ACER N35 i karta SD512HS prosze o pomoc!!!

• 29 Odpowiedzi
  • 3335 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 12, 2005, 18:06:24 »
Witam właśnie kupilem Acera N35 GPS i po instalacji Automapy 2.2 palm nie widzi karty SD Kingston 512HS???O co chodzi czy mozna cos z tym zrobic?Prosze o pomoc bo nie wiem co zrobic!

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2005, 18:14:19 »
Trzeba kupić legalną wersję Automapy :huh:

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 12, 2005, 18:16:40 »
Napisz do supportu AM może oni bedą mogli Ci pomóc support@automapa.com.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 12, 2005, 18:43:23 »
Czy nikt nie ma pomyslu co mozna z tym zrobic moze reinstalacja WM2003?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 12, 2005, 18:55:57 »
Ciekawe jak chcesz zrobic reinstalacje systemu? :))
Co to znaczy ze Automapa nie widzi karty pamieci? Napisz DOKLADNIE.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2005, 19:03:12 »
Automapy juz nie ma ani w systemie ani na karcie bo ja usunolem w czytniku.Poprostu system nie widzi karty SD i MMC(bo tez probowalem) ale przy wkladaniu karty do portu palm oddaje charakterystyczny dzwiek.Prosze o jakies sugestie bo jesle chodzi o palmy jestem zielony i dopiero sie ucze.Za wszelkie pomocne posty z gory dziekuje!Aha dodam jeszcze ze karta jest dobra w 100% bo czytnik w PC ja widzi!

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2005, 09:47:02 »
No ale co to znaczy ze palmtop nie widzi karty? Powiedz w takim razie jak Automapa znalazla sie na tej karcie skoro palmtop jej nie widzi? Musiales w jakis sposob ja tam zainstalowac... ale jak?

Jak wejdziesz do menagera plikow w palmtopie (File Explorer) to po wlozeniu karty nie pojawia sie katalog Storage Card lub SD Card? Albo jak wejdziesz do menu Settings -> Memory -> Zakladka Storage Card to w rozwijanym menu rowniez nie ma do wyboru Twojej karty?

Jesli nie to przeformatuj ja w palmtopie, korzystajac z darmowego oprogramowania dostepnego w naszym dziale Download -> Programy -> Narzedzia

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 13, 2005, 10:46:40 »
Witam ponownie format karty nic nie daje zrobilem format w czytniku SD w PC.Jeszcze raz opisze co sie stalo poprostu zainstalowalem Automape  2.2 na karcie SD i po wlaczeniu sie programu wyswietlil sie komunikat ze nie moze znalesc pliku automapa.exe i od tej pory system nie widzi karty SD!A przed instalacja Automapy karta byla widziana w systemie Palma.Tak jak opisujesz:menu Settings -> Memory -> Zakladka Storage Card - Juz nie ma tej zakladki!Poprostu Palm nie widzi kart w porcie MMC/SD ale przy wlozeniu karty oddaje charakterystyczny dzwiek!Pozdrawiam i mysle ze juz chyba pozostal serwis.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 13, 2005, 10:59:42 »
Zastosuj sie do moich wskazowek... format karty z poziomu PDA a nie PC.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 13, 2005, 14:33:03 »
Cytat: jakub kańczugowski
Zastosuj sie do moich wskazowek... format karty z poziomu PDA a nie PC.
Witam ponownie wlasnie sprobowalem oba programy z Dawnolawdu PDA i niestety oba programy nie widza karty a co za tym idzie niestety nie moga  zformatowac karty!?Moze jakis program do czytnika PC ktory sformatuje karte na system plikow taki jeki jest w Palmie?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 13, 2005, 14:37:41 »
Zrob format na FAT16 lub FAT32 i sprawdz jeszcze raz.

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 13, 2005, 14:42:03 »
Wlasnie mam zamiar sformatowac w FAT16 lub FAT12 tylko nie wiem jak to zrobic w systemie XP?Mam tylko opcie FAT i FAT32 a pod tymi systemami Palm karty nie widzi?Pozdrawaiam!

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 13, 2005, 15:03:57 »
To moze zrob twardy reset palmtopa i sprawdz czy czasem problem z widocznoscia karty nie jest wina jakiegos zle funkcjonujacego programu w PDA.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 13, 2005, 15:19:41 »
Twardy reset robilem juz dwa razy i nic takze moze format na FAT16 w jakims programie w Windowsie a jak nie to juz nie wiem ale w system info SD/MMC Expansion Slot-rozpoznaje karte SD tzn:

Card type:SD card
Manufacture:63 6e 34 73 c2
Card ID:01 50 41 53 4b 35 31 32 63 6e 34 73 c2 00 51 ff
Disk label name:
max cabacity:0.00 MB
Used memory:0.00 MB
Free memory:0.00 MB
Czyli wychodzi na to ze czytnik w Palmie widzi karte ale nie moze z niej nic przeczytac,ciezka sprawa nie wiem co zrobic kurcze moze jednak lepiej bylo kupic Mio 168 jest juz sprawdzony na rynku.Pozdrawiam!

