Altina GPS GCF508 na CF - pierwsze wrażenia

• 4 Odpowiedzi
  • 1203 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 15, 2004, 18:26:52 »
Witam,
Od niedawna (2 dni) jestem wreszcie posiadaczem GPS na CF (wcześniej eTrex łączony kabelkiem z PPC).
Kilka słów o urządzeniu: stosunkowo niewielkie, pobór 80mA wraz z aktywną zewnętrzną anteną, dioda sygnalizacyjna (szukam satelit/pozycja ustalona (miga)), dobrze trzyma nawet na wąskiej drodze w lesie (z samochodu bez anteny zewnętrznej). Najlepsza jest jednak cena: 370 brutto z VAT (+faktura).
Oto strona producenta:
http://www.altina.com.tw/gps-cf-spec.htm
Jeśli ktoś używa tego GPS'a to chętnie posłucham opinii/uwag.

Produkt zakupiony w QART Serwis s.c. we Wrocławiu:
http://www.q-s.pl/cennik.php?SZUKAJ=Altina

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2004, 10:59:56 »
Możesz podać namiary ghdzie można go zakupić w tej cenie? Najlepiej na maila: slawek.sly@wp.pl Bedę wdzięczny bo już jakiś czas szukam czegoś dobrego w dobrej cenie.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2004, 00:35:44 »
Witam

Posiadam odbiornik GPS altina GCF508
Generalnie to jest calkiem niezly, na codzien porownywalem go z odbiornikiem rikaline za ponad 2x tyle kasy i jesli chodzi o automape to radzi sobie nawet lepiej :> bo raczej nie zdarza mu sie wjechac na budynek.
W rikaline po kilku probach zamiany ustawien tez juz z trasy nie wypada.
Co do odbiornika altina, to zauwazylem jedna bardzo mnie denerwująca rzecz.. a mianowicie po uruchomieniu programu GPS DIAG pierwszy FIX łapie mniej wiecej po 6 minutach a pozycje 3D po osmiu minutach (centrum warszawy). Odbiornik rikaline potrezbuje na to 30 sekund :>
Jeśli chodzi o pozycje to ustalana przez rikaline jest niemalze identyczna jak altina, roznia sie jakimis setnymi sekundy, ale zastanawia mnie roznica ustalanej wysokosci npm.. odczyty roznia sie o okolo 30m :D
Podsumowujac odbiornik altina radzi sobie bardzo dobrze jak juz po tych 8 minutach ustali jakakolwiek pozycje.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2004, 11:33:40 »
Cytat: azarek
ale zastanawia mnie roznica ustalanej wysokosci npm.. odczyty roznia sie o okolo 30m :D

Ten wątek był maglowany jakieś dwa, trzy miesiące temu. Doszliśmy wówczas do wniosku że Rikaline nie podaje wysokości n.p.m. w taki sposób w jaki my jesteśmy przyzwyczajeni.

Tak naprawdę, jeżeli chodzi o odczyty wysokości n.p.m. to jedynymi odbiornikami do których mam zaufanie są stricte turystyczno-górskie odbiorniki firmy Garmin. Zarówno ich firmware (wewnętrzny soft) jak też wyrównujący (uśredniający) odczyty i odrzucający przypadkowe błędne odczyty - sensor barometryczny powoduje, że żaden moduł GPS przeznaczony do PC/PocketPC nie jest w stanie z nimi konkurować w tej dziedzinie. Osobiście używałem: Summit, Vista, 60CS i mogę jednoznacznie stwierdzić, że w tych odbiornikach błąd wskazań wysokości w stosunku do map papierowych nie przekracza 3m.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2004, 11:32:42 »
Cytat: azarek
Podsumowujac odbiornik altina radzi sobie bardzo dobrze jak juz po tych 8 minutach ustali jakakolwiek pozycje.
Faktycznie Altina ma taki problem (dobre kilka minut). Nie występuje on jednak jeśli GPS zostanie uruchomiony ponownie w miejscu, w którym został wyłączony (lub blisko tego miejsca). Wtedy pierwszy fix jest prawie natychmiast (ok 20-30 sek).

Pozdro,
MundeX