Jaki GPS?

• 28 Odpowiedzi
  • 3009 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaki GPS?
« dnia: Maj 17, 2004, 18:38:27 »
Stoje przed kupem GPSu i dylemata mam. Opcja pierwsza to zwykly na CFa, opcja druga cos na BT. Zaleta opcji pierwszej 400zl w kieszeni, zaleta opcji drugiej wirelesowosc + wolny slot CF (w przyszlosc patrze bo narazie nie mam czego do CFa wlozyc). Help mi;]

Jaki GPS?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 17, 2004, 20:12:28 »
A mapy gdzie się wgra jeśli cf będzie zajęte?? Bo szkoda żeby pamięć zabierało!! A tak to GPS pod Bluetooth i na CF jakaś karta pamięci...

Jaki GPS?
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2004, 10:19:23 »
jedyna opcja to na SD, tylko SD 512 drogie troche;]

*

Offline Dommir

• **
  • 103
Jaki GPS?
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2004, 10:42:55 »
Wszystko zależy jakim palmtopem dysponujesz. Ja posiadam 3970 i przyjąłem takie rozwiązanie: 1. Plecki CF (GPS Preteca, Karta WiFi, karty pamięci z aparatu foto).2.Karta SD w slocie iPAQA (mapy AM)
Nigdy nie miałem dylematu, że w danej chwili blokuję sobie gniazdo CF bo np.gdy korzystam z GPS to WiFi w tym momencie nie jest mi potrzebne. I na odwrót.

Jaki GPS?
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2004, 10:24:04 »
dommir: dysponuje LOOXem,
po przeanalizowaniu za i przeciw raczej zdecyduje sie na BT: roznica w cenie przy postaraniu sie jakies 300zl, kupujac pamiec CFowska (na mapy) zaoszczedzam ~150zl (w stosunku do SD), roznica w cenie kurczy sie wiec do 150zl co mozna juz przebolec;]

*

Offline FalconPDA

• **
  • 108
    • http://www.pda.pl
Jaki GPS?
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2004, 11:28:51 »
A ja miałem GPSa na kabelku Haicom 203, potem Fortune, skończyłem na GPS Garmin Geko 301 i kabelek ;) I teraz wiem co to jest GPS (THX Marcin ;) ). Nareszcie działa jak należy, czyli szybko i poprawnie.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
Jaki GPS?
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2004, 09:07:33 »
Ja tradycyjnie polecam wciąż używanego przez siebie i niezawodnego EMTAC BT GPS...

*

Offline aigel

• 299
Jaki GPS?
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 21, 2004, 09:17:37 »
Cytat: Cat^
Ja tradycyjnie polecam wciąż używanego przez siebie i niezawodnego EMTAC BT GPS...

a no to ja polecam HaiComa HI 401E BT ... RE- WE- LA - CJA !!!!

aigel

Jaki GPS?
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 21, 2004, 11:23:06 »
Ja nabylem niedawno Fortune ClipON. Wlasnie wrocilem z wyprawy do Amsterdamu z tym GPSem. Polecam. Oba tryby dzialaja sprawnie - nawet w ST GPS jak lezal na tylniej polce przywalony czesciowo bagazem lapal 7-9 satelitow. Dosc szybkie lapanie pierwszego fixa tak na oko krocej niz minuta. Mial problem ze zlapaniem fixa po calej nocy w ciasnych uliczkach amsterdamu i musialem wyjsc na plac gdzie byla wieksza przestrzen. I przy stosunkowo niskiej cenie (kupowalem w X1.PL) posiada bogate wyposazenie dodatkowe (srubokrecik, pokrowiec silikonowy, klips, pasek-smycz, dwie ladowarki sieciowa/samochodowa/kabel). Na plus zaskoczyla mnie tez mozliwosc jednoczesnego ladowania IPAQa i GPSa poneiwaz kabel posiada 2 koncowki. Do tego bezproblemowa wspolpraca z HP4150 przez BT. Uzywalem automapy i PocketStreets czy jakos tak.
I jeszcze co zaskoczylo mnie to wymiary - na zdjeciach w necie nie mozna tego tak ocenic - jak wyjelem go z pudelka to bylem zaskoczony - troche wiekszy od pudelka zapalek ale duzo mniejszy od socketa czy sysonchipa nie wspominajac GPSmarta ktore mialem okazje widziec.

Jaki GPS?
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 23, 2004, 21:10:32 »
MaciekP : dzieki;] jak odzyskam plynnosc finansowa to najprawdopodobniej kupie tego ClipONa. Potrzebne beda tylko jeszcze mapy, no ale to pozniej.

