Navteq - jest szczegółowa mapa Irlandii???

• 15 Odpowiedzi
  • 3830 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« dnia: Kwiecień 03, 2006, 12:59:45 »
Directions Magazine podał treść komunikatu Navteqa o opracowaniu szczegółowej mapy Irlandii.
Mam nadzieję, że to nie żart primaaprilisowy, bo data jest 28.03. Jednak nie widzę tego komunikatu na stronach Navteqa z press releasami.
http://www.directionsmag.com/press.releases/index.php?duty=Show&id=13917
http://www.navteq.com/press/pr.jsp

Jeśli to prawda, to tekst rzuca nieco światła na kłopoty z kartografią w IRL, choć niektóre stwierdzenia brzmią aż podejrzanie. Nie jestem w stanie zweryfikować tych informacji, może ktoś z forumowych "Irlandczków" się na ich temat wypowie.

Dane mapowe zawierają ponad 95 tys. km dróg, łączących ponad 44 tys. miejscowości.
Problem jest z adresami ulicznymi. Okazuje się bowiem, że wiele małych prowincjonalnych miasteczek nie ma nazw ulic, tylko numery domów. Mało tego, nazwy tych miasteczek się powtarzają. Np. w promieniu 50 km w hrabstwie Cork są trzy miejscowości o nazwie Ballyadam.
Przyjęto w związku z tym założenie, że przynależość do lokalnego urzędu pocztowego będzie determinowała nazwę miasta w adresie, zaś nazwa miasteczka (tego bez ulic) będzie potraktowana jako właśnie nazwa ulicy.
Stąd też wspomniane Ballyadam potraktowano jako ulicę - jedną w Cork, drugą w Mallow, a trzecią w Midleton (bo tam są obsługujące je urzędy pocztowe).
Komunikat twierdzi też, że poza Dublinem nie ma kodów pocztowych.
Aż mi się nie chce w to wierzyć.

Mam jednak nadzieję, że cały komunikat jest prawdą.

P.S. Ilość POI - 5.000.

*

Offline Troll

• **
  • 214
Re: Navteq - jest szczegółowa mapa Irlandii???
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 03, 2006, 13:56:43 »
Cytat: "Moi"
..
Komunikat twierdzi też, że poza Dublinem nie ma kodów pocztowych.
Aż mi się nie chce w to wierzyć.
....

A jednak, posiadając rodzinkę /okolice Cork/ na zielonej wyspie czasem zdarza nam się wysyłać coś /to istna loteria - dojdzie czy nie/
... kodów pocztowych brak.

*

• 6498
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 17, 2006, 09:22:56 »
Są dalsze wieści...

Pierwszą aplikacją, która będzie zawierała kompletne dane IRL ma być AA Navigator. Zapowiada on zakończenie prac nad adaptacją map Navteqa już na 24 kwietnia, potem w ciągu kilku dni roześle do swoich dotychczasowych subskrybentów maile o możliwości upgrade.
Garmin i Navigon mówią o wrześniu.

Z TeleAtlasa pojawiła się wiadomość, że prace nad zbieraniem kompletnych danych do szczegółowej mapy Irlandii zakończą się w połowie tego roku, wersja produkcyjna będzie gotowa do końca 2006. Zatem, aplikacje oparte na danych mapowach TA będą miały szczegółową mapę IRL dopiero w przyszłym roku.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 17, 2006, 11:09:55 »
Są dalsze wieści...

Pierwszą aplikacją, która będzie zawierała kompletne dane IRL ma być AA Navigator. Zapowiada on zakończenie prac nad adaptacją map Navteqa już na 24 kwietnia, potem w ciągu kilku dni roześle do swoich dotychczasowych subskrybentów maile o możliwości upgrade.
Garmin i Navigon mówią o wrześniu.

Z TeleAtlasa pojawiła się wiadomość, że prace nad zbieraniem kompletnych danych do szczegółowej mapy Irlandii zakończą się w połowie tego roku, wersja produkcyjna będzie gotowa do końca 2006. Zatem, aplikacje oparte na danych mapowach TA będą miały szczegółową mapę IRL dopiero w przyszłym roku.

Przeciez szczegolowa mape Irlandii mozna miec kupujac Destinator PN lub na PC Mircrosoft Autoroute....A co do kodow pocztowych to nie ma czegos takiego w Irlandii.Pozdrawiam.

*

• 6498
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 17, 2006, 11:21:23 »
Cytat: "Ralph78"
Przeciez szczegolowa mape Irlandii mozna miec kupujac Destinator PN lub na PC Mircrosoft Autoroute....

A skąd Destinator lub Microsoft miałyby mieć szczegółową mapę Irlandii?
Nie mówię o szczegółowym planie jednego/kilku miast, tylko o mapie całego kraju. Mniej lub bardziej szczegółowe plany kilku miast i/lub siatkę głównych dróg Irlandii mają niemal wszystkie programy.
Sami Irlandczycy piszą: "First SatNav with 100% Irish Mapping"
http://www.gpsireland.ie/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=2

A co do kodow pocztowych to nie ma czegos takiego w Irlandii.Pozdrawiam.

