Mapy "prawdziwie" 3D

• 34 Odpowiedzi
  • 10294 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Mapy "prawdziwie" 3D
« dnia: Styczeń 27, 2006, 00:08:18 »
Przypuszczam, że to co w anonsie o nowym produkcie Kenwooda, to fake stworzony na potrzeby marketingu HDV-770 (chodzi mi o obrazek 3D z lewej strony ekranu):

ale za to piękny. Chciałoby się mieć takie mapy w prawdziwym wydaniu 3D dla potrzeb nawigacji (+ procesor 4GHz, + 4TB HDD  :shock: ).

Myślę, że na dobrej drodze jest TeleAtlas (może niekoniecznie do tych gigaherców i terabajtów):

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2006, 00:38:15 »
Narazie takie mapy u nas to chyba jednak lekki marketingowy matrix.

Niemniej widziałem zdjęcia wbudowanych systemów nawigacyjnych z japońskich taksówkach i ... wyglądały niewiele gorzej. Widok oczywiście 3D, może nie było tylu szczegółów i kształtów budynków, ale wszelkie piętrowe estakady i wiadukty było wyraźnie widać. Jak znajdę gdzieś te fotki to podrzucę.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2006, 01:01:53 »
Tak wyglądał system Pioneera ... dokładnie przed rokiem

Oto szczegółowe info :

Tokyo, Jan 24, 2005 - Pioneer has introduced a new model in the Carrozzeria Cyber Navi Happy Line series of hard drive car navigation systems.

The AVIC-ZH25MD, due out in mid-February, is a 2-DIN entertainment car navigation system that comes with a 6.5-inch wide touch TFT panel TV, DVD-V, MD and CD player units.

Its 30GB hard drive can store up to 2,000 music files. The unit, which measures 178x100x165mm, is priced at 262,500 yen ($2,549).

(Japan's Corporate News)

Fotki z nawigacji 3D w wykonaniu Sony:

z lewej prawdziwe zdjęcie :-)
 :arrow: http://www.gizmag.co.uk/watermark.php?p=2995_02.jpg

:arrow: http://www.gizmag.co.uk/watermark.php?p=2995_03.jpg

Ciekawe, czy kolor nieba zmienia się w zależności od pory dnia i pogody ;-)

A tu inne urządzonko Sony - miało premierę w czerwcu 2004 :!:

A jak nudno stać w korku ... mamy TV

*

Offline lipciopda

• 6801
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2006, 07:23:18 »
o w morde... Jackal zazdrosze ci podrozy taka taksowka :D (hehe - az chce sie byc taksowkarzem)
a juz te pacholki robot drogowych po prawej stronie to odjazd - aktualizacja takich danych musi byc w czasie rzeczywistym chyba

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2006, 10:09:10 »
Cytat: "lipciopda"
o w morde... Jackal zazdrosze ci podrozy taka taksowka :D (hehe - az chce sie byc taksowkarzem)
a juz te pacholki robot drogowych po prawej stronie to odjazd - aktualizacja takich danych musi byc w czasie rzeczywistym chyba

Nigdy nie byłem w Japonii :D ale interesuję się motoryzacją, udzielam się w klubie Toyoty i takie nowinki wypada żebym znał  :roll:

Owe systemy działają naprawdę, choć nie wszystkie mają aż tyle szczegółów. Ciekawe czy aktualizują reklamy na ścianach budynków, kolor liści na drzewach, zimą mają śnieg, podczas burzy chmury i pioruny ;-) , etc.

Nie wiem czy wiecie, że nawigacja satelitarna jest obowiązkowym wyposażeniem wszystkich tokijskich taksówek (które nota bene wyglądają jak modele z lat 70-tych - taka moda) od ... przynajmniej kilkunastu lat. Tylko że to nie jest nawigacja na PDA ;-)

Z mapami jesteśmy daleko w tyle, ale ... co zrobić :?

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2006, 23:08:06 »
ludzie dajcie spokój bo nasi spece od map dostana takiej frustracji ze już nic nie zrobią

*

Offline waflo

• 334
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2006, 08:17:32 »
Panowie Japonczycy od lat przoduja w dziedzinie elektroniki. Mam tutaj kilku ziomali z Japoni i zawsze przywoza jakies fajne gadgety ze soba. Na ich rynku mnostwo jest firm o ktorych nikt nawet nie slyszal w Europie, a ktore produkuja spore ilosci nowinek elektronicznych na ich rynek.

