iPAQ 3760 a odbiornik GPS z USB

• 9 Odpowiedzi
  • 744 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 06, 2006, 11:48:40 »
Mam iPAQa 3760+plecki na CF i chciałbym do niego dobrać jakiś odbiornik GPS na kablu o nie za wysokiej cenie.
1) co byście mi radzili kupić ?
2) czy można do niego podłączyć odbiornik gps na kablu z usb?

z gory dziekuje za odpowiedz

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2006, 13:58:08 »
Dodam, że chodzi mi o to czy można zastosować jakiś kabel łączący odbiornik z usb , iPAQa oraz gniazdo zapalniczki w aucie. (widziałem takie kable z ps2, ale nie wiem czy z usb tez takie są)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2006, 16:55:58 »
Cytat: "PawelekD"
Dodam, że chodzi mi o to czy można zastosować jakiś kabel łączący odbiornik z usb , iPAQa oraz gniazdo zapalniczki w aucie. (widziałem takie kable z ps2, ale nie wiem czy z usb tez takie są)

O USB zapomnij - takie odbiorniki można podłączać tylko do palmtopów z Hostem USB (żaden Ipaq takowego nie posiada). Musisz kupić zwykły kablowy GPS'ik ze złączem PS/2 i odpowiedni adapter z ładowarką samochodową (koszt całości ok 150 - 300 zł, oczywiście w zależności od klasy odbiornika i jego stanu).

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2006, 09:27:10 »
OK, rozumiem. Dziekuje za pomoc.

Mam jeszcze pytanie co do samych odbiorników gps - czy duża różnica jest w użytkowaniu odbiorników z SiRF Star II i SiRF Star III? Czy warto dodac troche wiecej kasy na tą III-kę czy wystarczy II-ka?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 07, 2006, 09:44:27 »
OK, rozumiem. Dziekuje za pomoc.

Mam jeszcze pytanie co do samych odbiorników gps - czy duża różnica jest w użytkowaniu odbiorników z SiRF Star II i SiRF Star III? Czy warto dodac troche wiecej kasy na tą III-kę czy wystarczy II-ka?

Tyle już o tym napisano :) Wszystko zależy od warunków użytkowania i tras, jakimi będziesz jeździł. Ja na przykład posiadam Sirf II i w zupełności mi on wystarcza. Leżąc przyklejony pod deską rozdzielczą "łapie" fix bezproblemowo, potrafi się zgubić tylko w tunelach i czasem na kilka sekund w ekstremalnie wąskich uliczkach (jednokierunkowa, pomiędzy 3 piętrowymi kamienicami w mieście). Sirf III prawdopodobnie nie stracił by tam sygnału, ale mnie to zupełnie nie przeszkadzało. Jednak jeśli masz samochód z metalizowaną szybą (głównie francuzy), to rozważ jednak zakup droższego sirf III.
Zauważyłem coś dziwnego - przyszedł do mnie znajomy z Sirf III na BT i po połączeniu wszystkiego zostawiliśmy nasze gps'y (mój royaltek i jego globalsata) na stole w ogrodzie z zapisem śladu (gps tuner). Wynik był dość zaskakujący - mój zmieścił się w okręgu 15 m (trwało to jakieś 2 godziny) a jego wielokrotnie wylatywał grubo ponad 80 m, mimo (a może raczej właśnie dlatego), że miał cały czas większą liczbę "namierzonych" satelitów. Albo ten jego sprzęt był jakiś dziwny, albo to wina za dużej czułości Sirf III.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 07, 2006, 10:45:33 »
A co powiesz o czymś takim: ODBIORNIK GPS 6015 FIRMY RIKALINE ?
Z tego co widzę to jest on w tej chwili najtańszy na allegro.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=107196569

ps: widzę, że " DGPS (WAAS, EGNOS): nie " - czyli tego nie ma...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 07, 2006, 11:20:38 »
A co powiesz o czymś takim: ODBIORNIK GPS 6015 FIRMY RIKALINE ?
Z tego co widzę to jest on w tej chwili najtańszy na allegro.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=107196569

ps: widzę, że " DGPS (WAAS, EGNOS): nie " - czyli tego nie ma...

Z nowych sprzętów, ten jest faktycznie najtańszy. Wprawdzie nie jest oparty na Sirf II, ale z parametrów wynika, że powinien działać nawet lepiej niż odbiorniki na Sirf'ie. Co do DGPS - to raczej ciekawostka, nic co mógłbyś wykorzystać, bo satelity umożliwiające uwzględnianie poprawki EGNOS są ciągle niedostępne. DGPS ze stacji naziemnych wymaga zaś dodatkowego, drogiego osprzętu, lub przynajmniej ciągłej łączności z internetem.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 07, 2006, 11:38:05 »
Angeler tu się mylisz. Miałem Kirrio do HP i działał bez problemu zarówno z 4150 jak i 2210 ( z tym działa u kumpla do dziś) testowałem również Perfect Passenger z HP. Oczywiście wszystko po USB (przejściówka pełni rolę hosta).

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 07, 2006, 12:55:31 »
Cytat: "student2"
Angeler tu się mylisz. Miałem Kirrio do HP i działał bez problemu zarówno z 4150 jak i 2210 ( z tym działa u kumpla do dziś) testowałem również Perfect Passenger z HP. Oczywiście wszystko po USB (przejściówka pełni rolę hosta).

Nie mylę się :) Koledze chodziło o zwykłe gps'y na USB dostępne na allegro, a nie konkretne modele kyrrio. A tu chyba nie zaprzeczysz, że możliwości podłączenia nie ma.

Dodane - no chyba że trafisz gdzieś sam uchwyt z przejściówką w dobrej cenie - ale szczerze mówiąc nawet nie wiem, czy on ma typowe wejście USB do którego się podpina odbiornik na USB.

Czyli podsumowując, żeby nie było niejasności - można podłączyć kablowy, szeregowy GPS, przez kabel Sync'n'charge USB do Pocketa, ale przy użyciu specjalnych przejściówek produkowanych przez Kyrrio (występują też jako Perfect Passenger). Nie ma jednak pewności, że to zadziała z każdym palmtopem, dlatego jeśli tylko masz taką możliwość, to korzystaj ze zwykłych kablowych GPS'ów.

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 07, 2006, 14:15:28 »
ok, dzieki bardzo za pomoc!