Dla mnie to lekka pranoja z tymi chipsetami 32-kanałowymi. Nigdzie - ani na stronach RFMD, ani na stronach Fujitsu nie widzę potwierdzenia istnienia takiego ustrojstwa.
Można byłoby założyć, że to podobne zaniedbanie marketingowe, jak u krytykowanych na Forum ostatnio dystrybutorów Destinatora. Nie ma kto i nie ma kiedy uaktualnić stron internetowych.
Można byłoby, gdyby nie fakt, że są to spółki notowane na giełdach i zatajanie podobnych informacji (wdrożenie przełomowego urządzenia w technologii GPS) jest czynem karalnym.
Więc pojawiające się tu i ówdzie informacje, że odbiornik stanowi sensację, bo zawiera 32-kanałowy chipset RMFD lub Fujitsu, traktuję na razie z niedowierzaniem.
A już rekord paranoi pobił angielski HandNav. Oferowany przez niego 6033 zawiera oba chipsety: i Fujitsu, i RMFD:
http://www.handnav.co.uk/bundles.php?id=514Co jest warta, przywołana tu, informacja od producenta wskazuje strona Rikaline: 6033 śledzi
32 satelity równolegle (dzięki przełomowemu chipsetowi RMFD).
Tymczasem jedyną przełomowością, o której wspomina w swoich informacjach giełdowych RMFD jest integracja w RF8900 modułów GPS i BT w jednym układzie, co za tym idzie jego niespotykaną miniaturyzację, produkcję w technologii 0,11 mikrona oraz wysoką czułość odbiornika i przystosowanie do A-GPS.
Dziwne jest dla mnie również to, że nikt nie podaje symboli tych rewelacyjnych chipsetów, ograniczając się tylko do marki producenta (lub obu producentów, jak u HandNav'a).
Może jestem niedowiarkiem, ale dużo czytam sieciowych doniesień i nie widzę nigdzie poważniejszych testów , opisów, analiz przełomowych odbiorników 32-kanałowych.
Ponadto, nie znam się kompletnie na elektronice, ale dziwne wydaje mi się to, że:
- w RFMD jeden chip obsługuje dwa moduły (GPS i BT)
- w układach z SiRF III są to dwa wyspecjalizowane chipy
- układ RFMD to ekwiwalent 44.000 korelatorów,
- SiRF III ponad 200.000 korelatorów.