MDA III + LD-3W

• 12 Odpowiedzi
  • 1512 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MDA III + LD-3W
« dnia: Styczeń 18, 2007, 19:44:25 »
Witam

Mam problemik z polaczeniem MDA 3 z GPSem NOKIA LD-3W  :(  Efekt jest taki sam jak w wielu opisywanych tutaj przypadkach - proba nawiazania lacznosci, jedno mrugniecie niebieskiej diody i ... na tym sie konczy. Nie mozna ustanowic polaczenia. Probowalem zastosowac sie do znalezionej na tym forum rady:
"czesc

sproboj cos takiego
1. zacznij parowac sie z nokia
2.jak juz ja znajdzie i bedzie okno do wpisania kodu wylacz gps'a i wlacz go ponownie
3.wpisz kod i daj dalej
4.zobacz czy juz jest wsio oki i mozesz ustawic port

miewalem juz takie problemy z tym gps na niektorych palmach wiec i w twoim wypadku powinno pomoc

pozdrawiam
KeriM"

niestety nie pomaga. Gdy zaczne "parowac" urzadzonka po chwili zapyta mnie o kod. Wylaczam GPSa, wlaczam i wpisuje 0000 - na chwilke plansza z kodem znika jednak momemcik pozniej pojawia sie ponownie, jeszcze raz trzeba podac kod - wstukuje 0000 i ... niestety polaczenia nie uzyskuje. Wie moze ktos jak poradzic sobie z tym problemem ? Co jeszcze mozna zrobic aby udalo sie polaczyc te dwa urzadzonka ? Bede wdzieczny za pomoc ;)

pozdr. Mayster

*

Offline bikekowal

• 13104
MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2007, 20:31:42 »
A czy jestes pewien ze wpisujesz poprawny kod? mozliwe ze 1111?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 19, 2007, 01:08:18 »
Kon djet dobry

Wylaczam GPSa, wlaczam

Pomiń to, a już po sparowaniu wyłącz i włacz nokię.
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 19, 2007, 15:03:08 »
Cytat: "grisza[gen
"]Kon djet dobry

Wylaczam GPSa, wlaczam

Pomiń to, a już po sparowaniu wyłącz i włacz nokię.

Dzieki za zainteresowanie :)

Niestety nie dziala ten sposob :(  Uruchamiam AutoMape 3.9.3.0, naciskam na szukanie GPSa, szuka, po chwili prosi o podanie kodu - wstukuje 0000 - czekam az przestanie parowac. Ikonka "Szukanie odbiornika" zamienia sie w "wyszukaj" - wtedy restartuje NOKIE - niestety nic sie nie dzieje. Probowalem rowniez restartowac GPSa zaraz po podaniu kodu 0000. Restartowalem na ok. dwie sekundy po zatwierdzeniu kodu, innym razem kilka sekund  po kodzie - nic to nie dalo. Nadal urzadzonka sie "nie widza" :((

pozdr. Mayster

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 19, 2007, 15:24:22 »
Parowanie przeprowadź przed włączeniem Automapy - z poziomu systemu, no i rzeczoną uaktualnij trochę, bo 393 to już historia....

MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 19, 2007, 17:17:16 »
"]Parowanie przeprowadź przed włączeniem Automapy - z poziomu systemu, no i rzeczoną uaktualnij trochę, bo 393 to już historia....

Skorzystalem z "Bluetooth Manager" (Tools / Paired Devices / Add) aby sparowac urzadzonka. Wykryl LD-3W - wpisalem 0000 - po chwili GPS pojawil sie na liscie "Paired Devices". Uruchamiam nastepnie AutoMape, zaznaczam wyszukiwanie GPSa i ... tak jak zawsze - jedno mrugniecie niebieskiej diody i nic sie nie dzieje. Nie ma lacznosci. Jedyna roznica to taka ... ze po sparowaniu w systemie nie trzeba pozniej w AutoMapie wpisywac juz kodu. Niestety nadal urzadzonka sie nie "widza".
Moze mam cos zle w konfiguracji programu ustawione - zrobilem "zrzuty" moich ustawien w AutoMapie, ktore mozna zobaczyc na ponizszych linkach:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ba2f49420c8311d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/41b6db844127d7fd.html

Po wyszukaniu urzadzen w AutoMapie probowalem wylaczyc i wlaczyc ponownie NOKIE - niestety nic to nie pomagalo.

pozdr. Wojciech

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 19, 2007, 17:35:04 »
Hmm - chyba za ogólnie napisałem, a Ty chyba do instrukcji nie zajrzałeś ;)