*

Offline irwi

• 33
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 13, 2005, 22:56:17 »
Cytat: micky156
Twardy reset robilem juz dwa razy i nic takze moze format na FAT16 w jakims programie w Windowsie a jak nie to juz nie wiem ale w system info SD/MMC Expansion Slot-rozpoznaje karte SD tzn:

Card type:SD card
Manufacture:63 6e 34 73 c2
Card ID:01 50 41 53 4b 35 31 32 63 6e 34 73 c2 00 51 ff
Disk label name:
max cabacity:0.00 MB
Used memory:0.00 MB
Free memory:0.00 MB
Czyli wychodzi na to ze czytnik w Palmie widzi karte ale nie moze z niej nic przeczytac,ciezka sprawa nie wiem co zrobic kurcze moze jednak lepiej bylo kupic Mio 168 jest juz sprawdzony na rynku.Pozdrawiam!

To nie palmtop tylko karta - jak nie pomaga hard reset (uwaga to ten reset po prawej stronie palma patrząc od dołu z ekranem do góry. Piszę bo jeśli jesteś początkujący to hard czy soft reset mogą się pomylić) to coś z systemem plików na karcie - zwłaszcza, że jak napisałeś już ją formatowałeś w PC (i to na pewno zepsuło oryginalny FAT karty). teraz pozostaje tylko "zmuszenie" karty do formatu na pockecie (nie w PC!).

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 14, 2005, 14:28:40 »
Juz wszystko jasne Palm nie czyta tez innych kart roznych firm MMC i SD ktore dzialaja na innym Palmie HP.Takze Palm idzie do serwisu.Soft i Hard resety nic nie daja.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 15, 2005, 06:51:33 »
micky156 - nikt ci jeszcze nie powiedzial, ze nieoryginalna automapa w wersji 2.2 uszkadza gniazdo w palmtopie? zwieksza sie napiecie na slocie i przepalaja sie styki - ale tylko w palmtopie bo w palmie acer n35 nie powinna... w nich sie tylko blokuje port i podobno przy zakupie najnowszej wersji automapy producent daje jakis kod, ktory go odblokowuje... musialbys ich zapytac... to juz sie wielu osobom zdazylo - nie czytales o tym? dobrze, ze masz sprzet na gwarancji ale jak wroci z serwisu to ja bym na twoim miejscu juz nie probowal...

:P

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 15, 2005, 08:12:37 »
Oczywiscie zapomniales dopisac (joke) na koncu :)

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 15, 2005, 19:17:11 »
Cytat: lipciopda
micky156 - nikt ci jeszcze nie powiedzial, ze nieoryginalna automapa w wersji 2.2 uszkadza gniazdo w palmtopie? zwieksza sie napiecie na slocie i przepalaja sie styki - ale tylko w palmtopie bo w palmie acer n35 nie powinna... w nich sie tylko blokuje port i podobno przy zakupie najnowszej wersji automapy producent daje jakis kod, ktory go odblokowuje... musialbys ich zapytac... to juz sie wielu osobom zdazylo - nie czytales o tym? dobrze, ze masz sprzet na gwarancji ale jak wroci z serwisu to ja bym na twoim miejscu juz nie probowal...

:P
Szkoda ze tak pozna ta odpowiedz nikt oprocz Ciebie tego nie napisal no ale coz...Poprostu wszyscy twierdzili ze wystarczy format karty a tu taka wiadomosc.Dzieki za info i pozdrawiam.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 15, 2005, 19:52:01 »
Lipciopda, ratuj sytuację bo micky156 gotowy podłożyć acera pod pociąg !!!

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 15, 2005, 19:53:22 »
Ty mu w to uwierzyles? :))

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 15, 2005, 20:08:31 »
Panowie juz nie wiem w co mam wierzyc na tym forum.Naszczescie jest gwarancja na na mojego palmtopa a jak juz slucham tych ostatnich odpowiedzi to nie wiem czy mam sie smiac czy plakac.Naszczescie mam nowy sprzet na gwarancii bo z tego forum czlowiek nie wtajemniczony w temat nie moze sie wiele dowiedziec!

