Mapy TOPO dla Polski - jest szansa!

• 10 Odpowiedzi
  • 1201 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« dnia: Listopad 17, 2005, 18:54:26 »
Dla wszystkich, którzy:

- narzekają na ceny map i aplikacji GPS dla Polski,
- narzekają na brak na mapach dróg utwardzonych, polnych, etc.,
- narzekają na brak na mapach milionów obiektów różnego typu,
- chcą wykorzystać GPS do poruszania się off-road (4x4, trialowcy, cykliści, wędkarze, myśliwi, rolnicy, geodeci, geokaszyści, i ogólnie plenerowcy etc.),
- doceniają aplikacje typu OziExplorer, GIS Russa, itd.,
- i dla maniaków GPS wszelkiej maści

jest niepowtarzalna szansa na wzięcie udziału w nowej "inicjatywie obywatelskiej", polegającej na stworzeniu repozytorium kolorowych map topograficznych Polski w skali 1:50 000.

Rzecz polega na zgłoszeniu akcesu do "elitarnego" kręgu znajomych, którzy zgromadzą (możliwie) pełny zestaw arkuszy map (ponad 3 tys.!!!, AFAIR) TOPO dla Polski i następnie w tym elitarnym kręgu będą sobie wzajemnie udostępniać swoje mapki.
Jeden arkusz (mapa papierowa) kosztuje ok. 10 zł, a w formie elektronicznej (tiff) można go nabyć za ok. 35 zł. Można jednak kupić wersję papierową i zeskanować samemu (jpg lub png) w rozdzielczości 300 dpi.

Nie jest tu moim celem propagowanie elitarnych, tajnych stowarzyszeń, bo krąg towarzyski jest raczej dla celów zaspokojenia wymogów prawa autorskiego. Jednak aktywne wzięcie udziału w tym projekcie jakąś nobiltację "w temacie rozwoju GPS w Polsce" uczestnikowi zapewni.

Inicjatywa, jak można się spodziewać, jest animowana przez niestrudzonego Lecha GPS Maniaka, zaś szczegóły są w wątku "Topo 1:50k COLOR - Klub Miłośników" na grupie usenetowej pl.rec.gps.
Można się z nią zapoznać przez czytnik news'ów, lub na www np. tu:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec.gps&tid=8189433
lub tu:
http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.rec.gps&tid=1023124

Zachęcam gorąco do wzięcia udziału w tym projekcie, bo nic nie wskazuje na to, byśmy mogli spodziewać się na rynku map TOPO. Słowem - jak nie zrobimy sobie sami, to nie będziemy mieli.
Znajdźmy te 30-40 zł (3-4 mapki) i pchnijmy kolejne sprawy GPS w Polsce do przodu.
Myślę, że osoba Lecha GPS Maniaka gwarantuje nieprzekształcenie się projektu w przedsięwzięcie komercyjne, gdyby ktoś przeciwko temu protestował.

Jak wyglądają mapki TOPO 1:50 000 (malutkie fragmenty) można obejrzeć np. tu:
http://gps.anv.pl/MAPY-DOKLADNOSC.htm

*

• 6498
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2005, 09:39:58 »
Dodam, że spis już zadeklarowanych mapek (stale uaktualniany) jest tu:
http://www.gps.akcja.pl/topo_50-spis.txt

Jeśli ktoś wchodzi do klubu, to wysyłajcie, proszę, e-mail do Lecha z listą mapek w swoim posiadaniu:
lechrata (małpka) icpnet . pl

*

Offline labud

• 11
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2005, 10:06:24 »
To taki P2P dla map???  ;)

Dobry pomysł

Maciek

Cytat: Moi
Rzecz polega na zgłoszeniu akcesu do "elitarnego" kręgu znajomych, którzy zgromadzą (możliwie) pełny zestaw arkuszy map (ponad 3 tys.!!!, AFAIR) TOPO dla Polski i następnie w tym elitarnym kręgu będą sobie wzajemnie udostępniać swoje mapki.
Jeden arkusz (mapa papierowa) kosztuje ok. 10 zł, a w formie elektronicznej (tiff) można go nabyć za ok. 35 zł. Można jednak kupić wersję papierową i zeskanować samemu (jpg lub png) w rozdzielczości 300 dpi.

*

• 6498
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2005, 10:45:00 »
Cytat: labud
To taki P2P dla map???  ;)
Nie, użytek dozwolony prawem autorskim.