Co do slupkow, sniegu itp elementow obrazu to mysle, ze system ten na bank aktualizuje informacje o objazdach itp. Przeciez to (z programistycznego punktu widzenia) banalnie proste. Skoro nasze prostrze systemy potrafia odbierac informacje o ruchu na drogach oraz stanie pogody to taka sama funkcje pewnie maja i ich systemy...tym bardziej ze stosuja je w taksowkach, wiec pewnie nie akutalizuja tych danych po GPRS tylko maja jakis swoj sposob na to.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 29, 2006, 00:16:26 »
To jest możliwe, wystarczy im do tego pewnie jeden satelita aktualizujący dane, albo ze 2 anteny naziemne*.

Z programistycznego punktu widzenia, pewnie można to załątwić dość szybko, ale problemem są chyba ciągle cyfrowe mapy kraju.

*) takie 2 anteny naziemne służą w Japonii do synchronizowania zegarów z czasem atomowym.

Dla porównania w Europie jest tylko jedna antena we Frankfurcie nad Menem, a w USA też tylko jedna antena, która nawet nie pokrywa całego obszaru kraju ;-)

*

Offline jarek_wt

• 27
  • Sprzęt: Loox n560 + SD 1 GB + AM 4.1 EU
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 29, 2006, 10:56:09 »
Cytat: "Jackal"

Dla porównania w Europie jest tylko jedna antena we Frankfurcie nad Menem, a w USA też tylko jedna antena, która nawet nie pokrywa całego obszaru kraju ;-)

Trochę poza tematem, ale mam nadzieję że admin mnie nie zabije.  :)

W Europie mamy dwi takie anteny : w Mainflingen (Niemcy) oraz w Rugby (Wielka Brytania). Tak przynajmniej wynika z instrukcji obsługi mojego zegarka  :).

Pozdrawiam
Jarecki

*

Offline lipciopda

• 6801
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 30, 2006, 04:28:09 »
USA
Fort Collins, Colorado
pokrycie - http://tf.nist.gov/stations/wwvbcoverage.htm
Kekaha, Hawaii

Kanada
Ottawa, Ontario

Europa
Mainflingen kolo Frankfurtu, Niemcy
Rugby, Anglia

Azja
Xi'an, Chiny

Japonia
Otakadoya kolo Fukushima
Hagane

jest jeszcze jakis przekaznik w Szwajcarii ale on chyba tylko retransmituje sygnal

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 30, 2006, 13:58:20 »
Podobno w Szwecji pod Sztokholmem też jest jakiś przekaźnik, ale nie znam jego zasięgu.

Hmmm o antenie w UK nie słyszałem, ale i tak do nas nie sięgnie. Niedawno kupując zegarek miałem dylemat, czy zamówić model japoński, który nie synchronizuje się z Frankfurtem, ani nie działa w USA (częstotliwości są te same, ale inne pakiety/sygnał), czy sobie darować. Wybrałem model europejski, niestety bez synchronizacji :-(

Podobnie jak w przypadku rzucającej na kolana szczegółowości map 3D w japońskich systemach nawigacyjnych, na ich rynku pojawiają się zegarki (i całą masa innego sprzętu elektronicznego), które nie pojawia się na rynkach "zewnętrznych" :?

*

Offline lipciopda

• 6801
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 31, 2006, 05:00:08 »
sporo nowinek wogole nie wychodzi poza Japonie wlasnie ze wzgledu na te inne standardy - Japonia to specyficzny kraj :) pewnie jest to tez jakas metoda na ochrone swojego rynku wewnetrznego - wiedza, ze sa w czolowce w tym wszystkim wiec go chronia

*

Offline mustela

• 47
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 31, 2006, 11:46:20 »
Z rynkiem japonskim jest tak ze ciezko jest dostac sie tam komus z Europy. oprocz innych standardow sa jeszcze procedury dopuszczajace ak napisane ze bez japonskiego partnera ciezko sie tam dostac. Pozatym zeby dopuscic cos na ich rynek trzeba dac cala dokumentacje produktu po japonsku japonskiej firmie.  Ta po zapoznaniu sie z rozwiazaniami pisze recenzje na podstawie, ktorej moze byc wydawane zezwolenie na wprowadzenie produktu.

A nowinki techniczne.
Poprostu inna mentalnosc ludzi, ktorzy kupia bo cos jest nowe, fajne etc.
Jak  firmy policza naklad jaki musi byc wlozony w produkt zeby go zeropeizowac, nie tylko przetlumaczyc menu, ale i wziac pod uwage inna specyfike klienta, procesy certyfikacyjne, koszty wejscia na rynek  itp.,  to  wychodzi im ze gra nie warta jest swieczki. za maly zysk. lepiej te pieniadze przeznyczyc na rozwoj produktu, badz nowy produkt.

