jak jest z pradozernoscia GPS'a na BT ?

• 10 Odpowiedzi
  • 776 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 23, 2005, 22:57:59 »
witam

Mam pytanko- kluczowe dla moich dalszych wyborow :) Jak duzy jest pobor pradu BT ( konkretniej GPS na BT) ? jak jakies tam dane oficjalne maja sie do praktyki ? Przymierzalem sie do zakupu rikaline 6010 na kablu, jednak gps na BT jest bardziej perspektywicznym rozwiazaniem, choc niekoniecznie bardziej praktycznym.
pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2005, 11:51:14 »
jest bardziej praktyczny bo jest mobilny GPS na kablu zazwyczaj dziala tylko po podlaczeniu do zrudla pradu. BT jest pradozerny ale w samochodzie malo cie to interesuje bo PDA podlanczasz do zapalniczki na spaceze PDA z właczonym BT potrzyma max kilka godzin (3-6) ale to zalezy od tego jakiego kupisz palmptopa i jaka bedzie mial baterie. Sa jescze wynalazki typu dodatkowe zasilacze do PDA jezli two np nie bedzie mial wymiennej bateri i dzialaja one na baterie paluszki lub na akupulatory zawsze to jakies (3-4 godziny) pracy wiecej np jak chesz spacerowac z wlaczonym GPSem caly dzien

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2005, 12:31:07 »
a czy ktos robil praktyczne testy, ile wytrzyma bateria w PDA z wl/wyl BT.
pozdr.

*

silentjob

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2005, 12:37:51 »
Takie testy są czasem przeprowadzane przy testach sprzętu, niemniej musiałbyś podać konkretny model pocketa, jaki cię interesuje:).

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2005, 12:39:12 »
to wszystko zalezy od konkretnego modelu PDA a dokladniej od bateri ja w nim siedzi nigdzie nie ma ogulnie ze wszystkie pda trzymaja tyle i tyle z wylaczonym BT a tyle z wlaczonym Jak sie zdecydujesz na jakis konkretny model i bedziesz wiedzial jaka bateria w nim siedzi wtedypewnie ktos ci odpowie konkretnie.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 24, 2005, 13:43:43 »
interesuje mnie hx2750 lub hx4700. Tu tez jeszcze niedokonca sie zdecydowalem. 2750 jest szybszy ale to qvga. za to 4700 bardziej perspektywiczny- zakladam ze hi-res niedlugo bedzie standardem i  pod to bedzie otymalizowany soft.
To juz temat na kolejny watek, ale jak wyglada szybkosc 4700 w porownaniu z modelami qvga ? szukalem porownan w sieci, ale takowego nieznalazlem.
pozdr

*

silentjob

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2005, 14:04:32 »

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 27, 2005, 10:36:47 »
Właśnie zmieniłem GPS z rikaline 6010UX5 (SiRF StarII i wtyk USB) na holuxa GR-236 (SiRF StarIII i BT). Z 6010 byłem bardzo zadowolony, ale...
1. Używałem go na laptopie i Looxie 718 - plątanina kabli w aucie zawsze mnie denerwowała, szczególnie, że jeżdżę różnymi samochodami i nie mogę zrobić sobię połączeń "na stałe". GPS na kablu żre dużo prądu i Loox musi być w zasadzie zawsze podłączony do zasilania. Rzadko jeżdżę w dalekie trasy i teraz mam Holuxa w kieszeni, a PDA wieszam sobie samego, bez jednego kabla na kratce nawiewu (bez uchwytu - tylko w etui przyczepionym plastkikowym paskiem). Wysiadanie z samochodu to była zabawa z rozłączaniem, chowaniem, itd.)
2. Czasem mam ochotę wyskoczyć na spacer w górki czy lasu GPS na kablu to wtedy lekkie nieporozumienie
3. Podobnie jak pojadę gdzieś rowerem - kable puszczone po ramie, pozwijane by się nieplątały, rower też ciężko zostawić choć na chwilę...

Po tych doświadczeniach wiem jedno - w rachubę wchodzi tylko BT, chyba że GPS tylko w samochodzie i to tym samym ze stałą instalacją.

Loox 718 z włączonym BT wytrzymuje około 5-6h, GPS 8-9h, w samochodzie Loox trzyma krócej (AutoMapa) w terenie lepiej (Ozi). Oczywiście wszystko zależy od jasności, trybu oszczędzania procesora, z grubsza tyle mi wychodzi przy procku standard i małym podświetleniu.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 27, 2005, 12:31:59 »
Hmm... ciekawe z testów jakie przytoczył silentjob wynika, że BT bardzo nieznacznie wpływa na zużycie energii, powiedziałbym nawet że pomijalnie. Inna kwestia czy BT w stanie połaczenia i transmisji np. z GPSem nie ciagnie przypadkiem wiecej energii niż przy samym "biegu jałowym". Z drugiej strony WiFi jest tak energożerne, że i potrafi skrócić czas pracy o conajmniej 1/3. Ciekawe czy dotyczy to tylko iPAQ'ów czy też jest to ogólna zasada?

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 29, 2005, 13:23:01 »

a jak wygląda prądożerność palmtopa z włączonym bluetooth (gps na bluetooth) ,a  gps na CF ?
Chodzi mi o porównanie gps-ow na chipsecie Sirf star III (haicom 305 a np globalsat 338)

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 19, 2005, 12:37:49 »
Witam!
Z tego co zdążyłem się zorientować -dla Hx5550 BT ciągnie okolo 80-90mA - czyli porównywalnie z CF 305III np. Zgadzało by sie to z założeniami, że standardowo oszczędnie 5550 ciągnie około 200-250mA (akku starcza na 6h) użycie BT urywa około 35%czasu... a użycie WiFi 50%:| Jak znajdę czas i dotrze 305III (czyli w przyszłym tygodniu myslę) podzielę się pomiarami:)
Pozdrowienia
PS. przepraszam, nie podzielę sie  albo raczej nie tak szybko- okazało się że plecki mam padniete i po odłączeniu ładowarki nie zasilają PCMCIA ;( więc 305III mam jedynie z kablem..eech...