mish napisał:
A w czym jest problem z Fortuną?
(1) sama Fortuna pokazuje prawidłową (chyba, bo nie miałem tego jak sprawdzić) pozycję, ale sygnał przekazywany do palmtopa zawiera już przkłamanie (około 1-1,5 km w płaszczyźnie poziomej i około 1000 m w wysokości - w W-wie pokazywało mi, że jestem 1200-1300 m npm),
(2) komplet baterii starcza na 3-3,5 godz. pracy z włączonym BT (wg instrukcji miało być 6 godz.) - w czasie jazdy z W-wy do Międzyzdrojów zużyłem dwa komplety akumulatorów, a i tak zabrakło mi prądu na całą trasę,
(3) lokalizowanie satelitów trwa od kilku do kilkunastu minut (instrukcja mówi, że 80 sekund),
(4) co jakiś czas następowało zerwanie komunikacji BT z palmtopem i musiałem całkowicie wyłączyć Fortunę, wyjąć baterie i ponownie włączyć, zlokalizować satelity i "spiąć" z moim LOOX-em - cała ta operacja to kilku-kilkunastominutowa przerwa w podróży.
Wszystkie te problemy wynikają zapewne z jakichś błędów w firmware. Pierwsza wersja podobno pracowała poprawnie, były tylko problemy z "parowaniem" urządzeń przez BT (Fortuna nie miała dostępu za hasłem i niektóre urządzenia nie chciały w związku z tym z nią współpracować). To zostało poprawione, ale co innego się popsuło

Producent podobno pracuje nad kolejną wersją firmware...