GS-R238 problem przez USB...

• 5 Odpowiedzi
  • 778 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 10, 2005, 16:53:48 »
Witam, na BT wszystko działa idealnie, 2 metry od okna pokazuje mi od 5 - do 7 satelit (GPS Viewer), ale mimo iż zainstalowałem sterownik, to nie chce działać ze stacjonarnym przez USB. PC cały czas mówi, że podłączono nieznane urządzenie, które ma awarię... Może ktoś miał problemy ze sterownikiem w tym modelu GPS? Wierzę, lub chciałbym wierzyć, że to tylko moja niewiedza... pozdrawiam wszysktich, RS.

[Dodano: 2005-10-10 17:00:48]
Dodam, że mam XP z Service Pack 2...

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2005, 00:22:10 »
Problem rozwiązany, driver jest ok, tylko, że przewód USB w zestawie służy jedynie do ładowania GPS'a a nie do transmisji danych... :) Trzeba dokupić inny...

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2005, 08:54:30 »
A możesz mi powiedzeć którego dokładnie sterownika uzyłeś ??

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2005, 10:52:38 »
Sterownik wziąłem z płytki dołączonej do GPS, a potem zajrzałem jeszcze na stronę producenta, ściągnąłem nowy, bo myślałem że będzie może aktualniejszy, ale jest to dokładnie ta sama wersja...
jest na stronie www.guidetek.com.tw w dziale dla GS-R23. Jak pisałem wyżej, kabel dołączony do zestawu, choć jest USB - Mini USB, to nie ma jakiegoś wbudowanego interfrejsu UART i służy jedynie do zasilania GPS z USB. Do połączenia z komupterem w przpadku tego modelu dokupuje się go opcjonalnie... pozdrawiam.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 11, 2005, 10:57:51 »
no właśnie ja mam taki "inny" kabel (jeden od cyfrówki, drugi odtelefonu internetowego) i nie chce mi to ruszyć :( ale skoczę do komputerowego i zobaczymy co wymyślą....

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 11, 2005, 11:07:08 »
Wydaje mi się, że może być trudno coś takiego kupić... mi na tym osobiście nei zależy, a chciałem tylko przetestować wszystkie możliwe funkcje. Ze stacjonarnym z powodzeniem połączyłem GPS'a też przez BT, pozdrawiam :)

Swoją drogą, bardzo mi się ta zabawka podoba, miałem wcześniej przez parę dni BT-338 i nie widzę żadnej różnicy w jakości działania, podczas gdy ma kilka dodatkowych zalet... :)