Jaki program do nawigacji Słowacja/Węgry/Jugosławia?

• 23 Odpowiedzi
  • 4006 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 29, 2006, 14:06:44 »
Witam
Mam MIO169 i TomTom 5 Western Europe. Potrzebuję mieć mapy Słowacji, Węgier i Jugosławii. Jaki program do nawigacji obejmuje te tereny? Może ktoś używa i podzieli się informacjami na ten temat. Uprzejmie proszę o odpowiedź. Marcin vel maquis77

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2006, 14:23:34 »
:evil:  http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=26790
Z opiniami gorzej, w sumie nikt jeszcze nie chwalil sie jak jezdzilo sie z np. I-Go
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2006, 19:29:27 »
Jade w weekend na Slowacje i bede mial iGo

Jak wroce napisze kilka slow

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2006, 23:12:46 »
Za radą Kolegów z PDAclubu kupiłem iGo Słowacja.
Moim zdaniem program rewelacyjny.
Nie ma szczegółów jeśli chodzi o tekstury map, ale nawiguje bezbłędnie i ma nawet sporo miast z adresami.
Jeśli kolega jest z tego Imielina koło Mysłowic, to przy jakiejś okazji można go będzie u mnie w Katowicach zobaczyć.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2006, 23:46:47 »
Alsando, a może wrzuciłbyś jakieś ciekawsze screeny z iGO?
Gdybyś miał z tym problem, to daj znać na PM lub e-mail.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 02, 2006, 00:31:32 »
Niestety, ale ten program po uruchomieniu przejmuje kontrolę nad PDA.
Jest tak napisany, że samo włożenie karty SD powoduje jego uruchomienie i już pracuje. Wszystkie inne manipulacje na urządzeniu możliwe po zamknięciu, lub minimalizacji programu.
Program jest bardzo intuicyjny i prosty w obsłudze. Pracuje idealnie w poziomie i w pionie.
Ma tryb 2D i 3D. Tryb mapy i nawigacji. Można włączyć dużą klawiaturę QWERT. Możliwość blokowania m.inn. płatnych odcinków dróg, tryb samochodowy, pieszy, autobus?, taxi?, rower, płynny wybór między drogą szybką i krótką i kupę innych bajerów.
Parę zdjęć wysłałem koledze Moi – może je umieści na forum, ale dużo screenów jest na stronie producenta ---
 http://www.igo.com/products/iGO_Slovakia_2005_SD/screenshots.php   ---
Co do możliwości zakupu to na moje pytanie odpisali mi:

Dobry den pan Alexander,

cena je 4600,- Sk. Ak mate zaujem posleme vam predfakturu a po zaplateni zasleme na vasu adresu.

I zakup bez problemu.
Nie chcę być posądzony o kryptoreklamę, ale mnie się program podoba.
Automapa powinna się uczyć jak powinna chodzić nawigacja. Żadnych zwisów czy kłopotów.

*

Offline tora

• 48
    • http://www.diagtronik.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 02, 2006, 00:45:29 »
no ładnie, takie igo jest w wersji 3D  :twisted:

*

• 6498
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 02, 2006, 22:50:21 »
Cytat: "Alsando"
Parę zdjęć wysłałem koledze Moi – może je umieści na forum

Posklejałeś je w jeden plik i ciężko mi je odseparowć.
Ale powinno się zmieścić w całości:

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 03, 2006, 11:40:49 »
Czy są komunikaty po polsku?

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 04, 2006, 00:46:28 »
Niestety nie, ale Słowacki taki do Polskiego podobny - da się zrozumieć bez problemów.
Czasem trochę śmiesznie, ale śmiech to zdrowie.

*

Offline cmax7

• 27
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 11, 2006, 20:42:04 »
Ok! Fajnie a mapa IGo Węgier jest po węgiersku? To już raczej do polskiego nie podobne :). Interesuje mnie właśnie jka najbardziej szczegółowo Czechy, Słowacja i Węgry.
Pozdrawiam.

*

Offline yayco

• 870
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 11, 2006, 21:00:17 »
Cytat: "cmax7"
Ok! Fajnie a mapa IGo Węgier jest po węgiersku? To już raczej do polskiego nie podobne :). Interesuje mnie właśnie jka najbardziej szczegółowo Czechy, Słowacja i Węgry.
Pozdrawiam.

A wystarczyłoby trochę się rozejrzeć i już: http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=38961

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 12, 2006, 09:03:31 »
Cytat: "cmax7"
Pozdrawiam.

