Skąd opóźnienia nowych wersji softu?

• 9 Odpowiedzi
  • 978 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« dnia: Maj 25, 2005, 12:24:33 »
Czekamy głównie na:
- TomTom Navigator v. 5;
- Mobile Navigator v. |5;
- Destinator PN.

TomTom i Destinator miały swoją premierę na CeBIT, czy MN|5 - nie wiem. Tak czy inaczej, ujrzały światło dzienne dość dawno temu.
Dlaczego więc po trzech miesiącach ciągle ich nie ma, zaś terminy rozpoczęcia sprzedaży są odwlekane?

Zastanawiałem się nad tym i brałem pod uwagę m.in. kilka możliwości wspólnych:

- WM 2005 i konieczność dostosowania;
- oczekiwanie na nowe wydania map EU;
- nowe technologie w odbiornikach GPS;
- jakieś nowości w np. TMC.

Mapy EU pochodzą od różnych dostawców, ponadto i tak są adaptowane przez systemy nawigacyjne z wydań Navteq/TeleAtlasa uzyskanych 6-18 miesięcy wcześniej. Chyba odpada.

W nowych technologiach, z istotnych rzeczy mamy chyba tylko SiRF III, co mogłoby opóźnić produkcję odbiorników pod marką producenta softu (chyba TomTom właśnie "robi" swoje BT na SiRF III).
A może są jakieś inne nowinki?
Generalnie słaby to byłby powód w kontekście awantur rynkowych z datami rozpoczęcia sprzedaży nowych wersji softu.

W TMC/Traffic info chyba też nie ma żadnej rewolucji, która kazałaby na siebie czekać.

Wobec powyższego, zostaje mi tylko (przede wszystkim) konieczność uzyskania pełnej zgodności nowego softu z nowymi okienkami mobilnymi.

Oczywiście, w indywidualnych przypadkach wpływ mogą mieć także i inne okoliczności, jak np. pierwsza publiczna subskrypcja akcji TomTom, który zmierza na giełdę Euronext w Rotterdamie. Zapis na akcje TT kończy się jutro. Z pewnością jest to bardzo ważne i trudne (w obsłudze) wydarzenie dla każdej organizacji i może skutkować alokacją sił i środków w kierunku wsparcia dla sukcesu emisji.
Pewnie są podobne problemy w każdej z firm, lecz wszystkie one nie powinny powodować aż takiego zamieszania na rynku, jakiego doświadczamy.

Czy podzielacie ten pogląd?

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2005, 12:39:44 »
Nie do końca się z tobą zgadzam.

Jadąc od końca - obsługą wejścia na giełdę zajmują się zwykle firmy zewnętrzne wyspecjalizowane w tym we współpracy z wydzielonymi działami firmy (księgowość, marketing). Na pewno nie dotyczy to zespołów r&d czy produktowych, że o technicznych nie wspomnę.

Są firmy, które sprzedają swoje oprogramowanie w bundlach z urządzeniami GPS, ale nie stanowi to większości ich sprzedaży, bo byłoby to bez sensu. W końcu rynek chętnych na oprogramowanie nawigacyjne, posiadających już jakieś GPSy i PDA jest wielokrotnie większy od rynku chcących kupić oprogramowanie wraz z GPSem, a może nawet i PDA (np. Mio jest tu chyba wyjątkiem, ale i tak korzysta z AM i innego oprogramowania). Więc to też cienki powód.

Nie do końca trafia do mnie również przystosowanie oprogramowania do W2005, w końcu tak jak z łączeniem program+GPS jest to rynek relatywnie niewielki w stosunku do już istniejącego. Oczywiście część ludzi będzie się przesiadała z W2002/2003 na W2005 zmieniając przy tym sprzęt, ale....

Więc może jednak nowe, super dokładne mapy całej Europy (a może i świata :) )???

A może po prostu chcieli czymś zabłysnąć na CEBIT'ach i innych targach, a teraz brakuje im tej części pary, która poszła w gwizdek??

Podobnie chyba jest z pominiętym przez ciebie Navigo Professional rodzimej produkcji, który po baaardzooo szumnych zapowiedziach miał się ukazać pod koniec kwietnia, Jakub go testował, miały się pokazać wyniki testu, a tymczasem też cisza.