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2005, 11:00:01 »
Myślę że udział w tej "elitarnej" grupie powinien być uwarunkowany wniesieniem jego grona określonej ilości map. Proponuję oszacować choćby przez prostą ankietę na forum, ilość uczestników przedsięwzięcia. Podzielić to na ilość map.
Pozwoli to na ustalenie przy jakiej ilości map/uczestnika jakie będzie pokrycie itp.
GPS Maniak powinien koordynować wnoszone mapy, żeby nie pokrywały się ze sobą. Potrzebna jest także weryfikacja jakości poszczególnych skanów.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2005, 14:22:41 »
Cytat: piasecznik
GPS Maniak powinien koordynować wnoszone mapy, żeby nie pokrywały się ze sobą. Potrzebna jest także weryfikacja jakości poszczególnych skanów.
Incjatywa jest w okresie "niemowlęcym", ale podstawowe zasady zostały sprecyzowane, w tym również te kwestie które Ciebie interesują:

http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.rec.gps&aid=38096794

http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.rec.gps&aid=38079519

Jeżeli chodzi o ten drugi wątek z "regulaminem" i akapit:

1. Przynależność do klubu mogą uzyskać wyłącznie
  osoby znane nam "towarzysko", a zatem udzielające
  się na pl.rec.gps

Informuję, że dotyczy to również osób znanych i zaangażowanych w Forum_PDA Club.
A skąd takie ograniczenia ?

Z przyczyn formalno-prawnych. To nie ma być, jak zauważył labud p2p dla map, a przynajmniej nie w formie otwartej. Dowcip polega na tym, że pożyczenie mapy znajomemu jest legalne, ale już jej jawna publikacja nie. Zatem chodzi o zawężenie grona użytkowników do kilkudziesięciu czy może trochę więcej "klubowiczów" zaangażownych w sprawy GPS i znających się wzajemnie. Jak to się mówi:   towarzystwo wzajemnej adoracji :)

Stąd ograniczenie do osób znanych nam z pl.rec.gps lub Forum PDa_Club.

Z powodu tychże samych ograniczeń formalno-prawnych, a nie tylko z mojej "społecznej" postawy nie ma żadnej możliwości przekształecenia tej inicjatywy w działalność komercyjną. Bo takowa byłaby nielegalna zarówno z punktu widzenia ochrony praw autorskich jak też prawa geodezyjno-kartograficznego. Gdyby któryś z klubowiczów zaryzykował i zaczął zasoby klubu sprzedawać na Allegro, to mam nadzieję spotka się z zasłużoną odpowiedzialnością karną.

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 18, 2005, 14:58:46 »
Czy te mapy to to samo co mapy sztabowe Polski? Kiedys widzialem w sieci 3 dyski CD z mapami sztabowymi Polski podzielone na pasek polnocny, srodkowy i poludniowy.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 18, 2005, 16:11:30 »
Noooo ..... jest "drobna" różnica :)

Te "sztabówki", o których wspominasz i które chyba posiada każdy polski GPS-wy turysta, to są CZARNO-BIAŁE skany map wojskowych ze stanem aktualności z lat 70-tych.

My staramy się zebrać podobne arkusze ale w wersji KOLOR z aktualnością: 1992-2004 :))

*

Offline Andu

• 44
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 18, 2005, 22:00:17 »
Ja sie zgłaszam do pomocy i mogę zaoferować ze swej strony skanowanie na szybkim skanerze formatu A0 (OCE TDS400)
Skan A0 full color tiff 300dpi - czas wykonania poniżej 1 minuty.
Pliki mogę zrzucić po sieci na grupowego ftp-a.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 19, 2005, 13:55:53 »
To moze napiszecie jeszcze jakie mapy kupowac... gdzie je kupic itd. By ktos nie kupil jakiegos badziewia - no chyba ze bylo juz o tym w innych watkach, ktorych nie czytalem.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2005, 15:53:11 »
To jest inicjatywa grupowiczów z pl.rec.gps i tam (Adam i ja podawaliśmy linki) zostały omówiona zasady współpracy klubowiczów.

Na temat zakupu map pisałem m.in tu:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.rec.gps&aid=38099201

Dodam jeszcze, że niektórzy z grupowiczów pl.rec.gps zaczęli trochę narzekać, na nie do końca jasną sytuację prawną całego przedsięwzięcia. Osobiście się z tym nie zgadzam (pisałem o tym wyżej), ale po co drażnić innych bardziej wyczulonych ode mnie kolegów ? Przez parę dni szumu medialnego zawiązała się wcale niamała grupa dobrych znajomych i uważam że może być zalążek całkiem dobrze chociaż może niezbyt głośno działającego małego "Klubu miłośników Topo 1:50000".
Uważam, że PDA_Club nie może być gorszy od pl.rec.gps i skoro tam przestajemy pisać o tej inicjatywie tu także już nic nie napiszę.
W końcu prowadzę swoją www .........

Pozdrawiam Lechu