Jaki GPS BT i gdzie zakupić??

• 27 Odpowiedzi
  • 4289 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 13, 2004, 16:30:38 »
Posiadam ipaq 5450 i chcialbym zakupić coś naprawdę dobrego. Podobno są jakieś problemy z Fortuną (oprogramowanie) ale czy nie ma nic innego. Czy ktoś użytkował Royaltek'a BlueGPS? Podobno dobry. Gdzie najlepiej się zgłaszać po zakup takiego cacka??

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2004, 18:37:54 »
Stoje przed podobnym problemem. Ciezko sie na cos zdecydowac - szczegolnie ze ostatnio nawet ciezko cos na Allegro albo w sensownych sklepach znalesc. A opinie i testy sa b. rozne nie ma GPS z BT bez wad chociaz najpredzej zdecydowalbym sie na GPSmarta Fortuny.
Chetnie poslucham opini roznych uzytkownikow.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2004, 19:31:14 »
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=6357
Tutaj juz bylo troche o Fortunie GPSmat BT
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2004, 21:01:34 »
znalazlem w MediaMarkt za 1399pln Pretec GPS BT
Czy to dobrey pomysl za te pieniadze???

[Dodano: 2004-04-13 22:03:26]
znalazlem juz w sieci Preteca za 1240pln ale i ASUSa za 853 - nieby w promocji??? ale czy ja wiem czy to dobry pomysl???
Co o tym myslicie???

Mam HP 5550 i chce go poszerzyc o GPS BT z automapa

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 13, 2004, 22:34:48 »
Ja konsekwentnie polecam Socket (EMTAC) BT GPS. Używam i na razie nie dostrzegłem jakichś istotnych wad.

Pozdrawiam,
Mateusz

P.S. Było na ten temat dużo na forum, wypowiadali się posiadacze różnych modeli - warto przeszukać historię.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 13, 2004, 22:40:40 »
Czy jest jakas istotna roznica pomiedzy Fortuna Clip-On a Smart?? Czy np podczas ulokowania  modulu w schowku lepszy okaze sie Smart? A Pretec?? czy gdzies byl testowany

A moze ktos natrafil sie na jakas super promocje zwiazana z np uchwytem do palmtopa i modulem GPS BT

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 13, 2004, 23:17:54 »
Promocja jest obecnie w HP na zestawy - poszukajcie na stronie HP z promocjami lub z ipakami. Był też news na PDAClubie.

Z pewnością dobre są Socket i SysOnChip - oba testowałem - bezproblemowo.
Ceny powinny z dnia na dzień być co raz lepsze bo sprzęt staje się popularniejszy.

*

Offline aigel

• 299
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 14, 2004, 09:44:59 »
A ja konsekwentnie :

HaiCom HI 401BT  w cenie 1099 zł+ vat.
Można go podłaczyć zarówno po BT, CF jak i szeregowo...  
Bogaty zestaw wyposażenia: uchwyt,akumulator, ładowarka biurkowa + samochodowa oraz zestaw okablowania...
Aigel

*

Offline mago

• 325
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 14, 2004, 09:51:33 »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 14, 2004, 14:45:38 »
Mago, brawo. Bardzo dobra witryna! Jestem pod wrażeniem, i to sporym!
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 15, 2004, 12:18:40 »
Cytat: MaciekP
A opinie i testy sa b. rozne nie ma GPS z BT bez wad
Zasadnicza wada jest fakt, ze i tak trzeba podlaczyc codziennie kabel - do ladowania! Alumulator wystarcza na max. 8 godzin.

[Dodano: 2004-04-15 12:23:59]
Jezeli jezdzisz do Europy, to wazniejsze niz BT jest TMC. Ja nie kupilbym software nawigacyjnego bez mozliwosci dynamicznego przeliczenia drogi na podstawie sygnalow TMC, zwlaszcza, ze za sygnaly TMC nie placi sie nic!

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2004, 13:04:49 »
Cytat: cawmook
...Z pewnością dobre są Socket i SysOnChip - oba testowałem - bezproblemowo....
No właśnie mogę kupić GPS Bluetooth SysONChip za 1100 brutto z fakturą. Warto? Do tej pory uzywam jakiegoś HaiCom na COM, i w Mondeo z ogrzewaną szybą w środku nie widzi satelitów. Czy ten SysONChip na pewno będzie w środuku działać?

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 16, 2004, 18:46:59 »
Cytat: tomaszb
Do tej pory uzywam jakiegoś HaiCom na COM, i w Mondeo z ogrzewaną szybą w środku nie widzi satelitów. Czy ten SysONChip na pewno będzie w środuku działać?