I pozostaje AM, która jak można mieć nadzieje pracuje równolegle nad dopieszczaniem wersji Polska i tworzeniem wersji Europa. A może wersja Europa będzie tak rewolucyjnym programowo rozwiązaniem, że na nią przeskoczy od którejś wersji Polska??

Więc nam, biednym żuczkom, pozostaje tylko czekać, mieć nadzieję i od czasu do czasu postami, mailami dopominać sie o swoje na zasadzie "obiecałaś, obiecałaś"!!!
Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 25, 2005, 12:40:58 »
Czytales watek z GPSPassion?
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=16471

Pisza ze TT opoznia specjalnie zeby mniej osob zalapalo sie na free upgrade. Nie wydaje mi sie to jednak prawda.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2005, 12:56:36 »
Cytując za http://www.pocketgpsworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=21123

Dear Mr Speedcam,

Thank you for your question regarding the TomTom Upgrade procedure. Shortly TomTom will release an upgrade for all TomTom users at a discounted price, hereby allowing TomTom users to enjoy the new benefits of their navigation system. TomTom appreciates that there are certain TomTom users who have recently purchased their TomTom and are understandably frustrated at the prospect of paying again for an upgrade, may we reassure you that the upgrade will be beneficial to all users, old and new. Please note the TomTom licence agreement states that ‘the use of any updates or upgrades of the software is governed by the licence and maybe subject to additional payment’.

If you wish to upgrade any of your TomTom software whether it be TomTom Go, TomTom Navigator 2 or 3 for Palm or Pocket Pc, TomTom Navigation Pack or your TomTom Mobile, then may we ask if you could keep an eye on our website www.tomtom.com for any information regarding release dates, prices, processes and compatibility. This Upgrade should be available soon (end of May, beginning of June 2005). Please note that there will be no hardware upgrade only a software upgrade.

TomTom Customer Support looks forward to supporting you during the upcoming upgrade process.

We hope to have answered your question to your satisfaction.
With best regards,

The TomTom Customer Support Team

Wynika z tego że nie będzie free upgrade zależnego od daty zakupu. Jak dla mnie (pamiętającego problemy z wcześniejszymi upgrade) wynika również, że przed wakacjami mam małe szanse na zobaczenie TTN5 na swoim pockecie...

*

• 6498
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2005, 13:43:17 »
Cytat: MaDuch
Nie do końca się z tobą zgadzam.

Ja również... ;)

Jadąc od końca - obsługą wejścia na giełdę zajmują się zwykle firmy zewnętrzne wyspecjalizowane w tym we współpracy z wydzielonymi działami firmy (księgowość, marketing). Na pewno nie dotyczy to zespołów r&d czy produktowych, że o technicznych nie wspomnę.

Giełdowy debiut dla firmy niewielkiej liczebnie, to zdarzenie spędzające sen z powiek wszystkich kluczowych osób, bez względu na ewentualną obsługę procesu przez wyspecjalizowane podmioty i zakres tej obsługi. Czeka się z drżeniem łydek na efekt. Bywa to paraliżujące. To raz.
Po drugie, w czasie takiego debiutu nie jest wskazane wykonywanie dużych, ryzykownych operacji, jakim jest np. wprowadzenie nowego produktu na rynek. A co jeśli będzie niewypał? Bardzo negatywne press release'y mogą mieć duży wpływ na potencjalnych nabywców akcji.

Są firmy, które sprzedają swoje oprogramowanie w bundlach z urządzeniami GPS, ale nie stanowi to większości ich sprzedaży, bo byłoby to bez sensu. W końcu rynek chętnych na oprogramowanie nawigacyjne, posiadających już jakieś GPSy i PDA jest wielokrotnie większy od rynku chcących kupić oprogramowanie wraz z GPSem, a może nawet i PDA (np. Mio jest tu chyba wyjątkiem, ale i tak korzysta z AM i innego oprogramowania). Więc to też cienki powód.