Ale będą do roku 2008 (źródło inormacji to samo - gpsireland.ie).

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2006, 14:03:07 »
Co rozumiesz poprzez dokladna mape Irlandii ? Ja uzywam Destinator PN - ma dosc szczegolowe play wiekszosci glownych miast Irlandii do tego pokrycie drog tez calkiem przyzwoite chociaz po ostatnich remontach i  otwarciu kawalka nowej autostrady zachod - wschod troszke sie zdeaktualizowala.Natomiast jak sam napisalem kody moze i maja byc do 2008 ale w tym momencie nikt o nich nie slyszal i ich nie ma.Pozdrawiam.

*

• 6498
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 17, 2006, 14:32:23 »
Co rozumiesz poprzez dokladna mape Irlandii ?

Mniej więcej to samo, co autor artykułu:
"For the first time ever, the data is now available to be able to route to an address in any small town or rural area in Ireland."

Ja uzywam Destinator PN - ma dosc szczegolowe play wiekszosci glownych miast Irlandii do tego pokrycie drog tez calkiem przyzwoite chociaz po ostatnich remontach i  otwarciu kawalka nowej autostrady zachod - wschod troszke sie zdeaktualizowala.

Na tej samej zasadzie TomTom ma całkiem przyzwoite pokrycie Polski (26%).

Natomiast jak sam napisalem kody moze i maja byc do 2008 ale w tym momencie nikt o nich nie slyszal i ich nie ma.Pozdrawiam.

A byłeś w Dublinie albo w Cork? Tam kody pocztowe mają. Co prawda szczątkowe (numery dzielnic), ale jednak to "postcodes" (choć zamiennie z "postal districts").
http://www.dublintourist.com/general_information/postal_codes.shtml

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 17, 2006, 14:39:02 »
W Irlandii mieszkam prawie 3 lata tak wiec jako takie pojecie mam o kodach pocztowych.Jesli chodzi ci o kody w Dubline czyli np Dublin 1 czy 2 itp.to sa to rozgraniczenia bardziej dzielnic niz kody pocztowe...Natomiast nie porownuj TomToma z pokrycie 26 % do Destinatora PN i mapy Irlandii.Numery domow sa, nie ma zadnego problemu z dotarciem nawet do malej miejscowoci ( moze w niej nie ma oznaczen domow ale tutaj jest to strasznie problematyczne - malo ktos podaje dokladne adresy - przykladem moze byc miejsce mojej pracy - Mocha Beans Liosbaun Industrial Estate Galway - brzmi ladnie ale jak bedziesz chcial znalezc to okaze sie ze to miejsce jest calkiem spore - po prostu oni tak tu maja ).Destinator PN moze nie jest idealny ale dla mnie wystarcza - znalezienie adresu w Dublinie,Galway czy Corku naprawde nie stanowi problemu - co do mniejszych miejscowosci to sa na mapie ale juz bez dokladnych adresow.Cos za cos.Pozdrawiam.

*

• 6498
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 17, 2006, 15:39:14 »
Dlaczego miałbym nie porównywać TTN w PL z Destinatorem w IRL?
Dotychczasowe pokrycie Navteqa w Irlandii wynosiło dokładnie 26,2%

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 17, 2006, 16:36:30 »
Dlaczego miałbym nie porównywać TTN w PL z Destinatorem w IRL?
Dotychczasowe pokrycie Navteqa w Irlandii wynosiło dokładnie 26,2%

Bo wydaje mi sie ze pomylka jest porownywac TomToma z pokryciem Polski 26 % do Destinatora PN z mapa Irlandii gdzie pokrycie jest calkiem niezle lacznie z planami szczegolowymi wiekszych miast Irlandii.

*

• 6498
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 17, 2006, 16:52:46 »
To teraz spójrz jak na Forum jest opisywana mapa Polski TomToma. Dokładnie te same sformułowania są używane.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 17, 2006, 21:12:25 »
To teraz spójrz jak na Forum jest opisywana mapa Polski TomToma. Dokładnie te same sformułowania są używane.

Nie mieszkam w Polsce,nie uzywam TomToma i nie jestem w zwiazku z tym zainteresowany jak wygladaja informacje na jego temat na forum.Tak jak mowie - jesli TomTom ma pokrycie 26.2% Polski czyli wszystkie drogi zarowno glowne jak i boczne + wiekszosc duzych miast (szczegolowe plany lacznie z adresami i numerami budynkow) to nie jest taki zly.Glowne pytanie bylo o mapy szczegolowe Irlandii - to co wiedzialem i moglem doradzic napisalem.Wg mnie Destinator PN nie jest moze idealny ale takiego programu narazie nie ma.Do zastosowan w stylu szukanie miasteczka czy wytyczenie trasy nie ma problemu.W wiekszym miescie zaprowadzi nawet pod wskazany adres.Jedyne do czego moge sie przyczepic to to ze najnowasza wersja mapy jest z 2004 i przez to jest momentami zwlaszcza na glownych trasach nieaktualna - przede wszystkim za sprawa dosc dynamicznie rozwijajacej sie sieci autostrad majacej laczyc zachod i wschod wyspy.Temat z mojej strony uwazam za wyczerpany.Pozdrawiam.