Jezeli masz szybe metalizowana, to nie ma szans. Nie pozostaje Ci nic innego, jak kupic mysz GPS, ktory ma wejscie do zewnetrznej anteny GPS, zrobic dziure w dachu i umiescic tam antene.

Drugie rozwiazanie - umiescic mysz GPS pod tylna szyba (o ile nie jest ogrzewana).

Trzecia mozliwosc - metalizowane szyby maja czasami "okienko" w okolicach lusterka - ale to trzeba wyprobowac.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 17, 2004, 10:32:41 »
używam GPS BT socketa w Mondeo (czyli szyba przednia ogrzewana za pomocą drutów grzewczych), instalowany jest na podszybiu przy lewym rogu szyby i nie mam specjalnych problemów z detekcją sygnału.

Między krawędzią szyby a początkiem strefy grzewczej jest szczelina jakieś 5 - 6 cm i to wystarcza do poprawnej pracy modułu. Średnio widzi od 6 do 10 satelitów.
Po przejechanych jakichś 30 tys km z GPS socket'a mogę stwierdzić, że nie ma potrzeby instalacji anteny zewnętrznej (straciłem sygnał może ze cztery razy)...

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 17, 2004, 12:07:46 »
socket jest OK

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 17, 2004, 12:57:19 »
Czy Socket dziala bezproblemowo schowany w schowku? tzn zawsze prawidlowo naprowadza, nawet w centrum miasta pomiedzy wysokimi budynkami?

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 17, 2004, 16:04:45 »
Cytat: wtruchano
Czy Socket dziala bezproblemowo schowany w schowku? tzn zawsze prawidlowo naprowadza, nawet w centrum miasta pomiedzy wysokimi budynkami?

Chodząc ostatnio po gdańskiej starówce miał krótkie przerwy w łapaniu fixa, ale zdarzało się to w uliczkach w których auto raczej by się nie zmieściło ;)

Siódmym cudem świata Socket nie jest, ale jest czuły i ma szybki start.

Z wad - pierwszy egzemplarz który miałem zawieszał się od czasu do czasu, a później całkiem nawalił i nawet nie ładował baterii. Drugi chodzi perfekcyjnie - na pareset godzin pracy nie zdarzyły się z nim żadne problemy.

Używająć Socketa uważajcie natomiast na wtyczkę (ładowarkę). Konstrukcja metalowych sprężynek (kontaktu masowego) jest taka, że przy silniejszym ściśnięciu (np niecentrycznym włożeniu w gniazdo zapalniczki) potrafią zewrzeć do plusa.
I to zwierają tak złośliwie że nie palą bezpieczników - ani własnego który właśnie jest w środku ani bezpieczników instalacji samochodu. W zamian za to sprężynka która tam jest, zaczyna robić za grzałkę i fajczy się aż miło... :huh:

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 17, 2004, 18:45:49 »
socketa najlepiej mocować na magnesie ( takim do telefonu).

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 21, 2004, 01:11:42 »
Dla posiadaczy ogrzewanej przedniej szyby - opcja zew. antena:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24322893

Dla milosnikow wycieczek nie tylko samochodem:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24322907

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 01, 2004, 15:32:02 »
Bardzo sobie chwale BLUEI, malenki jak pudeleczko zapalek i doskonale dzialajacy Bluetooth. Ma tylko odbior 8 satelitow, ale to w zupelnosci wystarczy. Dziala swietnie z moim 4150.

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 05, 2004, 19:20:39 »
Witam,
czy ktos z Was uzywal modulu SysOnChip BT?
na stronie http://www.pocketgps.co.uk/ twierdza, ze jest bardzo dobry.

pozdrawiam

*

Offline Quider

• **
  • 153
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 05, 2004, 22:50:48 »
Ja uzywalem i dzisiaj wlasnie w ramach reklamacji wymieniali mi zasilacz samochodowy do niego - padl po 2 dniach. Sam GPS dosc ok choc czasami  gubi sygnal. Uzywam tez fortuny GPSmart i wbrew negatywnym opiniom jestem zadowolony (kupilem go za 500 PLN). Uwazam ze za ta cene spisuje sie rewelacyjnie.