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 15, 2005, 20:33:42 »
Panowie juz nie wiem w co mam wierzyc na tym forum.Naszczescie jest gwarancja na na mojego palmtopa a jak juz slucham tych ostatnich odpowiedzi to nie wiem czy mam sie smiac czy plakac.Naszczescie mam nowy sprzet na gwarancii bo z tego forum czlowiek nie wtajemniczony w temat nie moze sie wiele dowiedziec!
czlowieku przepraszam :) nie sadzilem, ze ktos to moze wziac na powaznie... prawie sie udlawilem bo akurat jadlem...

micky156 - zanim oddasz cokolwiek na gwarancji do serwisu spotkaj sie moze z kims kto ci to sprawdzi

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 15, 2005, 20:46:56 »
bo z tego forum czlowiek nie wtajemniczony w temat nie moze sie wiele dowiedziec!
No, ale miej trochę żalu do siebie. Mogłeś przedtem przeczytać regulamin forum.
Skoro chwalisz się że masz piarcką AutoMapę, to nie dziw się, że ludzie Tobie dokuczają  .....
Nawiasem mówiąc dowcip że nielegalny soft czy piracka kopia filmu może uszkodzić sprzęt jest tak popularny i tak stary, że aż cud że dałeś się nabrać.

Ale to że można wykonać mapę do Garmina (przepraszam za to słowo - obiecuję poprawę) tak żeby po wgraniu zablokowała ona odbiornik to - już prawda :)

Twoja ogólna opinia na temat Forum jest jednak krzywdząca, wielu ludzi dowiedziało się tu wiele ciekawego !!!

Ja np. dowiedziałem się dzisiaj rzeczy zupełnie nowej.
Otóż dowiedziałem się, że nie znam się na wykorzystaniu GPS w turystyce ;)

Chyba zacznę pisywać na temat nawigacji samochodowej - to będzie ubaw.
Na tym na prawdę się nie znam, ale kto mi zabroni pisać ?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 15, 2005, 20:50:31 »
Chodzi o to ze tutaj kazdy posiadacz pirackiej wersji AM jest tepiony. Nie tylko przez to ze to po prostu program piracki... ale glownie dla tego ze jest to program POLSKI. Taki lokalny patriotyzm :)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 15, 2005, 20:58:01 »
Cytat: GPS Maniak
Nawiasem mówiąc dowcip że nielegalny soft czy piracka kopia filmu może uszkodzić sprzęt jest tak popularny i tak stary, że aż cud że dałeś się nabrać.
nie tak do konca... calkiem niedawno rozmawialismy o "teoretycznej" mozliwosci programowego nadpisania ROM'u i uszkodzenia sprzetu wiec... no ale poki co nie ma takich programow

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 15, 2005, 21:40:05 »
Ostatnio trafił do nas klient który miał szybkiego Kingstona 1GB i Della Axima X50. Po wsadzeniu do palmtopa pojawiał się komunikat typu "unknown card in socket 1" albo coś podobnego. Myśleliśmy że to Axim jest trefny ale po włożeniu do Looxa było to samo. Formatowanie w czytniku pod Windows nic nie dało a PDA nadal nie widział karty. Poradzilismy klientowi reklamować kartę u sprzedawcy. Natomiast w aparacie cyfrowym karta była widzialna.

Jedyne co mógłbym zarekomendować to zdjąć i od nowa założyć partycję na karcie. Niestety żeby to zrobić trzeba mieć jakieś narzędzia pozwalające się zabootować z tą kartą w DOSie czy Linuksie chyba że ktoś ma inny pomysł.

Parę lat temu mieliśmy podobny problem. Aparat cyfrowy tak sformatował kartę że karta przestała być widzialna dla Psiona. Mieliśmy wtedy laptopa z DOSem i wsparciem dla gniazda PCMCIA w DOSie. Dało sie zdjąć partycję FDISKiem i założyć od nowa i pomogło.

Swoją drogą to też mamy problemy z Acerem n35. Nie jest to chyba zbyt udany PDA. Destinator za diabła nie chce na nim chodzić a AutoMapa też się czasami źle odświerza.

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 16, 2005, 11:21:48 »
jacek_k dzieki za odpowiedz!Jedyna chyba solidna odpowiedz.Wszystko ok ale probowalem w moim Acerze N35 chyba 6 kart i nie chce ich czytac a inny Palmtop HP czyta je bez problemu takze bez serwisu sie nie obejdzie.
PS wlasnie zakupilem Automape XL i mysle ze jak palmtop wroci z serwisu to bedzie juz wszystko OK

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 17, 2005, 17:55:11 »
wlasnie zakupilem Automape XXL i mysle ze jak palmtop wroci z serwisu to bedzie juz wszystko OK
A ja sądzę, że dalej będziesz miał problem, bo nikt oprócz Ciebie nie ma takiej wersji AutoMapy ;) producent jak na razie oferuje tylko wersję XL :)

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 18, 2005, 22:26:44 »
Dzieki za poprawke juz poprawilem