przerywane połączenie miedzy PDA a GPS BT

• 16 Odpowiedzi
  • 1964 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sonepar

• **
  • 131
  • juz Android na SIII - na razie niesmak
  • Sprzęt: teraz S3,wczesniej hd2, hd, n80, iphone i inne
« dnia: Kwiecień 01, 2005, 15:27:37 »
Kupiłem sobie R6031 i powiązałem zgodnie z instrukcja z looxem. Myślę sobie rewelka juz będę bezpieczny na śląsku jadąc z Wrocławia do Krakowa (połaczenie autostrad). Na końcu Aut.wrocławskiej są płyty i stacja BP - na siku i kawe. Po powrocie odpalam maszynę i czekam, czekam, czekam... "szukam sygnału GPS"...i czekam. Jeszcze raz konfiguruję powiązanie i jeszcze raz czekam i d...a. Kurde nie wiem co jest grane robie to co każą i PDA nie daje rady utrzymać sygnału połaczenia z GPS-em, który wg lampek trzyma wszystko w porzadku.
Przejechałem kilka km, zresetowałem loox-a i o dziwo po ponownym skonfigurowaniu połączenia zadziałało. Niedługo trwała moja radość - następny postój - właczenie PDA i znów to samo. I tak jeszcze ze dwa razy. Aczkolwiek dla rozbawienia publiki też dwa razy po ponownym odpaleniu Loox-a znalazł sygnał i to szybko i dalej jechałem. Nierozumiem skoro robie co instrukcja nakazuje a raz działa raz nie.
O co tu chodzi – miało być tak pieknie

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2005, 16:36:04 »
To jest problem Automapy. Ktora masz wersje?

*

Offline sonepar

• **
  • 131
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2005, 22:22:41 »
no oczywiście najnowszą - "wczorajszą", czyż mam sobie wgrać poprzednią. Dla informacji to jest ten pierwszy raz dla mojego loox-a

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2005, 22:57:37 »
Najnowsza wersja teoretycznie nie powinna miec juz tego problemu...

*

Offline sonepar

• **
  • 131
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2005, 23:46:15 »
no wiec ma i to jest upie...we - przepraszam za szczere emocje do problemu. Dzisiaj tez sobie popróbowałem i tak samo. Przeciez to mi nie pozwala korzystać w ogóle z Automapy. Totalna irytacja. Czy to się w ogóle nadaje do reklamacji?

dodam ze to nie jest zart primaaprilisowy

czy ktos mi pomoże ?
będę wdzięczny

*

Offline sonepar

• **
  • 131
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 02, 2005, 12:58:51 »
czy ktoś miał taki problem i jak go rozwiązać?
proszę o jakieś wskazówki

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 02, 2005, 22:27:04 »
Ja wiem że to może nie dokońca zgodne z regulaminem ale podobno (no dobra sam sprawdzilem) wersja "edukacyjna" nie ma takiego problemu z gubieniem GPSa.  Wystarczy poszperac za starszą wer i zarejestrować ją legalnie posiadanym kluczem.

*

Offline sonepar

• **
  • 131
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 03, 2005, 15:08:25 »
dzięki Xpablo, ale tak sie zastanawiam czy skoro wydałem kupe szmalu tylko po to aby korzystać z czegoś co było dobre jakiś czas temu a obecne wersje są schrzanione, to po co ja biorę udział w inwestowaniu w Auto Mapę i tych "mądrych" informatyków

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 03, 2005, 15:10:51 »
Potestuj to na czystym systemie operacyjnym.

*

Offline sonepar

• **
  • 131
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2005, 15:35:43 »
może to zostanie odebrane przez kilku z Was jako podlizywanie się. Niemniej myślę, że przy tylu krytycznych uwagach co do producentów AM należą sie im słowa uznania również.
Otóż po moim powyższym poscie dostałem na skrzynkę dosłownie po kilku godzinach (ok.22-giej) odpowiedź z zawartą instrukjcją postępowania własnie w tym przypadku oraz link do pobrania programu usprawniającego najnowszą 3.8 wersję.
Oświadczam w związku z treścią innych postów szanownych kolegów że nie mam, nie miałem i nie będę miał nic wspólnego z działaniami firmy produkującej i sprzedającej AM. Jest to tylko słowo uznania dla szybkiego i SKUTECZNEGO działania supportu tej firmy.
pozdrawiam

*

Offline YAGA

• *
  • 82
  • Sprzęt: i900 Omnia
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 09, 2005, 16:14:05 »
Dolaczam sie do rozzalonego w/w poscie im.sonepar. mam dokladnie ten sam sprzet i identyczne problemy z "szukam sygnału GPS"... nigdy nie wiadomo czy dalej pojade wg.AM czy na slepo... co to jest ze po powtornym uruchomieniu LOOXA nie chce zlapac sygnalu ale, zaznaczam ze czasami sie to udaje
Zauwazylem ze troche lepiej wyglada logowanie gdy zachowa sie pewne reguly, gdzies w postach bylo juz to poruszane ja robie to tak:najpierw w swiadomy sposob wychodze z AM potem wylaczam PPC.
W ustawieniach GPS wylaczylem funkcje "Rozpoznaj GPS" i przyporzadkowalem na stale port "com6" po takich zabiegach czesciej sie loguje niz nie i spokojnie
 czekam na dalsze aktualizacjie AM i na ukazanie sie TT5