Jaki GPS?
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 27, 2004, 12:22:48 »
Od wczoraj też mam Fortunę Clip On (poprzednio używałem Holux myszy 210).

Moje pierwsze wrażenia są b pozytywne. Nawet w trybie ST Fortuna działa tam gdzie Holux gubił sygnał. Natomiast XT jest rzeczywiście rewelacyjny ale raczej na chodzenie piechotą lub jazdę rowerem. Siedzę przy biurko, Fortuna obok, okno jest ok. 2 metrów za mną i ciągle Fortuna ma namiar. Przy jeździe samochodem w trybie XT Fortuna trochę się gubi i daje niedokładne odczty ( o czym lojalnie informuje producent). Nie jest to tragiczne ale zdecydowanie lepiej działa z AM w trybie ST.

Rozmiary są rzeczywiście b. przyjemne. Zobaczę na jak długo będzie wystarczać bateria.

Co do komunikacji przez BT z moim Looxem, to na razie jestem bardzo zadowolony (mam w Looxie stare WM2002 v 202). Przyznam, że trochę się tego obawiałem z uwagi na rózne komentarze na temat BT Looxa ale póki co jest super.

Jaki GPS?
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 27, 2004, 15:12:51 »
a jak dlugo trzyma wam bateria w ClipOnie?

Jaki GPS?
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 27, 2004, 15:53:28 »
Jeszcze nie sprawdzalem z zegarkiem w reku (w dodatku ciezko to sprawdzic bo albo wycieczka trwala krocej albo nie doczekam sie kiedyu dioda zgasnie a w czasie wyprawy do amsterdamu podlaczylem dolaczona ladowarke bo wczesniej nie byl na maxa naladowany) ale ogolnie trzyma wystarczajaco dlugo. Najdluzej pracowalem z nim 6h bez ladowania bez przerwy. Zaskakujaca jest czulosc w koncu nie wielkiej anteny bo do takiego mikrusa nie mogli wpakowac zbyt wiele.
PS. Co do czasu pracy na bateriach nie wiem jaka jest zasada dzialania BT ale w doswiadczeniach z innymi urzadzeniami bezprzewodowymi (myszki, wskaznik) wiem ze czas pracy na jednym naladowaniu jest uzalezniony od odleglosci od odbiornika wiec i tutaj tez moze miec znaczenie.

Jaki GPS?
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 05, 2004, 01:34:36 »
Mowicie, ze GPS nie potrzebuje sterownikow. Czy daloby sie wiec kupic antene GPS przeznaczona do samochodow (ok 100zl) i przerobic wtyczke? Czy to cos za stowke, to TYLKO antena bez zadnego, ze tak powiem, interpretera, ktory jest w GPS mouse'ach?

Jaki GPS?
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 05, 2004, 09:19:44 »
Antena to antena a GPS to GPS :) Do GPSa mozesz podlaczyc zewnatrzna antene o ktorej wspominasz ale nie podlaczysz samej anteny do Pocketa (no chyba ze to jakis model z GPSem). Wiekszosc GPSow ma wbudowane anteny raz lepsze raz gorsze. Ogolnie to poprawiles mi humor na weekendowy poranek :D

Jaki GPS?
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 05, 2004, 13:24:29 »
Nieladnie sie tak smiac z poczatkujacego GPSowca :p
Ale dzieki!

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
Jaki GPS?
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 05, 2004, 16:53:13 »
Ha Ciapata - MaciekP ma rację. I nikt tu się nie śmieje. Ale wyobraź sobie, że chcesz słuchać radia podłączając słuchawki do anteny radiowej. Albo oglądać TV podłączając antenę bezpośrednio do kineskopu. Chyba już wiesz o co chodzi? Nie o "interpreter" tylko o odbiornik który sygnał odbierze, zdekoduje i wyśle do portu szeregowego w zrozumiałym dla urządzeń zewnętrznych języku. Tak jak tuner radiowy lub telewizyjny. Ot co...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

Jaki GPS?
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 06, 2004, 03:19:22 »
Tak tak! Rozumiem! Ten "interpreter" to wlasnie dekoder - o to mi chodzilo, tylko nieladnie to ubralem w slowa :) Ostatnio przeczytalem gdzies tutaj na forum, ze GPS nie potrzebuje sterownikow, wiec stwierdzilem ze sygnal idzie bezposrednio z anteny i jest dekodowany software'owo. Teraz wiem, ze to bzdura. MackowiP poprawilem humor, czyli smial sie z mojego pytania. Moze bylo smieszne, ale przeciez po to jest forum, zeby rozwiewac watpliwosci. Jesli ktokolwiek sie czuje urazony, przepraszam, nie chce sie przeciez od razu ze wszystkimi klocic.
W kazdym razie, dla mnie wszystko jasne: VW Passat antena nie zagra z ipakiem :)