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 06, 2004, 14:17:27 »
Tez uzywam fortuny smart,rzucam ja na przednie siedzenie pasazera i wszystko bardzo dobrze dziala :)

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 06, 2004, 15:27:32 »
[Dodano: 2004-04-15 12:23:59]
Jezeli jezdzisz do Europy, to wazniejsze niz BT jest TMC. Ja nie kupilbym software nawigacyjnego bez mozliwosci dynamicznego przeliczenia drogi na podstawie sygnalow TMC, zwlaszcza, ze za sygnaly TMC nie placi sie nic!
[/quote]

Który GPSów z BT obsługuje to TMC.
A przy okazji, czy Automapa ma w sobie mapę Europy (nawet w małej skali)?

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 06, 2004, 22:09:27 »
GPSów z BT jest obecnie dostępnych od metra. Nie nadążamy wrzucić wszystkich opisów na www niestety. U polskich importerów występują następujące:

Socket GPS
Najlepszy ale najdroższy. Błyskawiczna synchronizacja, zawsze bardzo duża liczba złapanych satelitów, bardzo duża czułość i dokładność. Cena  1310 netto.

SysOnChip
Rzekomo dorównujący Socketowi. Z opinii naszych klientów dobry ale do Socketa mu daleko. Wolniejsza synchronizacja, mniejsza czułość, mniejsza liczba widzianych satelitów. Cena sugerowana 1350 netto. U nas dużo taniej.

Haicom 401 BT i Pretec BT GPS
Jest to w rzeczywostości GPS na karcie CF włożony do obudowy z interfejsem Bluetooth. Opinii klientów niez znam bo nikt tego nie zamawia. Ceny sugerowane ok. 1100 PLN netto.

Fortunie GPSmart z wyświetlaczem.
Kiedyś opinie były fatalne, po upgradzie firmware'u podobno znacznie się poprawił ale praktycznie znikł z oferty. Kosztował chyba 990 netto.

Bluei
Widzi max 8 satelitów, wolny, mało czuły, niby niedrogi, ok 750 netto ale w tej cenie są znacznie lepsze produkty.

Fortuna Clip-On GPS
Bardzo dobry produkt. Co prawda wolno zachodzi pierwsza synchronizacja ale ma dobrą czułość, widzi dużo satelitów i ma tryb XT do wycieczek pieszych gdzie ma dokładność od 1 do 5 metrów. Ma ponadto standardową baterię od Nokii 3310 więc na pisze wycieczki jest idealny. Ma też wyśmienitą cenę jak na te parametry, 720 netto.

Holux
Najtańszy, ale wolno się synchronizuje i nie ma ładowarki samochodowej w komplecie. Cena 675 netto.

Wszystkie powyższe można kupić u nas w tym większość od ręki podobnie jak uchwyty samochodowe.

Jacek Kapela
www.palmtops.com.pl

« Odpowiedź #25 dnia: Maj 07, 2004, 08:15:41 »
Ciekawe zestawienie. Poniewaz juz dużo sie naczytalem (a nic nie kupilem ;) ) moge dodać:
- Socket GPS z tego zestawienia najlepszy ale dwa razy wyzsza cena nie oznacza 2x wiekszych mozliwosci ani 2x lepszych parametrow. W testach na gpspassion lepiej wypadl RoyalTec BlueGPS.
- cikawa informacja z tym Heicomem - jesli tak jest to moze udaloby sie uzyc tej obudowy BT do podlaczenia jakiejs innej karty CF ?
- Fortuna GPSart - cena jest nizsza niz podales a w testach wypada b. dobrze i faktycznie nowi uzytkownicy sa zadowoleni. Niestety dosc duze urzadzenie.
- Fortuna ClipON - wszystko wyglada w tym GPSie b. ciekawie juz prawie go kupilem szczegolnie ze cena atrakcyjna jak na mozliwosci ale okazuje sie ze w testach w standartowym trybie ST ma baardzo slaba czulosc (ok 50% od czolowki).
- Są jeszcze reakline'y ale te poprzednie mialy znane klopoty poniewaz mialy tylko tryb xtrack, oprocz tego z zagranicznych dyskusji wynika ze sa b. awaryjne, natomiast o najnowszym modelu (dostepnym na Allegro) niewiele mozna wyczytac oprocz parametrow producenta.
No i tak to jest ... Socket za drogi ClipON nieczuly a Fortuna troche za duza :)

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 07, 2004, 19:09:08 »
Tak Fortuna jest wieksza ale za to mozesz ja zabrac np.na rower a pozostalych nie bo na nic sie nie przydadza ;)

« Odpowiedź #27 dnia: Maj 07, 2004, 21:07:00 »
Ogolnie na takie wycieczki rowerowe albo piesze nie planuje wypadow z GPSem a nawet jesli to pomyslalbym nad wspolpraca z PPC bo to co podaje Fortuna IMO za bardzo funkcjonalne bym nie uznał.