HP 2210 - jaka antena do GPS?

• 17 Odpowiedzi
  • 2028 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 30, 2004, 22:40:46 »
Jestem posiadaczem HP 2210 i chcialbym kupic do niego antene do GPSu.
Rozwazam dwie mozaliwosci: kabel i bluetootch ze wskazaniem na bluetootch. Co byscie polecili?
Pozdrawiam.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2004, 22:53:12 »
Czy wybierzesz CF czy BT to masz podobne obciążenie baterii. Nie wiem czy kabel to dobry pomysł. Mając CF lub BT możesz iść spokojnie w plener.
Ja jeszcze na moim 2210 testowałem GPSa na SDIO i tez jest OK z jednym ale. Slot SD słabo trzyma tak cieżka kartę jaką jest GPS. Nie ma porównania do CFa, ktory jest dużo ciaśniejszy. GPS poprostu wylata a poza tym jest to dosć delikatana konstrukcja i można odnieśc wrażenie, że GPS się złamie na tej części wkładanej do SD.
BT można zawsze wygopdniej ustawić np. w samochodzi a CF jest zawsze tam gdzie twój iPAQ

*

Offline Sako

• *
  • 56
    • http://ampoisync.infinity.waw.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2005, 02:16:01 »
Ja od siebie dodam, ze sama antena nie wystarczy, potrzebny jest odbiornik GPS (niezaleznie czy to z wbudowana antena czy dolaczana zewnetrzna). Jesli chodzi o modele, to bylo o tym wielokrotnie na forum, polecam opcje szukaj.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2005, 02:36:29 »
bastiann - czy uwazasz ze SD-GPS - kompletny wazacy 20g to duzy ciezar ?

byc moze testowales model dostepny na allegro i ogolnie ktory pojawil sie w polsce - wyglada rzeczywiscie na wiekszy i byc moze jest ciezszy ale zapewniam cie ze model PHAROS jest jak piorko

ponizej specyfikacja

http://www.tramsoft.ch/gps/pharos_igps-sd_en.html

uzywam go od poltora roku i sprawuje sie rewelacyjnie

zdazyly mi sie rowniez 2 upadki iPAQ'a z wpietym GPS'em z uchwytu spod szyby na podloge w aucie - raz sie wypial a raz nie ale nic mu sie nie stalo - wbrew pozorom plastik, z ktorego jest wykonany jest bardzo mocny

*

papanoel

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2005, 04:51:49 »
posiadam 2215 i dwie opcje gps na BT  PHAROS     i na CF PRETEK
po pierwsze na BT czasem sie wiesza bo nie zmienialem bufora ale to tylko przy dlugiej  jezdzie samochodem kiedy PDA zmienia mapy z ktorych korzysta     plus dla niego to latwo sie konfiguruje i same pozytywy poza jednym minusem bede musial dobrac jeszcze dodatkowo inna podstawke z wymienialnymi bateriami lub akumulatorami bo w zestawie sa akumulatory zapewniajace 4 godziny pracy oczywiscie mozna podlaczyc zasilanie z samochodu wtedy nie ma ograniczen czasowych
natomiast PRETEC na CF lezy i czeka lepszych czasow chociaz posiada jeden duzy plus ma dolaczana zewnetrzna antene z magnesem tak ze mozna ja swobodnie umiescic na dachu samochodu ale   te kable       zawsze jest ich za duzo        
zycze zadowolenia ze sprzetu

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2005, 07:48:59 »
No co do GPSa na SD to mam na myśli model z dużo większą anteną czyli to: http://www.gps.strefa.pl/product_info.php?products_id=388&osCsid=6f05c07037fdbcb17319c581a00b7a53
 i jesli ma to jakieś znaczenie, to nie na Allegro go kupowałem a właściwie pożyczałem ;) do testów

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 20, 2005, 08:20:37 »
ok - ale to nie znaczy ze tylko taki model istnieje i nie mozesz swoich opinii uogolniac do wszystkich GPS na zlaczu SDIO co wyzej uczyniles

podalem ci przyklad innego, ktorego osobiscie uzywam i jak widzisz moje wrazenia roznia sie od twoich - jest produktem bardzo malym, lekkim, niezawodnym a przede wszystkim bez zbednych kabli - oczywiscie ze jest to urzadzenie nie dla kazdego wiec kazdemu wg potrzeb :)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 20, 2005, 09:03:40 »
Ja uzywam HP2210 i GPS Fortuna BT. Podobnie jak bastian uwazam to za dobre bo bardziej uniwersalne zastosowanie. Dlatego ze:
- GPS moze lezec gdzie indziej niz PDA /np. pod szyba/
- GPS moze byc w kieszeni, plecaku przy wedrówkach pieszych
- Pozostaje wolny slot SD. Ja mam na nim AM
- Unikam wieloktornego wkladania i wyjmowania urzadzen w  zlacze    flash ze wzgledu na trwalosc kontaktów, mocowania itp.
Ps. GPS na kablu ma tylko jedna zalete - nizszą cene ale są to najczesciej modele z niższą czułością, wymagaja anteny zewnetrznej.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 20, 2005, 09:08:02 »
zgadzam sie... wogole nie za bardzo wiem czemu rozmawiamy o GPS SDIO bo sebek przeciez nie bral go pod uwage

