Jaki program do map rastrowych?

• 23 Odpowiedzi
  • 2629 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tytan

• 565
  • HTC Touch Diamond2 + 8GB + Krusell Orbit
    • Topaz ROM
« dnia: Lipiec 10, 2005, 23:32:12 »
Szukam czegoś dobrego co by importowało zwykłe skany map
i miało możliwość kalibracji za pomocą GPS od razu na pockecie.
Trochę przekopałem samodzielnie ale właściwie nie wiem czego szukać.
to pa z to je s to

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2005, 23:36:20 »

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2005, 23:41:43 »
Ale on chyba nie pozwala na kalibrację na pockecie tylko na PC.
to pa z to je s to

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 10, 2005, 23:47:58 »

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2005, 00:38:15 »
Cytat: lipciopda
GPS Tuner
Testowałeś ten programik? Czy faktycznie można skalibrować mapę na PDA, bo tego się nie doczytałem? Wart jest Twoim zdaniem tych 34$? Chciałem przetestować GPSDash2, ale chyba namieszał mi w ustawieniach daty i się wysypał, a poszukuję zamiennika Ozi'ego.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 11, 2005, 03:15:43 »
Cytat: KrzysiekM
Testowałeś ten programik? Czy faktycznie można skalibrować mapę na PDA, bo tego się nie doczytałem? Wart jest Twoim zdaniem tych 34$? Chciałem przetestować GPSDash2, ale chyba namieszał mi w ustawieniach daty i się wysypał, a poszukuję zamiennika Ozi'ego.
uzywalem, mozna kalibrowac zarowno na PC jak i na PDA - sciagnij sobie demo albo sama instrukcje - wszystko jest ladnie wyjasnione (o kalibracji masz na 16 stronie), soft jest wart tych pieniedzy wg mnie (posiada rowniez unikalna funcje liczenia powierzchni obszaru zamknietego sladem drogi, ktora przebyles - strona 24)

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 11, 2005, 08:03:36 »
Gdzie szukać skanów map,czy to trzeba samodzieknie zrobić jakiej wielkości to ma być i w jakim formacie,czy jest to gdieś wyjaśnione ja szukałem i nienoge znaleść a kompketnie nieznam podstaw,a chciałbym coś wiedzieć i wypróbowac te programy

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 11, 2005, 08:33:42 »
mapy musisz sam zeskanowac - przeciez istanieja prawa autorskie do publikacji papierowych prawda? sa jeszcze mapy wojskowe ogolnie dostepne w internecie - troche stare ale zawsze cos...

co do reszty pytan czytales instrukcje? po co ja link do strony podalem?
http://www.gpstuner.com/GPSTuner_v4_man_eng.pdf

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 11, 2005, 09:13:20 »
Ja wlasnie "robie" sobie mape restrowa Chorwacji i Sloweni bo wybieram sie na wakacje w tamte rejony, a nie ma sensu wydawac ok 400 zl za program do nawiagacji aby uzywac go przez 3 dni w roku (jade na dwa tygodnie, ale wiekszosc czasu spedzam na plazy, nawigacja potrzebna tylko podczas dojazdu i powrotu) dlateo sam robie mape.
Uzywam programu:
http://www.vitotechnology.com/en/products/mapmanager.html
a stworzone w nim mapu pasuja do:
http://vitotechnology.com/en/products/smartmap.html
Niestety program do kalibrowania (i tworzenia) dziala tylko na PC...

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 11, 2005, 14:28:09 »
Cytat: lipciopda
uzywalem, mozna kalibrowac zarowno na PC jak i na PDA - sciagnij sobie demo albo sama instrukcje - wszystko jest ladnie wyjasnione (o kalibracji masz na 16 stronie), soft jest wart tych pieniedzy wg mnie (posiada rowniez unikalna funcje liczenia powierzchni obszaru zamknietego sladem drogi, ktora przebyles - strona 24)

Dzięki za info. Faktycznie, interesujący sofcik. Chyba sobie go zakupię, bo szukam alternatywy dla Ozi'ego, którego do tej pory używałem, ale odkąd zainstalowałem wersję "development", nie mogę dać sobie rady z mapowaniem klawiszy i trochę się wkurzyłem. Nawet w tym temacie pytałem na pl.rec.gps, ale nikt nic nie wie... :(
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 11, 2005, 15:29:09 »
waflo czy moglbys udostepnic swoj wytwor?
tez potrzebuje mapy na dojazd do Chorwacji, z tym ze wyglada na to ze przydala by sie tez mapa wegier ;)

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 11, 2005, 18:21:34 »
Cytat: madrafi
waflo czy moglbys udostepnic swoj wytwor?
tez potrzebuje mapy na dojazd do Chorwacji, z tym ze wyglada na to ze przydala by sie tez mapa wegier ;)

Właściwie też bym był zainteresowany.
to pa z to je s to

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 12, 2005, 09:26:44 »
W sumie to mapa jest jeszcze w fazie tworzenia. Problem w tym, ze w Chorwacji wybudowano ostatnio cala mase autorstrad i ciezko znalezc aktualne mapy. Wyszukalem gdzies na chorwackiej stronie mape online i robie wlasnie zrzuty ekranow...ale aby to mialo sens mapa musi byc w dobrej skali, wiec potrzebuje ok 20 bitmap...a potem trzeba to precyzyjnie polaczyc razem do kupy.
Skoncze to robic na weekend, ale potem zostaje kalibrowanie mapy. Jak narazie nie wiem skad znalezc dokladne koordynaty. Ma ktos jakies pomysly co do tego ?
W najgorszym wypadku uzyje gpstunera do skalibrowania mapy na trasie, chodz wolalbym to zrobic wczesniej.