Dlatego Azja zalewana jest nowinkami tylko na rynek daleko wschodni, a reszta swiata ma tylko ulamek tego.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 31, 2006, 12:27:12 »
Jeśli chodzi o elektronikę, to świat "podzielony" jest na trzy strefy.

1. Japonia (i Azja) - klienci kupują tylko nowinki, zwłaszcza napchane bajerami i zdawałoby się nikomu nie potrzebnymi gadgetami. Im więcej tym lepiej, cena nie gra roli, bo Japończyków stać, zresztą tam cxeny są bardziej przyjazne niż w Polsce ;-)
To właśnie na tym rynku znajdziemy najwięcej nowinek i bajerów.

2. USA (Ameryka Północna) - też liczą sie nowinki, ale główną rolę stanowi cena - im taniej tym lepiej. Stąd np. sklepy internetowe  zakładane są często w stanach o najniższych podatkach.
Na tym rynku kupimy wszystko najtaniej.

3. Europa - tu kupuje się tylko najlepsze rozwiązania, nie muszą być najnowoczesniejsze, ważne żeby trafiały w wyrafinowany europejski gust. Cena raczej nie gra roli, zwłąszcza w zachodniej części kontynentu.
Tu królują dobre drogie rozwiązania.

Oczywiście stosuję pewne uproszczenie, jednak nie jest to tylko moje zdanie, mówią o tym oficjalnie zarówno Azjaci, Amerykanie i Europejczycy. Sytuacja niewiele zmienia się w zależności od specyfiki produktu.

A jak to się ma do nas??? Chcemy mieć to samo co nasi sąsiedzi -Niemcy, najlepiej żeby miało amerykańskie ceny i pochodziło z japońskiego rynku. Stąd popularnośc Allegro, prywatnego importu, etc.

*

Offline lipciopda

• 6801
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2006, 05:22:51 »
Cytat: "Jackal"
Stąd np. sklepy internetowe  zakładane są często w stanach o najniższych podatkach.

no nie do konca - bo po pierwsze idac tym tokiem rozumowania to sklepy zakladane bylyby w stanach gdzie wogole nie ma podatku a po drugie przy zakupie internetowym, gdy towar wysylany jest poza stan, w ktorym jest sklep, podatku nigdy sie nie dolicza

*

Offline bagol

• 24
  • Sprzęt: ASUS Transformer, Dell x51v

*

• 6498
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 03, 2006, 16:40:29 »
Takie mapy można sobie zrobić samemu - OziExplorer 3D.
Na stronach www.geosystems.pl można też zobaczyć Tatry w 3D.

*

• 6498
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 04, 2006, 15:13:41 »
A co powiecie na efekt współpracy Volkswagena (VW's Electronics Research Lab), Google Earth i nVidia:

Całość newsa tu:
http://gadgets.autoblog.com/2006/02/03/vw-to-use-google-earth-for-the-best-in-navigation-technology/

Dawno mówiłem, że Navteq Navtekiem, TeleAtlas TeleAtlasem - firmy potężne, ale mapy ze zdjęć satelitarnych im zdrowo namieszają w interesie...

*

silentjob

Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 04, 2006, 15:24:48 »
Powiem krótko, niesamowita sprawa :shock:, jeśli tak ma wyglądać nawigacja przyszłości, to ja się na to piszę :D.

*

Offline iampinki

• **
  • 168
  • Sprzęt: htc touch pro
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 05, 2006, 10:57:45 »
a samochody z taka nawigacja bardzo szybko naucza sie same jezdzic...bedziemy tylko wklepywac adres siadac na tylnym siedzeniu i wlaczac telewizje albo komputer zeby szybciej minal czas podrozy

*

• 6498
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 05, 2006, 11:22:29 »
Cytat: "silentjob"
jeśli tak ma wyglądać nawigacja przyszłości, to ja się na to piszę :D.