zaskoczyla mnie po prostu uwaga bastiana wiec postanowilem tylko sprostowac jego zbyt ogolna informacje o GPS SDIO :)

uwazam za nieprawdziwe zdanie ze "Slot SD słabo trzyma tak cieżka kartę jaką jest GPS" - nie kazdy GPS na SD musi byc ciezki - przykladem jest PHAROS o wadze 20g wlasnie

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 20, 2005, 19:35:45 »
Cytat: perla
Ps. GPS na kablu ma tylko jedna zalete - nizszą cene ale są to najczesciej modele z niższą czułością, wymagaja anteny zewnetrznej.

GPSy na kablu nie potrzebuja zewnetrznej anteny, gdyz odbiornik GPS i antena sa zintegrowane razem w malym pudelku (ok. 4cm x 3cm), ktore mozna ustawic w dowolnym miejscu - nawet na dachu samochodu (kabel ma 1,5-2m).

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 20, 2005, 22:44:57 »
sebek1231 zobacz tutaj: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39782565 .Ja osobiscie uzywam wlasnie tego odbiornika od ponad pol roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Cena jest przystepna, nie ma problemu z energia w trasie (ze wzgledu na zastosowanie bateri AAA, mozna je szybko wymienic).

Polecam odbiornik na BT bo ma on nieograniczone zastosowanie. Bedzie dzialal z kazdym PDA (ktory ma BT oczywiscie), z PCtem a nawet komorka (np nokia 6600). Nie ma sensu sie pchac w rozwiazania na SD. Po jakims czasie slot na pewno sie wyrobi, nie jest przeciez przewidziane ciagle "żąglowanie" kartami.

Pozdrawiam

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 20, 2005, 23:03:27 »
waflo - czyzbys nie zauwazyl ze sebek nie bral pod uwage SD GPS ? wiec oczywistym jest ze nie bedzie sie pchal w to rozwiazanie

poza tym osobiscie cie poinformuje gdy moj slot SD sie wyrobi :) na razie pomimo kilkukrotnych zmian dziennie przez ponad 1.5 roku wszystko funkcjonuje jak przy pierwszym podlaczeniu

nie wiem skad u was te wszystkie opinie i podejrzenia, zdania ze na pewno sie wyrobi - czy komus sie wyrobilo ?

jak na razie to wszystkie te opinie snuja osoby, ktore raz wlozyly karte do SD i chyba nigdy jej nie wyjmuja ale pewne ze sie wyrobi sa na 1000%

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 20, 2005, 23:34:41 »
Tak to prawda ze osobiscie NIE testowalem gps na SDku...moze i faktycznie w praktyce spisuje sie to calkiem niezle.
Ja mam COMPAQa 3970, a ten model ma tylko slot na karte SD wiec nie moge zastosowac takiego odbiornika bo nie mam gdzie wgrac map.

Dlatego wlasnie wybralem rozwiazanie na BT...ale i tak uwazam, ze taki wariant jest lepszy. Chodzby dlatego ze odbiornik mozesz miec w plecaku, a PDA trzymac w kieszeni pod reka. Wrzucanie pda z wystajacym gpsem ze slotu SD do kieszeni kurtki bylo by conajmniej ryzykowne. Chyba sie zgodzisz ze mna, ze latwo mozna bylo by cos polamac lub inaczej uszkodzic.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 21, 2005, 02:02:13 »
zgadzam sie calkowicie - uwazam ze kazdy rodzaj GPS'a jest dla odpowiedniej grupy ludzi w zaleznosci od potrzeb

ja uzywam swojego iPAQ'a w 80% jako GPS w samochodzie (spisuje sie tutaj doskonale a niesamowitym dla mnie plusem jest to ze niezaleznie od dlugosci trasy ktora pokonuje albo wogole nie mam kabli albo od urzadzenia idzie mi tylko jeden cieniutki kabelek)

pamiec wewnetrza wystarcza calkowicie do wgrania mapy polski jesli mowimy o automapie a aktualnie w moim przypadku do wgrania co najmniej mapy jednego stanu usa w przypadku programu destinator co w zupelnosci wystarcza, map wszystkich stanow i tak bym nie pomiescil nawet na karcie pamieci niezaleznie od jej pojemnosci - no chyba ze wchodzimy na grunt kilkugigowy