[Dodano: 2005-04-09 18:09:56]
No.. No.. co jak co, ale support AM dziala dosyc szybko otrzymalem przed chwila link na swojego powyzszego posta zalatwiajacy podobno opisywany w powyzszych postach problem wlasnie biore sie do testowania

*

Offline makgajwer718

• **
  • 106
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 09, 2005, 21:29:10 »
Cytat: sonepar
czy ktoś miał taki problem i jak go rozwiązać?
proszę o jakieś wskazówki

Ja mialem podobny problem kiedy wylaczalem swojego looxa przyciskiem na obudowie kiedy dzialala AM. Dopiero soft reset pomagal Natomiast problem zniknal kiedy przed wylaczeniem wychodzilem z AM: menu i pozniej koniec. Ponadto w ustawienicah GPS mam zaznaczone: uruchom GPS po starcie programu oraz rozpoznaj GPS Oprocz tego zauwazylem jedna dziwna rzecz:
kiedy uruchamiam AM i wchodze do menedzera BT, gdzie mam skrot do swojego Socket BT i klikam polacz to po jakims czasie zrywa mi polaczenie. Natomiast teraz najpierw wlaczam BT bezposrednio t.j. klikam na BT wlacz (nie wchodze do skrotu poprzez menedzera BT) i jak dziala BT uruchamiam AM (wczesniej wlaczam odbiornik BT) i wszystko jest OK. Ostatnio pare razy na trasie przerywalem jazde wylaczajac looxa i nie mialem zadnych problemow po ponownym uruchomieniu.

*

Offline YAGA

• *
  • 82
  • Sprzęt: i900 Omnia
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 09, 2005, 21:55:52 »
Nie chce za wczesnie krakac ale dzisiaj po zainstalowaniu najnowszej wersji AM 3.8.1.1 bawie sie swoimLOOKXIkiem juz kilka godz.i jak na razie jest wszystko OK.Wlaczam go i wylaczam, na wszystkie mozliwe sposoby wychadzac i nie wychodzac z programu AM i za kazdym razem bez najmniejszego problemu lapie sygnal GPS. W najnowszej wersji mam ustawione "czytaj bezposrednio z portu" odchaczone (brak ptaszka) w kwadracie "rozpoznaj GPS" i na stale wybralem port com6 i wszystko dziala jak narazie stabilnie i szybko sie loguje

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 09, 2005, 22:25:52 »
A czy ktoś z looxowców ma może dostęp do rejestru i mógłby sprawdzić wartość klucza: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\StorageManager
PNPUnloadDelay: ????
Bywa, że zwiększenie wartości z 1500 (jeśli taka jest) do np. 4096 (czasem spotykałem nawet rady do 9999), polepszają wznowienie systemu.

*

Offline Go.To

• 40
    • http://tmag.pl/
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 09, 2005, 23:30:44 »
No więc wartość klucza rejestru z powyższego postu miałem właśnie równą 1500 i objawy jak w w.wym. przypadkach - jeśli wyszedłem z AM przed wyłączeniem było OK, jeśli nie pomagał dopiero soft reset (AM 3.8.0.9). Po zwiększeniu wartości klucza do 4096 bez zmian. Dalej już mi się nie chciało sprawdzać, pociągnąłem właśnie v.3.8.1.1, zaraz zainstaluję i zobaczę co będzie.

Właśnie zainstalowałem i na szybko potwierdzam, że kłopoty zniknęły. Wyłączam Looxa nie wychodząc z AM, po włączeniu po 2-3 sekundach łapie sygnał. Altina leży sobie na balkonie (właśc. zabudowanej loggi) i o dziwo łapie dziś więcej niz zazwyczaj ;)

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 12, 2005, 20:30:00 »
Problem wieszania sie palmtopa gdy sie go wylaczy z dzialajaca AM istnieje od dawna. Dotyczy odbiornikow BT. Nie sprawdzalem czy najnowsza wersja AM go rozwiazuje, ale polecam nastepujace rozwiazanie: nalezy podpiac pod jednym klawiszem wlaczanie/wylaczanie GPS, a pod drugim wychodzenie z AM. Mozna rowniez podpiac w ustawieniach systemowych uruchamianie AM po nacisnieciu ktoregos z klawiszy. To znacznie przyspiesza i umila obsluge.

A TomTom sobie radzi z tym doskonale bez zadnych cudow:)

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 15, 2005, 14:37:58 »
Choc napisalem w innym miejscu, potwierdze i tutaj
Po zainstalowaniu AM 3.8.1.1 problem AM-GPS zniknal :)