąki, to nie głośno i nie w salonie, jakim jest niewątpliwie PDA Club. Niech czyni to we własnym zakresie, na własne ryzyko i w środowisku, gdzie smród jest aurą pożądaną lub normalną.

Dlaczego ktoś, poszukujący nielegalnej kopii AutoMapy jest na tyle bystry, przenikliwy i przewidujący, że nie zada pytania o nią supportowi AM, a na Forum PDA Clubu za cholerę nie da mu się wytłumaczyć, że to także nie jest odpowiednie miejsce?
Musimy po sto razy przechodzić przez lepperowsko-elpeerowsko-tymińskie dyskusje o tym, jak to w Polsce jest dramatycznie biednie i jak to wszyscy producenci chcą nas dodatkowo okradać. Z pieniędzy, których nie mamy...

A sprawa jest prosta. Nie stać mnie - korzystam albo z darmowych/tanich ale uboższych w funkcje ofert, albo rezygnuję z dobra wyższego rzędu, jakim jest niewątpliwie nawigacja samochodowa. Bez tego da się żyć.
A jak już ktoś nie może wytrzymać i musi rąbnąć ten soft i używać go, to uprzejma prośba - nie mieszajcie do tego i do swoich problemów PDA Clubu i użytkowników Forum.

*

Offline ynse

• **
  • 231
    • http://ynse.pl
  • Sprzęt: 1940->HP Jornada 680
mapy za free
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 22, 2005, 16:28:30 »
Palmtop zawsze moze wypasc komus z samochodu :) No i do tych dyskusji o biednej Polsce zawsze mozna dodac stary argument, ze ilosc anten satelitarnych mamy jedna z wiekszych w Europie :P

A tak na powaznie, to sie z Wami zgadzam w 100% - jesli wszedzie sie nie da, to chociaz tutaj niech bedzie jakias odrobina przyzwoitosci.
To ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne...

*

Offline kursk

• *
  • 74
mapy za free
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 22, 2005, 17:01:06 »
Moi
Widze że także nie wytrzymałeś i chciałeś dodać coś od siebie. Jaki to ty szlachetny. Gdybys przeczytał odpowiedź którą udzieliłem Claude to byś więcej nie pisał i nie dolewał oliwy. Krótka zgadzam się z tym ze nie powinnismy pisać o naszych programach. temat tabu.I basta. "Ale jeżeli ktoś jest bez skazy niech pierwszy rzuci kamieniem"
mam nadzieję ze już nikt nie odpisze i nie poruszy tego tematu barlinek

mapy za free
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 22, 2005, 18:15:06 »
Hehee ... no to sobie poczytalem o mapach :P Skoro tacy wszyscy przeczuleni na punkcie porzadku to moze tematy tego typu rozstrzygajcie w innym punkcie forum. Zagladam do tematu w celu uzyskania informacji, ktore mnie interesuja a czytam gniot, w ktorym osobnicy o IQ nie przekraczajacym temperatury pokojowej, obrzucaja sie miesem. Panowie wybaczcie ta szczerosc ale jesli chcecie sie wyzyc to przynajmniej nie robcie obory z porzadnej stajni.
Pozdrawiam

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
mapy za free
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 22, 2005, 18:41:14 »
Moi
Widze że także nie wytrzymałeś i chciałeś dodać coś od siebie.

Ty zacząłeś, głupio zacząłeś, więc nie dziw się, że się nożyce odzywają. Czy moje, czy innych - nie ma znaczenia. Kto sieje wiatr, nie powinien spodziewać się słoneczka.

Jaki to ty szlachetny.

Pisałem cokolwiek o sobie? Jeśli, to tylko o tym, że nie interesują mnie te czy inne rzeczy. O swoich przymiotach nie wspomniałem ani słowa.

Gdybys przeczytał odpowiedź którą udzieliłem Claude to byś więcej nie pisał i nie dolewał oliwy. Krótka zgadzam się z tym ze nie powinnismy pisać o naszych programach. temat tabu.I basta.

Gdybym przeczytał, tobym pewnie i nie odpisał, ale nie przyczytałem i odpisuję. Nie przeczytałem (przed odpisaniem) z przyczyn ode mnie niezależnych.

"Ale jeżeli ktoś jest bez skazy niech pierwszy rzuci kamieniem"

Nie do końca tak to tam brzmi, ale po co w ogóle gmerać w kupce z kamieniami? Po co się odzywać? W obronie uciśnionych? Lepperyzm, elpeeryzm, czy tymińszczyzna?

mam nadzieję ze już nikt nie odpisze i nie poruszy tego tematu barlinek

Oczywiście, że odpiszę, bo jestem starym trollem. Poza tym muszę spytać, co ma do tego Barlinek?

mapy za free
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 22, 2005, 19:36:37 »
Ja ja wiam powiem tyle że jesteście przewrażliwieni na punkcie piractwa, i nie mówienia o nim. Wogóle to odczuwam że niektórzy klubowicze tak bardzo starają się nie być posądzeniu o piractwo że nowet boją się napisać słowo Torrent czy Osiołek, a P2P to wedle nich czyste zło.

A ja wam powiem że programy tego typu są dobrodziejstwem dzisiejszego świata. Oczywisto rzeczą jest że grono użytkownków P2P uzywa go w niecnych calech, ale jest też spora grupa ludzi wymieniajacych się legalnimi programami za pomocą tego medium. Jeśłi ktoś chce spopularyzować swój program to niema prostszej metody.

