GPS (CF) przestał działać (G-Space GS-R270)

• 6 Odpowiedzi
  • 1116 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 11, 2005, 14:31:51 »
Witam. Dzisiaj rano przestał mi nagle działać GPS.
G-Space GS-R270 na CF, uzywam HP iPAQ 2210.
Wiec sprawa ma sie tak :)
Zaisntalowalem i testowalem program
GPS Tuner v3.6
Uruchamiam go raz...działa działa działa GPS, zrobilem softreset i potem chce jeszcze raz uruchomic ten sam program i juz nie wyswietla wogole satelit, nic.
Uruchomilem szybko GPSViewer (Utility do G-SPACE) ktory wystetla komunikaty od GPS'a a tam nic...mam tylko inicjacje GPS Start i na tym sie konczy zadnych $GDA itp :)

Help ;P

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 11, 2005, 14:46:17 »
Probowales wyciagnac i ponownie wsadzic GPSa? Zrobic restart bez GPSa w PDA i dopiero wlozyc go do gniazda... itd?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 11, 2005, 14:49:19 »
Oczywiscie ze tak !! :) To jest standardowa procedurka.

TEraz lezy bateria wyciagnieta i czekam az sie rozladuje kompltenie. Zainstalowalem nawet na nowow ROM ver 1.10 :) (i tak go to czekalo, a ten problem ten proces tylko przyspieszyl) i nadal nie działa :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 11, 2005, 15:23:59 »
Pewnie to tez robiles... ale czy sprawdzales wszystkie porty?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2005, 15:28:37 »
JAk sprawdzalem ? Wczeniej GPS dzialal na com7 :), tak skanowalem VisualGPS'em wszystkie porty dodatkowo. GPS sie uruchamia (lampka w nim murga, tak jak gdyby zlapal fixa :P i odbieral dane) ale nie wysyla danych do PDA ?

[Dodano: 2005-04-11 16:49:55]
GS-R270U utilises the SiRF IIe/LP chipset, which is one of SiRF's latest chipsets and it also supports SiRFXTrac for greater sensitivity. The Receiver is capable of using both the NMEA and SiRF protocols and defaults out of the box to NMEA 4800 COM7 on a HP iPAQ 2210

Wiec dobrze mam ustawione wszystko :) mam tez laptopa na ktorym ten GPS wczesniej dzialal, teraz tez nie dziala. Chyba szlag go trafił.

----------------------------------------------------------------

Juz działa, uruchomiłem TOMTOM GPS'a i tam dałem TomTom Navigator GPS, port na CF_GENERIC (com7 u mnie) i ruszylo. działa juz normlanie na innych programach tez....dziwne....

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 19, 2005, 00:05:49 »
interesują mnie opinie użytkowników G-Space GS-R270. Jak ten GPS się sprawuje na codzien? czy jest wystarczająco czuły? czy latwo lapie fixa i czy go trzyma?

jaki inny model polecilibyscie na zlaczu CF?

co sądzicie o tym?:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=47980330

na jakie protokoły ? chyba dobre okreslenie :) powiniennem zwrocic uwage przy wyborze modelu?
REGULAMIN

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 13, 2005, 22:09:15 »
Ja mam problem z tym odbiornikiem. Jak sprawdzam w GPS viewerze to niy sie laczy, ale w automapie nie moze znalezc satelity z niewiadomych mi przyczyn :( moze to wynika z mojej niewiedzy wiec jak ktos sie kiedys z tym uporal to prosze o info. dzieki!