iTEC BT-308 bluetooth GPS - no fix - co zrobić?

• 4 Odpowiedzi
  • 1016 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 26, 2005, 19:50:24 »
Witam,

Zakupiłem gps jak w temacie. Po naładowaniu i właczeniu jeszcze w mieszkaniu w oknie złapał sygnał i ustalił pozycję. Po włączeniu automapy na ipaq'u 3870 wszystko zadziałało jak należy. Połączenie bluetooth ruszyło bez problemu. Automapa zapytała o urządzenie i po wskazaniu urządzenia bluetooth pokazała pozycję na mapie. Problem jaki mam jest związany z samym gps'em. Następnego dnia ruszyłem w trasę, gps wylądował najpierw pod przednią szybą ale po 15min. ciągle nie złapał pozycji. Poleciał więc na tylną półkę (przednia szyba jest atermiczna) ale i to nic nie dało. Dołączyłem więc zewnętrzną antenę i dopiero wtedy gps ustalił gdzie się znajduje, po czym dalsza podróż przebiegła bez kłopotów (7h - bateria wytrzymała). W trasę powrotną następnego dnia od razu podłączyłem zewnętrzną antenę i tu zaskoczenie. Gps ustalił swoją pozycję po przejechaniu jakichś 60km (dobre pół godziny), po czym działał już bez żadnych problemów. Najciekawsze jednak jest to że po powrocie do domu i ustawieniu w tym samym oknie co za pierwszym razem nie udało mu się wcale ustalić pozycji, mimo że leżał tam prawie godzinę. Czy na tej podstawie można wnioskować że urządzenie jest wadliwe? Czy ktoś ma taki sam gps i podobne problemy? Czy macie jakieś sugestie jak sprawdzić gdzie tkwi problem?

Z góry dziekuję za wszelkie sugestie,
Marek

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2005, 20:10:43 »
Czy nie czekales az GPS ustali pozycje tylko po jego wlaczeniu od razu ruszyles? Wtedy problem z namierzeniem twojej pozycji jest w miare normalnym zachowaniem GPSa. Zawsze zanim ruszyc poczekaj te kilka minut niech GPS zlapie locka na przynajmniej 3 - 4 satelity.

[Dodano: 2005-02-26 20:11:15]
Gdy sie nie ruszasz to nawet w 1 minute powinien miec fixa.

*

Offline infer

• 36
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 27, 2005, 13:58:50 »
Cytat: maro#1
Witam,

Zakupiłem gps jak w temacie. Po naładowaniu i właczeniu jeszcze w mieszkaniu w oknie złapał sygnał i ustalił pozycję. Po włączeniu automapy na ipaq'u 3870 wszystko zadziałało jak należy. Połączenie bluetooth ruszyło bez problemu. Automapa zapytała o urządzenie i po wskazaniu urządzenia bluetooth pokazała pozycję na mapie. Problem jaki mam jest związany z samym gps'em. Następnego dnia ruszyłem w trasę, gps wylądował najpierw pod przednią szybą ale po 15min. ciągle nie złapał pozycji. Poleciał więc na tylną półkę (przednia szyba jest atermiczna) ale i to nic nie dało. Dołączyłem więc zewnętrzną antenę i dopiero wtedy gps ustalił gdzie się znajduje, po czym dalsza podróż przebiegła bez kłopotów (7h - bateria wytrzymała). W trasę powrotną następnego dnia od razu podłączyłem zewnętrzną antenę i tu zaskoczenie. Gps ustalił swoją pozycję po przejechaniu jakichś 60km (dobre pół godziny), po czym działał już bez żadnych problemów. Najciekawsze jednak jest to że po powrocie do domu i ustawieniu w tym samym oknie co za pierwszym razem nie udało mu się wcale ustalić pozycji, mimo że leżał tam prawie godzinę. Czy na tej podstawie można wnioskować że urządzenie jest wadliwe? Czy ktoś ma taki sam gps i podobne problemy? Czy macie jakieś sugestie jak sprawdzić gdzie tkwi problem?

Z góry dziekuję za wszelkie sugestie,
Marek

Witam,

Marku. miałem ten sam model GPS... niestety eychodziły one z dwoma wersjami fimrware... Ja trafiłem akurat ten starszy i czesto zdazaly mi sie problemy z fixem, czułościa , zrywaniem połączenie BT. Zdarzało sie np ze GPS widział 8 satelit, poczym nagle tracił fixa i nie potrafił go odnalezc mimo nie zmieniania pozycji. Bardzo czesto zawieszał i zrywał przesył danych.

Ja po 2och tygodniach nie wytrzymałem i wyminiełem go na Preteca... Terez jest ok. Mimo ze parametry iTEC ma ok, to tak naprawde mija sie to z rzeczywistosica... Zauwazylem ze na pretecu mam prawie zawsze 1-2 sat wiecej.
Jesli masz możliwość to wymień tego iTECA, zaoszczędzisz sobie nerwów :)...Aha. o zlapaniu fixa w aucie bez zenetrzenej anteny (nie mam szyb atermiczynch) mozesz zapomniec na tym  iTEC'u

Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 28, 2005, 23:49:16 »
... Najciekawsze jednak jest to że po powrocie do domu i ustawieniu w tym samym oknie co za pierwszym razem nie udało mu się wcale ustalić pozycji, mimo że leżał tam prawie godzinę. Czy na tej podstawie można wnioskować że urządzenie jest wadliwe? Czy ktoś ma taki sam gps i podobne problemy? Czy macie jakieś sugestie jak sprawdzić gdzie tkwi problem?...

Witam,
mam ten sam model od 2 tygodni i nie mam takich doswiadczeń.
Wykrywa pozycję prawie natychmiast.
Mam już za sobą dwie dłuższe trasy. W aucie działa przy przedniej i tylnej szybie oraz w schowkach  
drzwi bez anteny zewnętrznej.
Jak narazie nie mam żadnych zastrzeżeż co do działania.

Pozdrawiam
kapsuz

*

Offline infer

• 36
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2005, 12:52:31 »
Cytat: kapsuz
... Najciekawsze jednak jest to że po powrocie do domu i ustawieniu w tym samym oknie co za pierwszym razem nie udało mu się wcale ustalić pozycji, mimo że leżał tam prawie godzinę. Czy na tej podstawie można wnioskować że urządzenie jest wadliwe? Czy ktoś ma taki sam gps i podobne problemy? Czy macie jakieś sugestie jak sprawdzić gdzie tkwi problem?...

Witam,
mam ten sam model od 2 tygodni i nie mam takich doswiadczeń.
Wykrywa pozycję prawie natychmiast.
Mam już za sobą dwie dłuższe trasy. W aucie działa przy przedniej i tylnej szybie oraz w schowkach  
drzwi bez anteny zewnętrznej.
Jak narazie nie mam żadnych zastrzeżeż co do działania.

Pozdrawiam
kapsuz

najwyrazniej trafiles na wersję z nowszym firmwarem

Pozdrawiam