Jaki GPS?
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 06, 2004, 08:57:38 »
Nie chcialem Cie obrazic tylko po prostu rozbawil mnie pomysl z ta antena i w pewnym sensie smialem sie z sytuacji ktora przeleciala mi przez glowe ze oto glupi ja wydalem tyle kasy na GPSa a moglem podlaczyc sama antene :)
A wracajac do wyjasnien. Nie potrzebne sa drivery do GPSow poniewaz wysylaja one ustalony swiatowy standart danych na zasadzie o tej godzinie byles tyle na polnoc i tyle na wschod przez dowolny port i piszac program wystarczy zczytywac te dane z tego portu.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Jaki GPS?
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 06, 2004, 10:50:09 »
A propos GPS na Bluetooth - w jednym z polskich sklepów internetowych widziałem Holluxy BT w cenie GPS na CF.
Sprzęt jest dobry, skoro PalmOne zdecydował się go firmować swoją marką.

Jaki GPS?
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 09, 2004, 17:41:26 »
Ja tez stoje przed wyborem GPS ale na kableku. Chce uzywac z Automapa i mam dylemat pomiedzy HI-204E a Fortune U2.  Mozecie pomoc w wyborze ?

Jaki GPS?
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 09, 2004, 18:14:51 »
Wg. testów z Pocket GPS World Fortuna U2 ma problemy z odbiorem sygnału w słabszych warunkach, zaletą jest cena :)

Osobiście bym wziął Hicoma.

Jaki GPS?
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 11, 2004, 17:46:42 »

Dziekuje za odpowiedz i faktyczne poczytalem sobie na tym serwisie testy i U2 mial slaba ocene czulosci. Szkoda tylko ze nie bylo testu HI204E ale trudno zamawiam HI204E do swojego IPAQ.
Tak prz okazji na tym serwisie ciekawy jest jak zasilic GPS typu U2/HI204E itp uzywajac tego sprzetu poza samochodem.

Jaki GPS?
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 11, 2004, 23:46:54 »
Mam prosbe. Czy ktos moglby podac adres jakiegos dobrego sklepu, gdzie moglbym kupic fortune Clip on, najlepiej na terenie Warszawy. Z gory dzieki.

Jaki GPS?
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 12, 2004, 08:39:49 »
Ja kupilem fortune clip on w sklepie X1.PL odradzam tylko kuriera UPS przez ktorego byla wysylka poniewaz mialem z nimi same problemy - dostarczaja towar tylko 1 raz dziennie akurat kiedy jestem w pracy i musialem jechac do ich centrali za miasto. Z innymi kurierami nie ma takich problemow bo zazwyczaj zostawiaja telefon i mozna sie z nimi umowic nawet tego samego dnia. Co do GPSa to polecam go - wlasnie wrocilem z wycieczki i spisal sie bardzo dobrze.

Odp: Jaki GPS?
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 22, 2008, 12:30:26 »
Pomóżcie laikowi. Mam iPAQ 3835 z WM2003 i tak się zastanawiam: żeby mieć niedrogą a w miarę sprawną nawigację lepiej dokupić do niego plecki CF i odbiornik GPS na CF czy kupić tani zestaw do nawigacji np Medion na Allegro?

*

Offline miniak1300

• **
  • 101
  • Ipaq hx4700, 214, GlobalSat BT-359, QSTARZ BT-Q100
    • http://www.o2.pl
  • Sprzęt: hx4700, 214,  BT-359, BT-Q100, HTC TP, HD2
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 24, 2008, 16:56:49 »
Raczej nie dasz rady skompletować nawigacji tanie niż medion: plecki + GPS CF + soft wyjdzie drożej niz medion (najtańsze z mapa polski poniżej 300pln na allegro). Poszukaj opinii na temat medionów gdzies na forum. osobiście kupiłbym nowe urządzenie niż inwestował w "dziadka" :smile:
pzdr

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 24, 2008, 18:51:27 »
Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. Pewnie najlepiej by było nie jakiegoś Mediona ale najprostszego Garmina
.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 24, 2008, 20:44:47 »
Garminy są dobrej jakości. O Medionach tego powiedzieć raczej nie można.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...