*

• 6498
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 17, 2006, 22:39:05 »
Nie trzeba mieszkać w Irlandii, żeby wiedzieć, że jest to jeden z ostatnich krajów Starej Europy nie objętych szczegółowymi mapami dla programów nawigacyjnych GPS.

Stąd też opracowanie tych map przez Navteqa jest ważnym wydarzeniem, które - mam wrażenie - usiłujesz zdyskredytować (być może mimowolnie). Te dane Navteqa są już zaimplementowane w niektórych aplikacjach internetowych. Jeśli chcesz sprawdzić różnicę w pokryciu dla "rural areas" między Destinatorem i aktualnymi danymi, to zajrzyj np. na MapQuest.

Jeśli dobrze pamiętam, to zupełnie identyczne jak Destinator pokrycie dla Irlandii miał/ma również MN|5 Navigona.

Jeśli poruszasz się wyłącznie po dużych miastach oraz głównych drogach kraju, to obecny stan pokrycia może być całkiem satysfakcjonujący. Gorzej, jeżeli musisz dotrzeć pod adres w którymś z mniejszych miasteczek lub wsi.

Podobnie jest w Polsce. TomTom absolutnie wystarczy osobom, które przemieszczają się po metropolitalnych obszarach, lub po drogach co najmniej wojewódzkich (także w kurortach).
Taka sytuacja skutkuje np. wytyczeniem pomiędzy miejscowościami odległymi od siebie o 10 km trasy o długości nawet 50 km. Tymczasem łącząca je bezpośrednio droga jest całkiem przyzwoitej jakości. Do wielu miejscowości nie da się dojechać, bo... nie leżą przy siatce dróg.

To trochę tak jak w reklamie piwa Żywiec: mapa szczegółowa i prawie szczegółowa - to "prawie" robi dużą różnicę.

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 02, 2006, 19:02:27 »
W Irlandii mieszkam prawie 3 lata tak wiec jako takie pojecie mam o kodach pocztowych.Jesli chodzi ci o kody w Dubline czyli np Dublin 1 czy 2 itp.to sa to rozgraniczenia bardziej dzielnic niz kody pocztowe...Natomiast nie porownuj TomToma z pokrycie 26 % do Destinatora PN i mapy Irlandii.Numery domow sa, nie ma zadnego problemu z dotarciem nawet do malej miejscowoci ( moze w niej nie ma oznaczen domow ale tutaj jest to strasznie problematyczne - malo ktos podaje dokladne adresy - przykladem moze byc miejsce mojej pracy - Mocha Beans Liosbaun Industrial Estate Galway - brzmi ladnie ale jak bedziesz chcial znalezc to okaze sie ze to miejsce jest calkiem spore - po prostu oni tak tu maja ).Destinator PN moze nie jest idealny ale dla mnie wystarcza - znalezienie adresu w Dublinie,Galway czy Corku naprawde nie stanowi problemu - co do mniejszych miejscowosci to sa na mapie ale juz bez dokladnych adresow.Cos za cos.Pozdrawiam.

Kody? przeciez masz tylko oznaczenia np W12 W7 itd, to to praktycznie tak jak mowiles w Cork i Dublinie, problem jest z nazwami ulic bo takowych nie ma... Ja mieszkam w Bray, nie jest to metropolia ale znalezc cokolwiek na mapie to tragedia!!

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 15, 2006, 00:39:44 »
Wita
Mieszkam w irlandii od półtora roku od miesiaca posiadam pda i powiem szczerze ze po zabawie w polsce z automapa dentinator pn w irlandii to byla dla mnie porazka.Wytyczał mi trasy w moim miescie (drogheda) ulicami pod prąd albo kazał skręcać pod zakaz nie wspominajac juz ze po zjechaniu z głównej drogi poza miastem jedziemy po polu moja firma najwyrazniej lezy w polu narazie nawigacja w irlandii to taka zabawa na wyrost.

*

Offline lordJim

• 260
  • Sprzęt: XDA IIs+SD 2GB, wm5,Nokia N73 Destinator 7/6.1, TT6
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 16, 2006, 20:35:32 »
Destinator 6 z najnowszymi mapami z 2006 jest niezły na Irlandię.
Niestety nie można wyciąć samj IRL, która połączona jest z mapą Anglii.
Być może tylko u mnie nie można wykonać tego cięcia. Pozostałe mapay można ciąć.
..Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy....    ;o)...