ipaq1915 i inne bezserialowce + gsm - da sie

• 5 Odpowiedzi
  • 1142 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 27, 2004, 22:54:28 »
Niniejszym donoszę wszystkim poszkodowanym właścicielom pda (znaczy - nie mającym seriala), że zbudowałem sobie prosty konwerter rs232/irda, który działa i ma się dobrze.
Miałem sobie sam takie zaprojektować w oparciu o jednoukładowiec ale całkiem przypadkiem wdepnąłem na coś genialnie prostego:
http://home.tiscali.nl/~t_aalberts/index.htm
Układ z niedużymi poprawkami pracuje poprawnie. Trzeba go jednak stroić częstościomierzem (albo na ucho - mówię całkiem poważnie) na 4800 Hz. W praktyce reguluje się R1 na
http://home.tiscali.nl/~t_aalberts/GPS_PDA_SCHEMATICS_EN_V201.htm
(wyszedł mi około 12k).
Wersja ''na pająka'' wymaga jeszcze testów w różnych napięciach oraz temperaturach, mam nadzieję, że testy owe przejdzie.
Całość należy zasilać z 5...12 V (proponuję bateryjkę 9V), żre to ok. 20mA, będzie pewnie mniej żarło po zastosowaniu układu w wersji cmos i ograniczeniu prądu diody nadawczej do niezbędnego minimum (przy w/w prądzie na byle jakiej diodzie posiada zasięg około metra).
Oczywiście nie wspomniałem, że układ jest jednostronny więc pracuje tylko w nmea w 4800bps co oczywiście wystarczy, by w ciągu sekundy odnaleźć się na mapie w ozim albo co kto tam lubi.

Układ jest malutki więc zmieści się gdzieś między eTrexem na szelce od plecaka a nadajnikiem poniżej. Problemem może być zasilanie no ale za to nie będzie się plątał kabelek z ipaqa... (takie bluetooth dla ubogich ;)
Oczywiście w autku będzie jeszcze prościej...

A jeszcze cena części - ~4 zł...
pozdrawia Adam

*

Offline REi

• *
  • 87
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2004, 23:59:11 »
:wkurzony: o ty "wredny" czlowieku. czytajac to zorientowalem sie ze mam all elementy do budowy w domu i moge to sobie wykonac w wersji smd :wkurzony: teraz jestem zmuszony kupic GPS'a za 400PLN!! ;)

PS. a juz myslalem ze moj stary poczciwy 1915 sie do niczego nie nada ;)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 28, 2004, 07:18:44 »
Brawo, wiecej takich inicjatyw.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 28, 2004, 09:40:00 »
Wyjscie to jest juz znane. Chyba rok temu ktos podawal na forum linka rowniez do podobnej strony no i opisywal wrazenia z uzytkowania takiego adaptera, ktory sobie wykonal.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2004, 09:55:43 »
Z tego co pamiętam rozwiązanie bazowało o specjalizowane scalaki do konwersji (Vishay Telefunken) i było rozbudowane (a także nieco prądożerne) aż mi się odniechcialo. Miałem zamiar zrobic to na 89C2051 ale skoro da się tak to po co się przemęczać...
pozdrawia Adam

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 31, 2004, 12:59:12 »
A czy mógłby się ktoś pokusić o odpłatne wykonanie takiego konwertera (jestem muzykiem i technika jest dla mnie cokolwiek obca). Jeżeli jest ktoś chętny to zapraszam na priva.