jesli ktos jezdzi np duzo po calej europie - rzeczywiscie rozwiazanie jakie ja mam jest raczej dla niego niefortunne

nie widze wiekszego problemu w wypieciu gps'a i wlozeniu karty pamieci na ktorej mam zainstalowane pozostale aplikacje

zgadzam sie natomiast calkowicie, ze jesli nastawimy sie na piesze wycieczki i inne wykorzystania (ktore mnie akurat nie interesuja) to rozwiazanie na SD jest raczej gorsze w porownaniu z innymi - chociaz z drugiej strony gdybym czesto chodzil po gorach itp to pokusilbym sie o kupno typowego w tym celu sprzetu - przemawialaby za tym dlugosc pracy na baterii oraz obawa ze jednak ipaq moze upac, rozbic sie itp

a wiec koledzy - kazdemu wg jego potrzeb i nie ma co od razu krytykowac kogos kto ma inne rozwiazanie sprzetowe tylko dlatego, ze ona nam akurat sie nie podoba :)

pozdrowionka

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 21, 2005, 03:39:27 »
Cytat: lipciopda
zgadzam sie natomiast calkowicie, ze jesli nastawimy sie na piesze wycieczki i inne wykorzystania (ktore mnie akurat nie interesuja) to rozwiazanie na SD jest raczej gorsze w porownaniu z innymi - chociaz z drugiej strony gdybym czesto chodzil po gorach itp to pokusilbym sie o kupno typowego w tym celu sprzetu - przemawialaby za tym dlugosc pracy na baterii oraz obawa ze jednak ipaq moze upac, rozbic sie itp
Jak miło poczytać mądrych rad :)

Dla fanów autorutingu dodam, że właśnie główny guru od map Garmina udostępnił niezbędny soft i ..... jestem na etapie rozpracowywania "turystycznego routingu" - po szlakach turystycznych. Pierwsze próby wypadły znakomicie.

A teraz popuśćmy wodze fantazji ..... Pijesz piwko pod Śnieżką i zastanawiasz się gdzie leży i co to jest "Słonecznik" ?
Naciskasz "FIND" potem jak już znajdziesz, to zadajesz "Idź do" następnie "Po drogach". Pojawia się napis: "Rekalkucja" i trasa gotowa. Idziesz jak po sznurku. Oczywiście wówczas Garmin pokaże odległość do punktu docelowego po szlakach, a nie w linii prostej jak to miał do tej pory w zwyczaju. Pokaże również odległości do punktów pośrednich (skrzyżowań szlaków) oraz przy zbliżaniu się do skrzyżowania szlaków wyraźnie rozrysuje kierunek marszruty no i z odpowiednim wyprzedzeniem "pipnie" (turystyczne Garminy nie gadają - na całe szczęście).

A cały czas zastanawiałem się po co w turystycznym 60CS funkcja routingu. Teraz już wiem. Fajny gadżet - no nie ?  :)) :)) :))

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 21, 2005, 08:43:46 »
OK
Zamyjakąc temat GPS na SD ... faktem jest, że miałem do dysozycji ten "ciężki" model a nie miałem tego "lekkiego".
Faktem jest, że jeśli nie ja to ktoś inny mający doświadczenie z "ciężkim" napisał by to co ja napisałem.
Mam GPSa na CF i jest mi dobrze :))
Sprzedałem jednemu klientowi GPSa na BT i on też jest zadowolony ;)
Sprzedałem również "firmowy" zestaw iPAQ 4700 + uchwyt + GPS jaki HP reklamuje na swoich stronach i ... tu jest "problem" bo GPS jest w uchwycie, na kabel i nie działa bez zewnętrznego zasilania. Uchwyt musi być zasilany z zapalniczki samochodowej, żeby działał i to niestety jest porażka bo jest to rozwiązanie samochodowe, ze względu na zasilanie właśnie.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 21, 2005, 09:08:27 »
kazde rozwiazanie ma swoje wady i zalety

szczesliwcami sa ci, ktorzy sa zadowoleni z tego co maja :)

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 21, 2005, 11:25:24 »
....dorzuce jeszcze 5 groszy. Posiadam tez odbiornik Magellan Mardian Gold i faktycznie tego typu urzedzenie najlepiej nadaje sie do zastosowan turystycznych. Jest tak wykonane ze przetrzyma wszelkie upadki czy nawet zalania woda, na bateriach smiga ok 9h, sa na to mapy kartograficzne...no ale niestety ma wyswietlacz monohromatyczny, a to lipa w dzisiejszych czasach (w porownianiu do ekranow tft ktore ogladamy w PDA)