No, tak - ale jak żyć bez dziubania rysikiem w softresetową dziurkę...?  :wink:

*

silentjob

Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 05, 2006, 11:35:44 »
Święte słowa, choć patrząc na ilość dziedzin w jakich można wykorzystać jeszcze pocketa (poza nawigacją), nie mam zamiaru porzucać tego dziubania w najbliższym czasie :D.
Pozdrawiam

*

Offline carlos

• **
  • 173
  • Sprzęt: Blue Angel, Nokia 6310i
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 06, 2006, 04:26:19 »
Cytat: "iampinki"
a samochody z taka nawigacja bardzo szybko naucza sie same jezdzic...bedziemy tylko wklepywac adres siadac na tylnym siedzeniu i wlaczac telewizje albo komputer zeby szybciej minal czas podrozy

Pomarzyć :roll: .
Niestety jakość nawierzchni naszych dróg raczej nie pozwoli na kontemplację przejażdżki z tylnej kanapy.

*

• 6498
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 07, 2006, 13:43:30 »
Tymczasem TeleAtlas obiecał oficjalnie w styczniu, że do końca 2006 r. jego mapy będą zawierać renderingi 3D większych miast Europy i USA.
Niestety wątpię, żeby miały one zastosowanie w popularnych aplikacjach palmtopowych.

*

• 6498
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 10, 2006, 15:18:14 »
A to?:

A to jest ekran nawigacji GPS systemu Pioneera (chyba AVIC-N2), na którym jako tło lewej części ekranu umieszczono obraz z kamery wstecznej (rear view camera).
Jak na moje oko, to jakiś pick-up z dwoma ATV (quadami) "na pace".

Może więc te wcześniejsze obrazki, to podobny numer, tyle że kamera jest skierowana do przodu i zdjęcie/obraz nieco pogorszone?

Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 24, 2006, 20:56:54 »
Szwajcaria ma dosc fajne mapki satelitarne. Mozna sobie wpisac i dokladny adresik i zobaczyc jaki bedzie kolor dachu szukanego budynku ;-) Sa tez POI

http://map.search.ch/

Gdyby z tego zaczeli robic mapki 3D...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 25, 2006, 16:07:23 »
Cytat: "Kobyla"
Szwajcaria ma dosc fajne mapki satelitarne. Mozna sobie wpisac i dokladny adresik i zobaczyc jaki bedzie kolor dachu szukanego budynku ;-) Sa tez POI

http://map.search.ch/

Gdyby z tego zaczeli robic mapki 3D...

:roll:  :shock:
Aż zdębiałem, są nawet przystanki autobusowe
i to z rozkładem jazdy na najbliższą godzinę! :shock: :roll:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

• 6498
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 27, 2006, 17:51:32 »
W dzisiejszym odcinku platforma TLA (Top Level Architecture) firmy Siemens VDO, której produkcyjną wersję zapowiada się na koniec roku 2007 (dla 100 najważniejszych miast Europy).

Trójwymiarowy obraz jest uzyskiwany dzięki zastosowaniu technologii “Digital Terrain Model” (DTM), który w skrócie polega na podzieleniu powierzchni miasta na sześciany i sporządaniu dla każdego z nich odwzorowania 3D.

Więcej w informacji prasowej Siemens VDO:
http://www.siemensvdo.com/press/releases/infotainment/2005/SV_200512_001_e.htm

Wygląda to tak (kilknięcie w obrazek otwiera jego odpowiednik w wysokiej rozdzielczości):

*

• 6498
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 07, 2006, 15:04:01 »
Tropimy mapy 3D dalej...
Oto, co pokazał na CES 2006 w Las Vegas Panasonic:

Jest to produkt (soft, nie urządzenie) firmy 3DVU, na stronie której można obejrzeć klipy z działania softu:
http://www.3dvu.com/Dynamic.asp?page=products

Tu jest info z CES 2006:
http://www.1888pressrelease.com/press-release-k3m1nk324.html
Tu są aplikacje proponowane przez 3DVU:
http://www.3dvu.com/Dynamic.asp?page=applications
Tu jest press release o współpracy z QNX (jak ktoś nie lubi Windows):
http://www.qnx.com/news/pr_1668_1.html
Tu o prezentacji na niedawnym 3GSM World Congress w Barcelonie:
http://news.yahoo.com/s/prweb/20060214/bs_prweb/prweb346415_4
Tu o współpracy z firmą Intermap:
http://www.intermap.com/corporate/pressRelease.cfm?pressId=1421

Widać, że idą szerokim frontem...

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
Mapy "prawdziwie" 3D
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 07, 2006, 15:30:24 »
NO nie narzekajcie w TomTomie Go tez sa 3D mapy:-) Poza tym im piekniejszy obraz znawigacji tym czesciej na niego bedziemy spogladac i do wypadku niedaleko...