Mapy Litwy, Łotwy i Estonii

• 11 Odpowiedzi
  • 1707 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 16, 2005, 14:43:20 »
Ktos wie, gdzie znalezc mapy Litwy, Łotwy i Estonii do Mio168 (Windows) lub Motorola A925 (Symbian)
Bede wdzieczny za pomoc.
zajdel@toya.net.pl

*

Offline ao

• **
  • 121
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 18, 2005, 14:29:23 »

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 18, 2005, 20:06:54 »
Dzieki, bylem na ich stronie wczesniej, zreszta napisalem do nich w jakiej sa dokladnosci itd. Na stronie wyczytalem, ze 1:1 mln. Przeciez to zadna ciekawa skala. Ale moze jako nowicjusz cos schrzanilem, albo nie doczytalem. Wyslalem do nich list, zeby opisali funckjonalnosc, ale nic nie odpisali.
1. Czy te mapy mozna porownac funckjonalnoscia a AutoMapa?
2. Uzywales tego?
3. Jakie sa Twoje opinie?
Z gory dziekuje, AO

*

Offline ao

• **
  • 121
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 20, 2005, 19:01:09 »
Nie używałem map VITO, ogólnie w sieci mają one kiepską opinię - dlatego też szukałem dalej. Między innymi napisałem do kolegi w Estonii (to chyba najbardziej cywilizowany kraj z tej trójki), ale on też nie zna żadnych map na PPC. Chyba więc z dużą dozą prawdopodobieństwa można sądzić, że sensownych map „dzikiego wschodu” tak szybko się nie doczekamy. Ja na razie postanowiłem czekać. Do niedawna wydawało się, że TomTom mapy Polski ma w dalekiej perspektywie, może więc wkrótce podąży i dalej na wschód.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 20, 2005, 19:48:22 »
Dzieki AO, jak sam cos wymysle, to dam znac.

*

Offline mago

• 325
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 21, 2005, 08:37:41 »
Cytat: ao
...Między innymi napisałem do kolegi w Estonii (to chyba najbardziej cywilizowany kraj z tej trójki), ale on też nie zna żadnych map na PPC. ..... map „dzikiego wschodu” tak szybko się nie doczekamy

ao, skad Ty sie urwales, ze piszesz o krajach nadbaltyckich z taka pogarda, jakies kompleksy?. W porownaniu z taka Litwa czy Estonia my jestesmy trzecim swiatem. Chyba nigdy tam nie byles.

A jesli chodzi o mapy tego regionu to ja tez nic nie znalazlem z wyjatkiem AutoRoute 2002.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 21, 2005, 09:23:27 »
Mapy do VITO SmartMap to raczej zabawka a nie rzeczywista pomoc nawigacyjna.

Mapy Łotwy można znaleźć na http://www.handmap.net/WinCE/index.htm

Nie korzystałem z nich, ale inne mapy HandMap'a są całkiem (zadziwiająco) dokładne. Sam program jest prosty i nie do porównania z AM czy TTN, daje jednak ogólną orientację gdzie się jest i w którą stronę należy jechać.

Można próbować znaleźć coś na http://mapcenter.cgpsmapper.com/ - są tam pojedyńcze mapki, za pomocą PocketMap Viewer z http://pocketmv.homeip.net/ lub Russa można je używać na PocketPC. Można również poszukać innych źródeł map w formacie img i wydzielić z nich potrzebne regiony.

Można wreszcie użyć map skanowanych i OziExplorerCE. Na serwerze grupy pl.rec.gps są mapy Litwy, niestety kiepsko z ich aktualnością.

Osobiście sugeruję zakup dobrej mapy papierowej, jej zeskanowanie i kalibrację w Ozim. Da to chyba najlepszy efekt finalny.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 21, 2005, 14:39:32 »
Czesc wszystkim,
Ja sie wybieram do Tallina motocyklem. Jak sie bawic to na calego - chcialem tez miec nawigacje, tym bardziej ze i na codzien sie przyda.
Troche trudne rzeczy piszesz jacol, ale dzieki, jeszcze moze podpowiedz jak to zrobic :)
mago - zgadzam sie. Oni sa BARDZO cywilizowani. Wprowadzili reformy dawno temu, o ktorych nam sie do dzisiaj nie snilo. Estonia i Lotwa - to juz naprawde Europa. Litwa moze mniej, ale wielu mowi, ze bardziej niz my. Oni po prostu sa od nas madrzejsi.
pozdrowienia dla wszystkich

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 21, 2005, 15:00:14 »
Cytat: koala
....Ja sie wybieram do Tallina motocyklem....
Poruszyłeś ciekawy temat GPS i motocykl.
Popatrz na wszystkie rozwiązania oferowane do motocykli. Są oparte zazwyczaj o Garmina. Ze względu na bardzo trudne warunki pracy na motocyklu stosowanie sprzętu opartego o Pocket nie jest chyba najlepszym wyjściem. Oczywiści, można kupić specjalne obudowy, uchwyty itd. ale są to półśrodki i do tego kosztowne. Mimo, że jestem zwolennikiem rozwiązań opartych o Pocketa, to do turystyki pieszej oraz na motocykl to Garmin – pozdrowienia dla GPS-Maniaka.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 21, 2005, 15:29:21 »
Dlaczego piszesz tomaszb, ze do turystyki piesze jjednak takze Garmin?
Czytalem na forum archive dot. motyckla i GPS. Zdaje sobie sprawe, zreszta wspominajac te cudowne potoki deszczcu i blota, przenikliwy wiatr i zimno....
JEdnak sie zastanawiam nad tym, czy Garmin oferuje taka funkcjonalnosc rozwiazac w swoich GPS jak na przyklad PDA z AutoMapa XL. Nie mam doswiadczenia, a lubie znac opinie

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 21, 2005, 15:38:50 »
Cytat o turystyce pieszej był skierowany do GPS-Maniaka :)

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 21, 2005, 16:54:35 »
Cytat: tomaszb
pozdrowienia dla GPS-Maniaka.
Dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie.

Lechu