1. na tym etapie daruj sobie Automapę - użyj np. VisualGPSCe - lepiej pokazuje stan gps.
2. jesli masz już w pair devices, to dodaj port: "outgoing com".
3 teraz wyłącz i włącz nokię, możesz też wyłączyć i włączyć BT ( u mnie wystarczała nokia )
4. Odpal VisualGPSCE, wybierz port GPS. Powinieneś zobaczyć "migającą" na czerwono lampkę w programie, nokia poza zasilaniem zacznie migać na niebiesko - czyli zacznie szukać satelitów
5. Jak już wszystko będzie ok odpal AM, uaktualnij ją do najnowszej wersji, w setupie ustaw com i prędkość (4800 - 9600). Efekty "świetlne" będą podobne jak przy Visualu ;)

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 19, 2007, 20:13:49 »
witaj

wszystko ladnie pieknie, ale jedyne czego mi tu brakuje to ustawienie portu wychodzacego w menedzerze bluetooth, a pozniej ustawienie tego portu w ustawieniach gps w automapce.

jesli go na mda III nie ma to w takim razie mojego postu prosze nie uwzgledniac

Automapka 3.9.3  ]:> bez komentarza

pozdrawiam
KeriM

MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 19, 2007, 20:17:16 »
"]
2. jesli masz już w pair devices, to dodaj port: "outgoing com".

... wiem - pewnie glupie pytanie ale ... jak dodac port ? :(  MDA mam od trzech dni. Wczesniej korzystalem z LD-3W z telefonem NOKII i nie bylo takich problemow. Dopiero gdy zakupilem MDA3 zaczely sie schodki :(  Szukalem w instrukcji jak i na google - na jakies stronie znalazlem instrukcje jak dodac port COM - niestety ... nie znalazlem takich opcji w MDA jakie byly tam podane:
http://www.bisque.com/Tom/Bluetooth/POCKETPC.asp#Add%20second%20Outgoing%20Com%20Port!
Moze .. malutki instruktaz w dwoch slowach gdzie szukac opcji zwiazanych z dodaniem portu ?

pozdrawiam
         Mayster

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 19, 2007, 20:25:53 »
niestety nie mam tego modelu ale w menedzerze bluetooth powinna byc zakladka port, ports lub cos podobnego i tam do wyboru powinienes miec do wyboru porty wychodzace i przychodzace (outgoing i incoming ports)

KeriM

MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 19, 2007, 20:33:00 »
Cytat: "kerim36"
niestety nie mam tego modelu ale w menedzerze bluetooth powinna byc zakladka port, ports lub cos podobnego i tam do wyboru powinienes miec do wyboru porty wychodzace i przychodzace (outgoing i incoming ports)

KeriM

Wlasnie nie ma takiej opcji, a przynajmniej mi nie udalo sie znalezc :(

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e55614f515cfd24.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80c06e6ee56cb7bf.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ee85c104bb0782b.html

powyzej screen'y z opcji dostepnych w "Bluetooth Manager" i "Bluetooth Settings".

pozdr.

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 19, 2007, 20:39:59 »
a w bluetooth settings

accessibility albo services

tam nie ma??

ze wzgledu na wersje twojej automapki juz mi sie nie chce wiecej pisac

pozdrawiam
powodzenia zycze

KeriM

MDA III + LD-3W
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 19, 2007, 20:56:04 »
Cytat: "kerim36"
a w bluetooth settings

accessibility albo services

tam nie ma??

ze wzgledu na wersje twojej automapki juz mi sie nie chce wiecej pisac

pozdrawiam
powodzenia zycze

KeriM

Nie denerwuj sie - taka AutoMape mialem zainstalowana gdy kupilem MDA (uzywka) ;)
 W koncu udalo sie sparowac urzadzonka. Dzieki - jestescie wielcy ! :)
Nie dodalem nowego portu - ale ... bez Waszej pomocy nie doszedlbym do tego. Dziala ze wszystkimi mapkami.
 Niestety nie ma tam opcji dodajacej port COM. Jest natomiast w SERVICES / ADVANCED informacja na ktorych portach GPS dziala (u mnie to COM6). Gdy uruchomilem VisualGPSce ustawilem sobie na ktorym porcie ma dzialac - wskazalem COM6 i ... zaskoczylo :) Potem uruchomilem AutoMape - w niej rowniez COM6 i .. smiga az milo :))
 Dzieki wielkie jeszcze raz za pomoc.

pozdrawiam
               Mayster