Ale nowinki technologiczne mogą mieć wpływ na sam software. Pierwsze co przychodzi mi do głowy, to choćby obsługa tzw. dead reckoning'u (przewidywanie pozycji przemieszczającego się punktu po utracie kontaktu odbiornika z satelitami). Być może niektóre nowe protokoły/firmware GPS mają jakieś cechy, które muszą zostać uwzględnione w sofcie. Nie wiem, nie mam pojęcia - tak tylko kombinuję... :)

Nie do końca trafia do mnie również przystosowanie oprogramowania do W2005, w końcu tak jak z łączeniem program+GPS jest to rynek relatywnie niewielki w stosunku do już istniejącego. Oczywiście część ludzi będzie się przesiadała z W2002/2003 na W2005 zmieniając przy tym sprzęt, ale....

Spójrz tylko ile było różnych "giepeesowych" problemów z WM 2003, czy nawet z samym SE.
Jak prześledzisz changelog'i w poszczególnych wersjach softów, to wzmianek o dostosowaniu (poprawiono, dodano, uwzględniono, etc.) do 2003 i SE jest sporo.
Nie znam skali zmian w WM2005 w porównaniu do 2003(SE), znów sobie tylko dywaguję...

Więc może jednak nowe, super dokładne mapy całej Europy (a może i świata :) )???

Wątpię. Śledzę od jakiegoś czasu poczynania Navteq'a oraz TeleAtlasa i myślę sobie, że dla tego pierwszego znacznie bardziej zajmujące są obecnie Chiny, niż Europa, zaś dla drugiego USA.

A może po prostu chcieli czymś zabłysnąć na CEBIT'ach i innych targach, a teraz brakuje im tej części pary, która poszła w gwizdek??

To bez wątpienia.

Podobnie chyba jest z pominiętym przez ciebie Navigo Professional rodzimej produkcji, który po baaardzooo szumnych zapowiedziach miał się ukazać pod koniec kwietnia, Jakub go testował, miały się pokazać wyniki testu, a tymczasem też cisza.
I pozostaje AM, która jak można mieć nadzieje pracuje równolegle nad dopieszczaniem wersji Polska i tworzeniem wersji Europa. A może wersja Europa będzie tak rewolucyjnym programowo rozwiązaniem, że na nią przeskoczy od którejś wersji Polska??

Nie spodziewam się rewelacji ani z jednej, ani z drugiej krajowej strony. Tu raczej upatrywałbym problemu w skąpych siłach i środkach.

Więc nam, biednym żuczkom, pozostaje tylko czekać, mieć nadzieję i od czasu do czasu postami, mailami dopominać sie o swoje na zasadzie "obiecałaś, obiecałaś"!!!

:(

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2005, 13:47:14 »
No tośmy sobie podywagowali :) ze skutkiem widocznym

:(

Ale zawsze jest nadzieja na przyszłość ;)
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2005, 16:53:35 »
Ja tylko dodam ze nie jest to (w przypadku TomTom-a) " oczekiwanie na nowe wydania map EU" bo te mapy sa juz w w wersji TT Mobile 5
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

• 6498
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 25, 2005, 18:17:46 »
Cytat: claude_szz
Ja tylko dodam ze nie jest to (w przypadku TomTom-a) " oczekiwanie na nowe wydania map EU" bo te mapy sa juz w w wersji TT Mobile 5

... a także w TomTom GO.

Ale skoro jesteśmy przy TT Mobile - przecież WM2005 został także sprezentowany palmtopotelefonom (nienawidzę tego słowa).
Trochę to kłóci się z moją teorią nowych mobilnych okienek, jako głównej przyczyny opóźnień...

*

Offline mago

• 325
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 26, 2005, 01:22:36 »
Desti PN juz wyszedl i trafil do czesci klientow. Pierwsze wrazenia na www.pocketnavigation.de. Sofware ponoc nie za bardzo udany. Czekam na moj update ale powaznie sie zastanowie czy go zainstaluje czy tez pozostane na razie przy TT3.

*

Offline darekz

• **
  • 100
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 27, 2005, 00:16:48 »
Cytat: Moi
Czekamy głównie na:
- TomTom Navigator v. 5;
- Mobile Navigator v. |5;
- Destinator PN.

quote]

Nie wiem jak jest dokladnie z tymi opoznieniami ale tom tom 5 lezy od paru dni na grupach
dyskusyjnych w wersji dla pocket pc i symbian s60 :)
navigon 5 tez sie pokazal:)