Od dwóch tygodni testuje IGo Europe jeżdżąc po Słowacji i Węgrzech (mieszkam blisko południowej granicy) i uważam, ze program wyznacza nowe standardy. Wcześniej męczyłem TomToma 5.21 na tym terenie i choć mi się podobał to trudno nawet go porównywać z IGo.  Na dodatek program jest po prostu ładny (jak napisali Czesi, przypomina interfejsem grę komputerową i cieszy oko). No i rzecz nie do przecenienia, można wgrać "spolszczenie" i komunikaty głosowe. To pierwsze da się edytować w każdym edytorze tekstowym, tak że po dwóch godzinach poprawiłem wszystkie nie pasujące mi terminy, nie mieszczące się w przyciskach opisy i mam własną wersję tłumaczenia Igo.  Myślę, że jest to fajny sposób na personalizację interfejsu.
Przy okazji, miałem dosyć śmieszną sytuację. Mój znajomy wybiera się na Chorwację. Obdzwonił wszystkich "ekspertów", którzy stwierdzili, ze nie ma dobrej cyfrowej mapy tego kraju na PPC. Po skończeniu rozmów poprosiłem go nazwę miejscowości i bez kłopotu wytyczyłem trasę. A chorwacka "Kozia Wólka" na mapie ma nawet ulice. Mój kolega miał przez dłuższy czas fajny wyraz twarzy.

Pozdrawiam

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 12, 2006, 09:23:14 »
Z tym "cieszeniem oka" to rzecz wzgledna, jak na moj gust (mapy sa ok) ekran jest zbyt wlasnie przeladowany dodatkami.

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 12, 2006, 09:34:44 »
Cytat: "Claude"
Z tym "cieszeniem oka" to rzecz wzgledna, jak na moj gust (mapy sa ok) ekran jest zbyt wlasnie przeladowany dodatkami.

To oczywiście kwestia gustu, o którym jak mówi łacińska sentencja się nie dyskutuje. Ciekawy jestem czy mówisz to na podstawie użytkowania czy też tylko screenów. Elementy występujace na mapie są półprzeźroczyste i po 5 minutach nawet ich nie dostrzegasz. Za to "utrudnienie" dostajesz pod palcem informacje o stanie GPS z mapą satelit, płynne obracanie z 2d do 3d i zoom i stan baterii. Jak stwierdziłem empirycznie dodaje to komfortu obsługi. Ale jeszcze raz podkreślam, może to być tylko moja subiektywna ocena.

Pozdrawiam

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 12, 2006, 09:53:28 »
Stwierdzilem to na podstawie uzytkowania ( mam ten program do konca tego tygodnia) - poczatkowo nawet cieszyly mnie te informacje na ekranie ale pozniej stwierdzilem, ze wielu z nich chetnie bym sie pozbyl bo jak dla mnie zmniejszaja czytelnosc badz zupelnie (ale to kwestia potrzeb) nie sa mi potrzebne. O ile mozna wylaczyc ikony po lewej stronie ekranu to niestety te po prawej musza byc. A ich uzytecznosc jest dyskusyjna, tzn. moga byc przydatne ale ich rozmiary sa na tyle male, ze w trakcie jazdy i tak raczej trudno z nich skorzystac. Te uwagi to oczywiscie jednak drobiazgi :-) , program generalnie oceniam bardzo dobrze,  gdyby jeszcze poprawiono troche teksty w wersji pl to naprawde nie mialbym prawie zadnych uwag
Acha, poczatkowo bardzo podobala mi sie mozliwosc wlaczenia komunikatu glosowego o przekroczeniu predkosci dozwolonej na danym odcinku, niestety na terenie Szczecina w duzej mierze dane ktore ma program nie odpowiadaja rzeczywistym ograniczeniom

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 12, 2006, 10:02:31 »
O tekstach polskich ma podobna opinię do Twojej dlatego wziąłem się za ich poprawianie.

Pozdrawiam

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 12, 2006, 12:54:14 »
Widzę po objawach,że trzeba będzie założyć  na forum nowy dział w grupie "Nawigacja..." :)

palmus
palmus

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 12, 2006, 13:41:04 »
Cytat: "palmus"
Widzę po objawach,że trzeba będzie założyć  na forum nowy dział w grupie "Nawigacja..." :)

No patrz, dziś rano pomyślałem dokładnie o tym samym :)
Nowy dział miałby szanse w krótkim czasie przerosnąć
NaviEksperta czy MapęMap...
Admini, będzie odzew? ;-)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 12, 2006, 13:45:36 »
Moze poczekajmy troche, wyglada na to, ze obcenie ten program ma kilku uzytkownikow - gdy stanie sie bardziej powszechny czemu nie

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 12, 2006, 14:08:11 »
Myślę, że będzie o czym pisać, zwłaszcza, że  łapię się na tym, że ciągle odkrywam coś nowego w Igo Europe. Będzie o czym dyskutować. Ale w tej chwili chyba jeszcze za wcześniej. Chyba, że się mylimy a uzytkowników jest więcej.

*

Offline sudnia

• **
  • 126
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 12, 2006, 20:28:04 »
Ja chcę nowy dział!!!
Ja chcę nowy dział!!!
Ja chcę nowy dział!!!
Ja chcę nowy dział!!!

*

• 6498
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 12, 2006, 21:08:14 »
Spokojnie, na razie są tylko 4 wątki poświęcone iGO.
Ale też czuję, że soft będzie miał powodzenie.
BTW - soft się robi na CeBIT, a nie na wakacje. Chyba, że się ma ugruntowaną pozycję na rynku.