HI-204E problem z MDA I

• 14 Odpowiedzi
  • 810 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
  • usługi magiczne, etc ...
  • Sprzęt: HX 4705, Holux M 1000, SPV M3000, SPV M5000
HI-204E problem z MDA I
« dnia: Czerwiec 29, 2006, 16:45:34 »
Witam !
Kupilem ostatnio dla kolegi zestaw na alledrogo j.w. i nie funkcjonuje ze soba.
Opiszę krótko mój problem …

Po podłączeniu http://www.haicom.com.tw/gps204E.shtml do MDA I nie mogę wykryć tej myszy GPS. Skanuję wszystkie porty i nie wykrywa. Przy COM1  mówi, że nie może go otworzyć.
Natomiast gdy podłączyłem Haicom`a do swojego hx4700 to załapał od razu fix`a, ale na COM1 co jest nie możliwe w tym MDA …

Proszę doradźcie mi co można jeszcze z tym zrobić, może jest jakiś program virtual port lub coś tym stylu, a może ten COM1 w MDA I jest uszkodzony ?

Pozdrawiam Arek

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2006, 20:39:02 »
Cytat: "ipaq_5550"
Witam !
Kupilem ostatnio dla kolegi zestaw na alledrogo j.w. i nie funkcjonuje ze soba.
Opiszę krótko mój problem …

Po podłączeniu http://www.haicom.com.tw/gps204E.shtml do MDA I nie mogę wykryć tej myszy GPS. Skanuję wszystkie porty i nie wykrywa. Przy COM1  mówi, że nie może go otworzyć.
Natomiast gdy podłączyłem Haicom`a do swojego hx4700 to załapał od razu fix`a, ale na COM1 co jest nie możliwe w tym MDA …

Proszę doradźcie mi co można jeszcze z tym zrobić, może jest jakiś program virtual port lub coś tym stylu, a może ten COM1 w MDA I jest uszkodzony ?

Pozdrawiam Arek

A o zawsze aktualnym "wyłącz odbiór IRDA w menu connections/beam" pamiętałeś? :)

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
  • usługi magiczne, etc ...
  • Sprzęt: HX 4705, Holux M 1000, SPV M3000, SPV M5000
Re: HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2006, 20:46:20 »
KOLEGO !
Jestes wielki ... zapomnialem  :D Wielkie dzieki !
Masz browara ...

HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2006, 20:51:52 »
Ja mam podobny problem tylko z portem COM 4 (wyświetla sie ze nie mozna otworzyc tego portu) a wiem ze na tym porcie ma dzialac moj GPS. POMOCY!!!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 29, 2006, 21:35:43 »
Cytat: "bocian_00"
Ja mam podobny problem tylko z portem COM 4 (wyświetla sie ze nie mozna otworzyc tego portu) a wiem ze na tym porcie ma dzialac moj GPS. POMOCY!!!

Strasznie mało informacji podałeś - jaki sprzęt, jaki GPS? Com 4 jest chyba typowo w sprzętach z wbudowanym odbiornikiem (acer N35 na przykład). Jakim programem sprawdzasz połączenie? Co masz poinstalowane na pockecie (jakieś spolszczenia?), czy uruchamiasz wyłącznie jeden program do gps'u na raz?

HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 29, 2006, 21:54:51 »
MDA 1 z GPS AQ-300, pocket  pc 2002, zainstalowaną mam automape 3.9.3, system jest czysty bez zadnych zbednych programów polskich nakładek itp. Program który wyświetla ze Com4 to port odpowiedzialny za GPS nazywa się ComNo.exe.  
POMOCY!!  Z gory dziekuje!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2006, 21:59:49 »
MDA 1 z GPS AQ-300, pocket  pc 2002, zainstalowaną mam automape 3.9.3, system jest czysty bez zadnych zbednych programów polskich nakładek itp. Program który wyświetla ze Com4 to port odpowiedzialny za GPS nazywa się ComNo.exe.  
POMOCY!!  Z gory dziekuje!

Jeśli to MDA, to zupełnie nie widzę powodu, by szeregowy gps działał na com 4 (musi być na 1, chyba, że ktoś grzebał w rejestrze, albo instalował jakiś program przekierowujący). Zrób soft reset, sprawdź czy irda wyłączona i odpal np gpsinfo na COM1 baud 4800. Musi działać.

HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 29, 2006, 22:09:54 »
z tym gpsinfo to nie wiem gdzie cos takiego znalezc (nie smiej sie ale nie jestem za dobry w te klocki), jak odpalam automape i ustawiem recznie port na COm 1 to nie znajduje sygnału GPS...;(

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 29, 2006, 22:25:10 »
z tym gpsinfo to nie wiem gdzie cos takiego znalezc (nie smiej sie ale nie jestem za dobry w te klocki), jak odpalam automape i ustawiem recznie port na COm 1 to nie znajduje sygnału GPS...;(

A testy pewnie robisz w domu co? :) Zapomnij na razie o Automapie - ściągnij np winCEmonitor ftp://ftp.leadtek.com.tw/gps/Tools/WinCEMonitor.zip , wystaw odbiornik przynajmniej na balkon i:
Uruchom ten program na PPC, podaj dane portu com 1 , baud 4800, NMEA. Jeśli zacznie migać zielona lampka z prawej i pojawi się zegar odmierzający czas, to znaczy że połączenie jest.

Dodane : Jeszcze prostsze w użyciu jest gpsinfo - http://www.usglobalsat.com/downloads/GPSInfo_WM5.zip

HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 29, 2006, 22:52:20 »
Niestety nic z tego nie zapala sie zielona lampka ani nic:( Jakies pomysly jeszcze co mogl bym zrobic?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 29, 2006, 23:00:10 »
Niestety nic z tego nie zapala sie zielona lampka ani nic:( Jakies pomysly jeszcze co mogl bym zrobic?

Sprawdź jeszcze ten GPSinfo - jest bardziej intuicyjny w obsłudze. Koniecznie wyłącz tą irdę - wyłączyłeś?
Dodane : Acha - jeszcze jedno, ten GPS kupiłeś w komplecie z przejściówką do MDA1, czy może przejściówkę kupowałeś oddzielnie? Pytam, bo są różne standardy i nie zawsze jedno do drugiego pasuje "elektrycznie", choć wtyki wyglądają tak samo.

HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 29, 2006, 23:13:15 »
Irda wyłączona ale wciąż nic:( Moze to przez te chmury nad Krakowem sygnału nie widzi;) Masz jeszcze jakies pomysły?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 29, 2006, 23:17:25 »
Irda wyłączona ale wciąż nic:( Moze to przez te chmury nad Krakowem sygnału nie widzi;) Masz jeszcze jakies pomysły?

Chmur nie ma tak dużo, choć faktycznie deszczyk kropi :) Poza tym chmury mogą mieć wpływ jedynie na uzyskanie fix'a, nie na połączenie jako takie. Ten model GPS'a ma chyba wbudowaną diodę sygnalizacyjną - czy zapala się ona po podłączeniu zasilania? Acha - nie masz przypadkiem zewnętrznej klawiaturki do tego MDA? (sterownik do niej blokuje port com). W razie czego można się gdzieś zgadać w Kraku i zobaczyć co jest nie tak :)

HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 29, 2006, 23:28:21 »
Tak lampka sygnalizacyjna na odbiorniku zapala sie po podłączeniu GPS do MDA. Klawiaturki nie posiadam wiec to nie to:( Jak nie masz wiecej pomysłów to chetnie bym kiedys gdzies sie z Tobą spotkał żebys rzucił na to okiem osobiście bo widze ze jestes w tym obcykany... Był bym bardzo wdzieczny za pomoc (i tak juz jestem) :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
HI-204E problem z MDA I
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 30, 2006, 10:10:14 »
Tak lampka sygnalizacyjna na odbiorniku zapala sie po podłączeniu GPS do MDA. Klawiaturki nie posiadam wiec to nie to:( Jak nie masz wiecej pomysłów to chetnie bym kiedys gdzies sie z Tobą spotkał żebys rzucił na to okiem osobiście bo widze ze jestes w tym obcykany... Był bym bardzo wdzieczny za pomoc (i tak juz jestem) :)

Chwilowo innych pomysłów nie mam - wygląda na to, że nie ma elektrycznego połączenia dla sygnału między GPS'em a MDA - albo przejściówka jest nie taka jak trzeba (nie pisałeś, czy kupiłeś razem z GPS'em i czy specjalnie do MDA), albo coś się w niej uszkodziło. W każdym bądź razie mogę do tego zaglądnąć - odezwij się na PW albo na gg 5414529.