Do Chorwacji wyruszam w nastepna sobote.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 12, 2005, 10:02:57 »
moze zainstaluj google earth i za jago pomoca znajdz wspolne punkty - z programu odczytasz aktualne wspolrzedne

*

Offline iwi

• **
  • 240
    • http://www.inmo.com.pl/gps
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 12, 2005, 15:01:46 »
Jak jest z mapami kalibrowanymi mapami? Czy one potem sie beda automatycznie wczytywaly w zaleznosci od polozenia czy trzeba recznie to otwierac. Zakladajac ze Chorwacja bedzie pocieta na 20 mapek to czy potem przejezdzajac z jednej w druga program bedzie sobie sam dobieral mapy czy po prostu wyjedzie za mape i bedzie sie poruszal po czystym polu?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 12, 2005, 16:15:21 »
Cytat: waflo
potrzebuje ok 20 bitmap...a potem trzeba to precyzyjnie polaczyc razem do kupy

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 13, 2005, 00:16:34 »
Jak narazie nie wiem skad znalezc dokladne koordynaty. Ma ktos jakies pomysly co do tego ?
A np. stąd:
http://www.indexmundi.com/zp/hr/
Kliknij miejscowość, której koordynaty potrzebujesz.
Jeśli potrzebujesz coś bardziej precyzyjnego, to napisz. Znajdziemy.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 13, 2005, 08:36:31 »
Moi ta twoje namiary sa zbyt malo precyzyjne. Mape trzeba skalibrowac z dokladnoscia do poszczegolnych skrzyzowan drog, a nie tylko ogolnikowo.

Lipciopda w wolnym czasie sprawdze te google earth, moze bedzie bardziej dokladne i sie nada.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 13, 2005, 10:20:49 »
Mam w swoich zasobach plik Excela z ponad 11 tysiącami punktów w Chorwacji. Jeśli chcesz, mogę wysłać. Waży 1,2 MB.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 13, 2005, 11:09:23 »
Moi plik podeslij na waflo@go2.pl ...zawsze sie przyda.

..a co do google earth to super jest, mozna zoomowac do poziomu poszczegolnych domow i ulic wiec dzieki niemu bedzie mozna precyzyjnie zkaliborowac mape. Co prawda nie jest tak szczegolowa mapa calej Chorwacji (tylko duze miasta jak SPLIT czy ZAGRZEB) ale to wystarczy....bo przeciez wystarcza 3 punkty.

Postaram sie to zrobic jak najszybciej....dam znac.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 13, 2005, 14:34:07 »
co do google earth jest zalozony specjalny watek na ten temat wiec o zaletach nie musisz przekonywac :)

podalem ci nazwe nie bez powodu - w usa ogladam skrzynke pocztowa

a co do kalibracji to najnowszej wersji gps tunera wystarczaja nawet 2 punkty :)

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 18, 2005, 15:28:30 »
Czy ktos procz lipciopda uruchamal tego GPSTUNERA u siebie na PDA ? Ja uzywam ipaq3970 i program sie uruchamia ale nie moge wczytac swojej zeskanowanej mapy. Wywala mi error ze brak wolnej pamieci. Reset ipaqa nie pomaga :( Nie wiem czy 3970 ma mniej pamieci niz inne ipaqi ?!

producent podaje ze program wymaga:
6 MB RAM for program and additional 10 MB (at least) for maps

Wyczytalem gdzie w specyfikacji 3970 ze on ma 48mb ROMu i 64mb RAMu wiec nie rozumiem czemu nie moge wczytac tej mapy ?!

Dodam tylko ze gierka "Dead Man's Gulch" tez mi nie odpala, wywala blad ze musze miec conajmniej 16mb ram wolne, a nie mam. Czemu ?
Co jest grane ?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 18, 2005, 16:00:47 »
Co jest grane ?
To może sprawdzisz ile masz wolnego RAM-u? http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6610

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 18, 2005, 18:14:42 »
tak, tak wiem o tym....jak uruchamiam program to mam wolne ponad 20mb ramsu. Wg tego co podaje porducent GPSTUNERa program zajmuje maksymalnie 16mb (6 program + 10 na mape) wiec wolnej pamieci mam pod dostatkiem.
Mysle ze problem lezy po stronie programu. Probuje wczytac JPGa o wielkosci 1,5mb wiec taki plik po rozkompresowaniu (w pamieci) zajmuje pewnie z 50mega. To duza mapa calej Chorwacji w dobrej skali wiec musi duzo zajmowac.

Dziwi mnie tylko fakt ze w programie VITO nie mam zadnych problemow. JPGa wgralem na PCcie, skaliborawalem i plik wynikowy zajmuje tylko 1,2MB. Mapa jest wyrazna i dokladna....

Wydaje mi se ze producent POWINIEN podac informacje o wilkosci maksymalnego dozwolonego pliku jpg.