Ja używam od niedawna Dell Axim + gps Rikaline 6030 (BT). Początkowo gps leżał na szybie, ale bywało, że gubił sygnał, no i się nagrzewał nieziemsko podczas upałów... Dokupiłem antenę zewnętrzną i komfort poprawił się znacznie - bez anteny 4-6 satelitów, z anteną średnio 8-10.
Co do kabelka. Ja do gps'a zrobiłem sobie własnym przemysłem "kieszonkę" przyklejoną z lewej strony kierownicy do półki (pod spodem, nie rzuca się w oczy, nie przeszkadza). Kabel do anteny mam 5 m, wyprowadzam go do drzwi (łączeniami plastików na półce), wpuszczam w rynienkę pod gumę, w tej rynience sobie idzie do tyłu samochodu, tylnimi drzwiami wchodzi do wnętrza znowu (nie ma problemu z "przycięciem", wszędzie mam ogromne ilości gumowych uszczelek

), wpuszczem pod siedzenie tylnie, wychodzi mi do bagażnika. A tam - na czas jazdy wykładam na klapę bagażnika (antena na magnesie, w sumie to maleńkie pudełeczko wielkości 2 baterii-paluszków, więc ani się w oczy nie rzuca, ani nie przeszkadza), jak nie potrzebuję, "przklejam" od spodu do klapy. Żadne kable mi się nie plączą (ten kawałek w bagażniku idzie pod tapicerką), ale nie jest też nic na fest i w każdej chwili mogę to wyciągnąć bez śladu.
Pozdrawiam