MDA Compact +Nemerix +Automapa

• 8 Odpowiedzi
  • 1394 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline babaa

• 17
« dnia: Grudzień 23, 2005, 00:48:00 »
Mam kłopot z uzyskaniem połączenia pomiędzy:MDA Compact +Nemerix +Automapa.Compact rozpoznaje GPS -przydziela mu port com5,jednak AM szuka sygnału GPS bez skutku.Dodam,że zaznaczyłem oczywiście w AM com5, jako port komunikacji.
Czy jest ktoś kto korzysta właśnie z takiego zestawu?Podobno nie jest to zbyt trafione połączenie

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 23, 2005, 02:39:01 »
A gdzie Ty robisz te wszystkie testy? Bo jeśli w domu (np. w pobliżu okna), to możesz tego fixa nigdy nie złapać. Trzeba się poświęcić i wyjść na pole (jak to mówią w Krakowie) na 10-20 minut.
Poza tym pamiętaj, że nie mogą działać równolegle dwa programy do obsługi GPS. Jeżeli najpierw włączysz VisualGPS CE, to musisz go wyłączyć (nie zamknąć okna x-em), dopiero uruchamiać AutoMapę.
Sprawdź czy skutecznie wyłączyłeś w menu Settings/System/Memory/Running Programs.
Czy udało Ci się wreszcie złapać fixa na VisualGPS CE? Jeśli na nim nie złapiesz, to i w AM też nie. A na VisualGPS CE lepiej widać co się dzieje.

No, więc co się dzieje?

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 23, 2005, 12:19:34 »
U mnie Automapa przydziela COM7. Fix w Krakowie oczywiscie - jak pisze Moi - "na polu" w miare widocznym niebem we wszystkich kierunkach. Jak zlapie - potem bedzie latwiej zdecydowanie. I faktycznie swietny jest tutaj VisualGPS CE albu GPS INFO

Ja uzywam GPS Altina GBT708 - bardzo sympatyczny odbiornik. Jakby ktos mial pytania z nim zwiazane - sluze :)

*

Offline babaa

• 17
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 23, 2005, 13:50:05 »
Ha !!!!!! :D  :D  :D  Wreszcie się udało.Jest połączenie!Przyczyną był ...Nemerix.Gdy po raz enty zainstalowałem AutoMapę oraz VisualGPS CE po hard resecie Compacta stwierdziłem ,że przyczyna niepowodzeń musi leżeć po stronie odbiornika GPS.Okazało się,że wystarczyło wyjąć tylko akumulator,a następnie włożyć go z powrotem.Nemerix zrobił po prostu zwyczajną zwiechę.
Po tej operacji ,"z parapetu " udało się bezproblemowo złapać sygnał i dioda w VisualGPS CE zaświeciła na zielono.
Teraz pytanie może trochę lamerskie :wink: :
Czemu służy wspomniany fix?
Co ciekawego można jeszcze uzyskać z w/w programu?Może znajdę gdzieś opis jego funkcji?
Pozdr...

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2005, 14:02:12 »
FIX to istota pracy odbiornika GPS. Po wlaczeniu odbiornik szuka staelitow na niebie i stara sie "zaktowiczyc" u siebie sygnaly z przynajmniej trzech. Tyle potrzeba minimum do wyznaczenia polozenia geograficznego. Cztery sygnaly pozwalaja wyznaczyc dodatkowo wysokosc n.p.m . Dodatkowo GPS sledzi sygnaly pozostalych aby w razie utraty sygnalow z niektorych statelitow caly czas trzymac FIXA - czyli sygnaly z MIN. trzech

*

Offline babaa

• 17
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2005, 17:44:05 »
No dobrze...znowu jestem odrobinę mądrzejszy :) Czy w takim razie owy fix z programu VisualGPS CE  może służyć pomoca np.AutoMapie w szybszym szukaniu potrzebnych satelit czy też VisualGPS CE jest programem samym dla siebie?Pytanie 2:do czego służy funkcja log w VisualGPS CE i jak jej używać?
Pozdr...

*

Offline some0NE

• 359
  • Sprzęt: iPhone 3G [16GB] / Nokia E71 / Holux GPSmile 60 (Palmax GPS)
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 23, 2005, 17:51:55 »
Cytat: "babaa"
No dobrze...znowu jestem odrobinę mądrzejszy :) Czy w takim razie owy fix z programu VisualGPS CE  może służyć pomoca np.AutoMapie w szybszym szukaniu potrzebnych satelit czy też VisualGPS CE jest programem samym dla siebie?

FIX dotyczy modulu GPS a nie programu...
some0NE

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 23, 2005, 17:55:51 »
Kazdy program do obslugi GPS'a wymaga aby odbiornik zlapal FIX'a. To sie odbywa w odbiorniku - nie zas w Pockecie i programie.

Programy sa niezalezne od siebie i nie wspolpracuja ze soba. Automapa sluzy wiadomo do czego; VisualGPS CE lub GPS Info do wizualizacji polozenia stalitow, ich ilosci, mocy sygnalu oraz wyswietlania kilku parametrow. To sa po prostu programy diagnostyczne,

Inny ciekawy program jest tutaj - http://pdaclub.pl/view.php?news_id=10930

Log sluzy do zapisywania do pliku komunikatow odbieranych przez program z odbiornika.

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
Odp: MDA Compact +Nemerix +Automapa
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 11, 2008, 00:50:13 »
A na jakiej standardowej prędkości w AutoMapie chodzi Keomo Nemerix model KM_BT_GPS ??
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz