.... i GpsMapEdit ...... wiec jak bym jechal rowerem droga ktorej nie ma na mapie to gps go zapisze i potem bez problemu mozna dodac slad przejazdu jako nowa droge ?...
Właściwie to nie powinienem odpowiadać na te pytania bo ..... po to napisałem mój poradnik

Odpowiedź na to pytanie, a także sposób postępowania jak to zrobić jest w moim artykule: Praktyczne porady: Gdy brak źródeł.
Tu tylko krótka uwaga: Komercyjne mapy samochodowe są przygotowywane komercyjnym kompilatorem, który m.in. pozwala na: indeksację POI, indeksację ulic, generowanie danych do routingu.
Autorzy map UMP mają dostęp do komercyjnego kompilatora na takiej zasadzie, że posyłają na MapCenter źródła, które są publikowane wraz kodem wynikowym (mapą). Z wiadomych względów (prawa autorskie) nie możesz na MapCenter posłać poprawionej przez siebie komercyjnej mapy samochodowej.
Zatem jedyna metoda, to w zaciszu domowym dodać swoje drogi do mapy komercyjnej i skompilować swoją mapkę freewarowym kompilatorem. Ale on niestety nie pozwala na indeksację, zatem taka mapa traci jedną ze swoich zalet: możliwość wyszukiwania obiektów/ulic wg nazw.
Zatem co robić ? Poczytaj mój artykuł: Mapy: Nakładki UMP.
Wyświetlanie map w odbiorniku Garmin działa na zasadzie dodawania, czyli mogą być wyświetlane równocześnie dwie mapy. Stąd wniosek, że lepiej jest wykonać swoją niezależną mapkę (np. ze ścieżkami rowerowymi) i skompilować ją pełną wersją kompilatora na MapCenter, a potem w odbiorniku mieć aktywne oba arkusze tzn. komercyjną mapę samochodową + Twoją "nakładkę" z Twoimi obiektami.
Wilk syty i owca cała. Dodam, że ja tak sobie nanoszę np. nowe odcinki autostrady A2. Zanim to się pokazało w nowej edycji mapy komercyjnej, ja już to miałem w swoim odbiorniku

Emulatora Garmina nie znam.
Aby już więcej nie zanudzać użytkowników PDA propunuję przenieść dyskusję na:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.rec.gpslub na PRIV, ale tu - pod warunkiem że nie będziesz zadawał pytań, na które jest odpowiedź na mojej www. Po to napisałem ten poradnik, aby nie odpowiadać indywidualnie na powtarzające się podstawowe pytania

Pozdrawiam Lechu