IPAQ 3870 + GPS bluetooth , sprawdzone rozwiązania

• 5 Odpowiedzi
  • 835 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 28, 2005, 13:36:14 »
Posiadam IPAQ 3870 z systemem uaktualnionym do WM 2003, aktualnie stoję przed wyborem GPSa na bluetooth i w zasadzie w grę wchodzą:

Holux   GR-230
 XAIOX WONDE XL
 GPS-6030 RIKALINE

Pytanie czy ktoś ma któryś z powyższych działający bez uwag w zestawie z ipaq 3870 z WM 2003, ewentualnie prosił bym opinie na temat który z powyższych będzie
najlepiej pasował i sprawi najmniej problemów lub co innego można kupić tak aby bezproblemowo pracowało.

Pozdrawiam

K.

*

Offline Mystik

• **
  • 129
    • http://neo.mystik.alfatel.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond :)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2005, 14:38:29 »
Cytat: Krzychu-W
Posiadam IPAQ 3870 z systemem uaktualnionym do WM 2003, aktualnie stoję przed wyborem GPSa na bluetooth i w zasadzie w grę wchodzą:

Holux   GR-230
 XAIOX WONDE XL
 GPS-6030 RIKALINE

Pytanie czy ktoś ma któryś z powyższych działający bez uwag w zestawie z ipaq 3870 z WM 2003,
ciach....

Najpierw sprawdz, czy Twoj bluetooth dziala jak nalezy. Moj niestety po upgradzie do PPC2003 nie dzialal. Czasami sie wlaczal, a czasami nic nie pomagalo :(.
Reszta powinna byc bulka z maslem.

MYSTIK

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2005, 14:56:28 »
Bluetooth działa ok w domu mam cały czas na nim połączenie z moim serwerkiem linuxowym do którego jest podpięty taki Bluetooth dongle USB, co prawda w trybie lan access point co jakiś czas lubił zrywać połączenie ( a działo się to podczas transmisji większych plików zarówno pod WM2003 jak i pod linuxem z opie bo jego mam na karcie CF i cały palm jako dualboot ) ale zmieniłem  access point na ppp i w protokole ppp na serwerze wymusiłem MTU 384 , podobnie z MRU i teraz działa ślicznie w obu systemach.

Odnośnie gpsa na bluetooth to gdzieś znalazłem że w WM2003 w IPAQ 3870  zamienione są com5 z com8 i to może jakieś problemy sprawiać stąd pytanie o praktyków którzy używają GPSa bluetooth z IPAQ 3870 z systemem WM 2003, czy ktoś miał taki zestaw i co działa bez problemów ?

Pozdrawiam,

K.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2005, 15:31:38 »
Ja wtrace sie OT odnosnie tego dualboot na Twoim Ipaq'u, bo juz dawno chcialem cos takiego zrobic u siebie. Z tego, co wiem, to musiales w tym celu zmienic oryginalny bootloader na ten z handhelds.org. Wynikaja z tego jakies problemy przy uzywaniu Windows Mobile?

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 28, 2005, 15:38:40 »
Cytat: timokie
Ja wtrace sie OT odnosnie tego dualboot na Twoim Ipaq'u, bo juz dawno chcialem cos takiego zrobic u siebie. Z tego, co wiem, to musiales w tym celu zmienic oryginalny bootloader na ten z handhelds.org.

Tak, w tym loaderze wybieram który system ma startować, jeśli nic nie wybieram to leci domyślnie WM 2003 i nawet nie da się zauważyć że jest tam po drodze ten zmieniony loader.

Wynikaja z tego jakies problemy przy uzywaniu Windows Mobile?

W zasadzie żadne, jedyny minus to iż przy bootowaniu na inny system traci się zawartość ramu i trzeba później ustawienia z backupu odtwarzać.

Pozdrawiam,

K.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 10, 2005, 17:40:47 »
Odpowiem sam sobie.

Kupiłem   GPS-6030 RIKALINE działa z ipaq 3870  z WM2003 bez problemów.
Gps jest widziany na COM5 można się do niego łatwo dobrać zarówno pod win jak i pod linuxem. Stabilność połączenia bluetooth bez zarzutów, sam odbiornik GPS też ok.

Pozdrawiam,

K.