hp 6515 GPS

• 11 Odpowiedzi
  • 731 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hp 6515 GPS
« dnia: Styczeń 10, 2007, 11:40:07 »
witam !

jestem nowy na tym forum niedawo kupilem hp6515 niezla zabawka ale po pewnym czasie jak to zwykle bywa z systemami typu win zrobilem hard restart no i od tej pory nie moge poradzic sobie z odbiornikiem gps :

problem polega na tym ze kiedy wlaczam jaki kolwiek progam do nawigacji czy to automapa czy tom tom to pojawia sie taka sytuacja ze aplikacje nie moga znalezc syg gps ... najpierw wyswietlane so sygnaly znalezienia 4 seatlit a potem znika to i w konsekwencji nie ma zadnych satelit w uzyciu ... zainstalowalem program ktory zreszta znalazlem na tej stronie ktory bada sygnal i uzycie wykrytych satelit no i w nim pojawia sie mi informacja ze wykryto np 4 satelity a w uzyciu jest jedna ...

prosze jesli ktos wie cos na ten temat bardzo bym byl wdzieczny o jakies informacje odnosnie naprawy tego problemu ... bo nie wiem czy to jest kwestia softwaru czy hardwaru ??

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
hp 6515 GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2007, 11:47:30 »
kancik
hp6515 nie posiada systemu PalmOS tylko Windows czyli Pocket PC - przenoszę do właściwego działu

*

Offline bikekowal

• 13104
hp 6515 GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2007, 12:01:17 »
kancik

Muszę Cię zmartwić, że ja nigdy nie rozumiałem na jakiej zasadzie działa odbiornik w tym modelu. Raz działał a raz nie. Ja się nigdy nie wgłębiałem w rozwiązanie tego problemu, ale wiem, że odbiornik wbudowany w tym modelu ma wielkie problemy z zadowalającym działaniem. Znalazlem tylko jedną prawidłowość. Jeśli sprzęt jest nienaładowany do pełna niektóre elementy pda albo pracują przy bardzo niskiej wydajności albo są wyłączane. Nie wiem, czy używałeś go przy pełnej baterii, ale radzę dla pewności przeprowadzić mały sprawdzian, po prostu włączyć naładowany (!) do pełna pda do ładowarki samochodowej i wtedy spróbować złapać fixa. Akurat ten model duuuuużo sprawniej działa z odbiornikiem BT.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

hp 6515 GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2007, 11:21:12 »
wiesz... zastanawia mnie to co sie moglo stac ?? przeciez wszytko dzialalo do momentu twardego restartu ... acha zapomnialem dodac ze gdy zrobilem ten restsrt to zaczela swiecic na czerwono dioda wskaznika zsaiegu gsm no i przez 20 min nie dalo sie wlaczyc tego urzadzenia ... potem sie zalaczyl i jak gdyby nigdy nic zaczal pracowac :| pozniej gdy wlaczalem automape to nie dziala odbiornik gps ...

sprawdzalem to jak mi podpowiedziales ... niestety nie dziala rowniez z pelna bateria czy tez z ladowarka podlaczona do urzadzenia ....

prosze podajcie mi jakies rozwiazania ewentualnie jakis dobry serwis :(

jestem w kropce :(

*

Dżeju

hp 6515 GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2007, 11:31:47 »
A ile czekałeś na złapanie sygnału? Wnioskuję, jako że Ci działał wczaśniej, robiłeś to na dworze. Po HR złapanie sygnału może trwać nawet kilkanaście minut w tym modelu (zgroza i z tym się zgadzam). Rozumiem, że port masz dobrze ustawiony COM7.
A QGPS uaktualniłeś ?

*

Offline bikekowal

• 13104
hp 6515 GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2007, 13:59:37 »
A może na próbę zrobić HR jeszcze raz? Poza tym odbiornik po HR fixuje się pierwszy raz, nie ma w swojej pamięci żadnych wcześniej zapisanych danych więc wszystko musi ściągać od nowa. To może potrwać.

hp 6515 GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2007, 09:30:48 »
Cytat: "Dżeju"
A ile czekałeś na złapanie sygnału? Wnioskuję, jako że Ci działał wczaśniej, robiłeś to na dworze. Po HR złapanie sygnału może trwać nawet kilkanaście minut w tym modelu (zgroza i z tym się zgadzam). Rozumiem, że port masz dobrze ustawiony COM7.
A QGPS uaktualniłeś ?

wszystko robilem zgodnie z tym co mowisz port jest com7 ... qgps jest zaladowany ... no i syt jest taka ze zlapie mi 4 satelity po chwili bedzie widzial tylko jedna i tak zostanie .... wylacze mape ... i to samo zlapie 4 satelity i po chwili znowu widzi jedna i tak w kolko nie wiem czy odbiornik jest w jakims trybie serwisowym czy energooszczednym ?? moze jest jakis tryb serwisowy w ktorym to moge sprawdzic ??

hp 6515 GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 17, 2007, 09:33:53 »
Cytat: "bikekowal"
A może na próbę zrobić HR jeszcze raz? Poza tym odbiornik po HR fixuje się pierwszy raz, nie ma w swojej pamięci żadnych wcześniej zapisanych danych więc wszystko musi ściągać od nowa. To może potrwać.

tzn ze podczas HR musze stac na zewnatrz prze 30 min zeby on sobie fixa zlapal ?? HR robilem juz kilka razy i to samo sie dzieje w kazdym przypadku ....

*

Offline bikekowal

• 13104
hp 6515 GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 17, 2007, 10:04:39 »
Tak jak napisałem powyżej, ten odbiornik nie jest najlepszej jakości. Ale jeśli takie rzeczy się z nim dzieją to znaczy że nie działa prawidłowo i możesz go wysłać do serwisu na gwarancję.

*

Dżeju

hp 6515 GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2007, 14:06:56 »
Dokładnie jak napisał bikekowal, idź do serwisu, gdyż coś masz uwalone  :(   Ja korzystam ze swojego od ok. 15 miesięcy (na codzień) i czegoś takiego nie miałem - działa b.dobrze.

hp 6515 GPS
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 29, 2007, 10:20:11 »
no widze ze nie uzyskam tutaj zadnej pomocy... dzieki wszystkim "specjalistom"...

*

Offline bikekowal

• 13104
hp 6515 GPS
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 29, 2007, 10:54:46 »
Człowieku a jaką chcesz uzyskać pomoc? Mam Ci dać schemat elektryczny Twojego pda? Mam Ci powiedzieć jak go naprawić, co masz wylutować i wstawić nowego? Czy może oczekujesz odpowiedzi typu "zmień ROM to na pewno pomoże"? Czy kiedykolwiek uzyskałeś pomoc lekarza na temat bolącego żołądka przez telefon? Może od razu powiedział Ci weź to lub to, na pewno pomoże, albo od razu wysłał na operacje? Jeśli sam wiesz lepiej to po co pytasz?