A co do samej nawigacji to jest sporo programów free do nawygacji, od prostych do których wstawiamy po porstu zwykły plik jpg z mapką np zeskanowaną na przydomowym skanerze, do rozbudowanych kompajnów. Nie podam wan teraz żadnych konkretnych nazw bo po porostu nie pamiętam, ale wiele razy już wyły takie programy wymieniane i napewno każdy zainteresowany znajdzie co trzeba i gdzie trzeba.

A co do pytania o Automape może kolega chciał potestować sobie Automapę w ramach wersi trial (o ile taka jest dla automapy) w pytał czy istnieją jakieś legalne wersje map do tego programu. A wy na niego naskakujecie odrazu nieładnie nie ładnie.

Pozdrawiam Owieczka

mapy za free
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 22, 2005, 20:12:08 »
Czesc
Istnieje program MAPOPOLIS
http://www.mapopolis.com/ sam program jest darmowy,
trzeba placic za mapy ale mila wiadomosc mozna pobrac kazda mape
jako demo i uzywc przez 9 dni.
Niestety Polska jak narazie jest nie dostepna.
Pozrowienia Piotr.

mapy za free
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 22, 2005, 21:39:19 »
Cytat: pgblum
Istnieje program MAPOPOLIS
[...]
Niestety Polska jak narazie jest nie dostepna.

To akurat coś dla kogoś, kto szuka mapy Polski :)

Swoją drogą, to większość schodzi tak z tematu, że zaraz będzie pisać o frytkach.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
mapy za free
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 22, 2005, 22:09:05 »
Sa mapy polski do Mapopolis w pakiecie Emapa PDA Nawigator.

*

Offline kursk

• *
  • 74
mapy za free
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 22, 2005, 22:10:03 »
Moi
Jesteś z barlinka dlatego barlinek. Wysiliłeś się nie ma co. Ktos ci na odcisk nadepnął. Uważam też tak jak Krzysztof Wegner że jesteś przewrażliwiony.
I co tu dużo pisać. Gdyby ludzie w czasach PRL nie rozmawiali o wolności oraz postępowali wbrew prawu,  to do dzisiaj żylibyśmy w komunie. A tak mamy wolność i dostęp do takich technologii o których tu sobie możemy pisać. Gdyby nir p2p i inne takie wynalazki to kupowalibyśmy płytkę za grubą kasę. A tak wytwórnie zmądrzały i już nie zdzierają tyle kasy jak kiedyś. możesz za centa sobie pobrać plik muzyczny i cieszyć się legalnością. Tak samo z oprogramowaniem. może do producentów oprogramowania dotrze, że więcej zarobią jak obniżą ceny. I tak jest z wszystkim. Z podatkami, alkoholem itd. Czym więcej kupisz za pensję to więcej stworzysz miejsc pracy. No chyba że ktoś jest egoistą, na wszystko go stać, i szarych ludzi, którzy chcą się również cieszyć z posiadania (,np PDA z GPS) ma głęboko w poważaniu." Moi" ja nie popieram piractwa- jak napisałem- i nie nawołuję do niego. Ale uważam, że mówienie o tych sprawach nie jest błędem i nie jest zakazane. Potraktujmy to jako czystą debatę. Może producenci też się w nią włączą i będzie wtedy super dyskusja. Nie można chowac głowy w piasek tylko dlatego, że po części serwis ten jest zalezny od Firm producenckich. Bez takich osób jak my komu najnowsze cuda techniki i oprogramowania mieli by sprzedać.

*

Offline hapej

• *
  • 63
  • Sprzęt: h4700, A636N, Nokia E70
mapy za free
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 22, 2005, 22:15:51 »
"że po części serwis ten jest zalezny od Firm producenckich"
-że co proszę???

Trochę za dalekie wnioski szanowny Kolega WYCIĄGA!

*

Offline kursk

• *
  • 74
mapy za free
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 22, 2005, 22:19:07 »
Po drugie, to jest forum publiczne, cieszące się bardzo dużym zainteresowaniem i zaufaniem. Nie tylko czytelników, ale również producentów i dystrybutorów sprzętu oraz oprogramowania dla PDA.
Dopuszczanie tutaj jakichkolwiek dyskusji o nielegalnym sofcie zniweczyłoby pięcioletnie tradycje serwisu i wysiłki Administratorów dla uzyskania statusu wiarygodnego medium tematycznego.

Hapej może źle to ująłem ale tak jak MOI napisał o to mi chodziło

*

Offline lipciopda

• 6801
mapy za free
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 22, 2005, 22:21:12 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Sa mapy polski do Mapopolis w pakiecie Emapa PDA Nawigator.
jesli dobrze pamietam mapy z formatu Emapy nie sa obslugiwane w Mapopolisie w wersji powyzej 3.27

ostatnia wersja, ktora to robila jest np tutaj:
http://www.gps.akcja.pl/DOWNLOAD-1.htm

mapy za free
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 22, 2005, 23:45:46 »
Juz myslalem ze zobacze Warszawe....
Niestety mam werje 4 i mapa nie dziala.

*

Offline lipciopda

• 6801
mapy za free
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 22, 2005, 23:50:07 »
Cytat: pgblum
Juz myslalem ze zobacze Warszawe....
Niestety mam werje 4 i mapa nie dziala.
podalem przeciez link do wersji 3.27

mapy za free
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 23, 2005, 00:16:37 »
Dzieki ale uzywam wersji 4 wszystkie mapy mam do 4.
Musialbym zrezygnowac z 4.
Mieszkalem w Warszawie i to tylko sentyment.
Pozdrowienia Piotr