GPS zawiesza Pocketa

• 8 Odpowiedzi
  • 758 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS zawiesza Pocketa
« dnia: Czerwiec 01, 2005, 20:32:48 »
Mam duży problem. Kupiłem GPS na kablu firmy Acore i po podłączeniu do PDA Dell Axim X30 zawiesza mi on pocketa. Tzn. pocket dziala ale w tempie mniejszym niż ślimaczym. Nic nie zmienia sytuacji to czy zainstaluję sterowniki dla WinCE czy też nie zaraz po podłączeniu GPS pocket zwalnia. Czy ktoś może mi pomóc??

Wojtek

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
GPS zawiesza Pocketa
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 01, 2005, 20:56:25 »
Nie ma czegos takiego jak sterowniki do GPSa na kablu... o czym Ty mowisz?

*

Offline lipciopda

• 6801
GPS zawiesza Pocketa
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2005, 21:08:07 »
jezeli GPS dziala tylko PDA chodzi w tym momencie bardzo wolno to moze za to byc odpowiedzialna predkosc transmisji - za wysoka i PDA sie po prostu nie wyrabia

jak robilem testy to:

w NMEA na predkosci 4800 PDA dzialal normalnie
w SiRF na predkosci 19200 PDA dzialal ok 3-4 razy wolniej - okienka otwieraly sie po 2 sekundy nawet

oczywiscie efekt slimaczenia wystepowal tylko podczas aktywnego GPS czyli wtedy gdy pobierane byly dane

moze warto poeksperymentowac ze zmiana parametrow bitrate w GPS?

GPS zawiesza Pocketa
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2005, 22:53:31 »
Co do sterowników. Razem z GPS otrzymałem płytkę CD na której był katalog WinCE Driver a w nim plik USBSER.arm zgodnie z dokumentacją jest to "PL-2303 Windows CE driver Release Note v1.0 (2002/06/12)" OK teraz już wiem, że nie trzeba tego instalować (szkoda, że instrukcja jest tak uboga, że nawet nie obejmuje informacji jak uruchomić GPS na PDA).

Pomimo tego, że nie instaluję tego drivera Pocket ciągle działa bardzo wolno. System, jest po hard resecie wiec jest czyściutki. Jak tylko podłączę GPS PDA zwalnia (próba otwarcia okna home trwała ok 2 min pożniej zresetowałem PDA). Czy GPS działa trudno mi ustalić (tylko po diodzie na nim - mruga czyli jest prawidłowo). Co do ustawienia prędkości transmisji to jeszcze nic nie przestawiałem (wg. dokumentacji jest NMEA 0183 v2.2 prędkość 4800 czyli chyba OK) ale w razie czego jak to zrobić??

*

Offline lipciopda

• 6801
GPS zawiesza Pocketa
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2005, 23:04:56 »
dzieje sie tak od razu po podlaczeniu kabla jeszcze przed odpaleniem jakiegokolwiek softu do obslugi GPS?

*

Offline kanczug

• 19211
GPS zawiesza Pocketa
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2005, 23:18:23 »
USBSER.arm to jest sterownik dla GPSa ktory laczy sie z palmtopem przez host USB... a Twoj palmtop nie posiada hosta USB. Jestes pewien ze to jest GPS przeznaczony dla Twojego modelu palmtopa? (chodzi o kabel polaczeniowy)

GPS zawiesza Pocketa
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2005, 23:19:30 »
Tak jak tylko podłączę kabel od GPS PDA strasznie zwalnia

[Dodano: 2005-06-01 23:23:28]
Zgodnie z tym co pisał sprzedawca powinno działać Wtyczka pasuje do PDA a na kablu jest napisane Dell X3 (ale zgodnie z opisem powina pasować do X3 i do X30)

*

Offline kanczug

• 19211
GPS zawiesza Pocketa
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2005, 23:41:54 »
Byc moze jeden z kabli sygnalowych jest zle przylutowany lub nie ma dobrego styku...

GPS zawiesza Pocketa
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 02, 2005, 09:13:32 »
Dzięki za pomoc. Już działa. Winne były ustawienia prędkości przesyłania danych (tak mi się wydaje). Zainstalowałem program WinFast Navigator nastawiłem port COM1 i prędkość 4800 (było 9600) i poszło.
Jeszcze raz dzięki.