SirfStar III potrzebny soft

• 6 Odpowiedzi
  • 982 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SirfStar III potrzebny soft
« dnia: Październik 14, 2007, 14:56:32 »
Witam,
Czy mozecie mi pomoc w sprawie softu do obslugi SSIII? Gdzie mozna go znaleźć w internecie? Szukam ale bez efektów. Przelaczylem sobie mojego GSpace'a w jakis dziwny tryb i nie moge wrocic = nie dziala komunikacja z PDA.

Z góry dziekuje i pozdrawiam,

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: SirfStar III potrzebny soft
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 14, 2007, 15:15:28 »
Zapewne zmieniłeś transmisję z NMEA na Sirf musisz uzyskać połączenie - sprawdź czy możesz uzyskać komunikację poprzez kabel. Nie podałeś co to za GPS. Być może wystarczy wyjęcie akumulatora na dobę.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2007, 16:05:30 »
Tak masz rację - właśnie zmieniłem transmisję na Sirf. To jest GSpace GS-R238. Próbowałem juz wyjmować na weekend cały akumulator ale niestety nie pomogło. Używałem wcześniej softu sciągniętego z netu który pozwalał na taką zmianę transmisji ale nie mogę go znaleźć. Być może są inne sposoby na usunięcie problemu?

Pomóżcie!

Pozdrawiam,
dejnekas

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2007, 18:42:53 »
O ile dobrze pamiętam istnieje możliwość zdobycia specjalizowanego kabla transmisyjnego do programowania i zmiany rodzaju transmisji . A wtedy  możesz uratować dokładnie tym samem programem którym go uwaliłeś. Popatrz sie też na post przyklejony o provgramowaniu gps na kabelku. uprzedzam kabel transmisyjny to nie zwykły USB jest bardzo drogi - podejrzewam że w chwili obecnej dwa razy droższy od GPS-a . Zapytaj się w serwisie będzie taniej.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 14, 2007, 19:02:56 »
A czy pamietasz moze jak sie taki software moze nazywać? Ja to zrobiłem jakis czas temu i nie pamietam teraz jego nazwy. Zrobiłem to z poziomu PC ponieważ chwilo się pozbyłem PDA.
Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 14, 2007, 20:08:07 »
Zaraz, zaraz GS-R238 to normalny SSIII na Bluetoothie. Wystarczy ściągnąć SirfDemo lub VisualGPS.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 14, 2007, 20:12:07 »
Już wyjaśniam. Po wielu poszukiwaniach udało się z SirfDemo! Wcześniej xxxx razy próbowałem tym samym softem ale nie było reakcji. Teraz za może 30 razem jakoś udało mi się to. Teraz transmisja jest NMEA i widzę satelitki. Udało mi się ustawić ponownie właściwy tryb transmisji. Mam solidną nauczkę na przyszłość żeby nie przełączać czegoś jesli się nie wie co się tobi :)

Wszystkim dziękuję serdecznie za rady. Pozdrawiam!