GPS Rikaline 6033

• 15 Odpowiedzi
  • 2460 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS Rikaline 6033
« dnia: Kwiecień 08, 2006, 22:34:30 »
Hejka ! Kiedys pisalem o problemach z GPS Rikaline 6033 - nie trzymal fixa dokladnie - sygnal jezdzil czasem z szybkoscia do 10 km/h - oczywiscie odbiornik lezal nieruchomo na parapecie...Sugerowaliscie wyciagniecie baterii wewnetrznej.Zerwalem plombe rozkrecilem dziada i nic - nie ma zadnej baterii.A sygnal jak gonil tak dalej goni - ostatnio jechalem dluga trase i myslalem ze mnie szlag trafi... gubienie trsay na porzadkuy dziennym - destinator PN szalal zwlaszcza w iescie, AutoMapa rowniez wariowala.Sygnal GPS idealny jednak wskazania pozycji sa kiepski - czasem ok a czasem pokazuje ze jestem gdzie indziej np.10 metrow od drogi na ktorej sie znajduje - skutecznie uniemozliwia uzytkowanie GPS w trasie.Ktos wie co jest grane ? Ja juz sie zastanawiam powaznie nad zmiana na BT 338...Pozdrawiam.

*

Offline Yanek

• **
  • 174
GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 08, 2006, 22:44:43 »
Witam,

ja właśnie zareklamowałem mojego Rikaline.

Nie działała funkcja auto i dobiornik gubił sygnał
co ok. minutę po czym go odnajdował i tak na
okrągło.

Zobaczymy jak będzie z nowym, bo trochę żałuję
że nie wziąłem Globalsata.

Pozdrawiam

Y

GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 10, 2006, 16:22:29 »
Cytat: "Yanek"
Witam,

ja właśnie zareklamowałem mojego Rikaline.

Nie działała funkcja auto i dobiornik gubił sygnał
co ok. minutę po czym go odnajdował i tak na
okrągło.

Zobaczymy jak będzie z nowym, bo trochę żałuję
że nie wziąłem Globalsata.

Pozdrawiam

Y

Kurde ja swojego kupilem na ebay z HongKongu - bylo taniej - gwarancja jest a wlasciwie byla bo zerwalem plombe zeby wg rad uzytkownikow wyjac wewnetrzna baterie i zresetowac GPS - okazalo sie ze zadnej baterii nie ma w srodku... a teraz gwarancji juz tez nie ma...Chyba kupie BT 338 i bedzie po klopocie...

*

Offline tora

• 48
    • http://www.diagtronik.pl
GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 10, 2006, 23:53:00 »
jou.
kupiłem riki 6033 tylko dla aplikacji na telefon 6230i.
na naviexpert kilka razy znalazłem sie też w takiej sytuacji że jechałem ok 30m od trasy.
po zainstalowaniu innego oprogramowania na tel "wayfinder" pojechałem specjalnie na ten odcinek drogi, naviexpert pokazywał źle a wayfinder dobrze  :twisted:
więc myśle że to nie problem z riki, tylko z dokładnością mapy  :twisted:

na parapecie  :wink:  mojego okna (strona na wschód) oscylacje położenia dla riki i dla anteny z holuxa są praktycznie jednakowe.

GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2006, 02:02:56 »
Cytat: "tora"
jou.
kupiłem riki 6033 tylko dla aplikacji na telefon 6230i.
na naviexpert kilka razy znalazłem sie też w takiej sytuacji że jechałem ok 30m od trasy.
po zainstalowaniu innego oprogramowania na tel "wayfinder" pojechałem specjalnie na ten odcinek drogi, naviexpert pokazywał źle a wayfinder dobrze  :twisted:
więc myśle że to nie problem z riki, tylko z dokładnością mapy  :twisted:

na parapecie  :wink:  mojego okna (strona na wschód) oscylacje położenia dla riki i dla anteny z holuxa są praktycznie jednakowe.

Moze w twoim przypadku to zadzialalo ale u mnie napewno nie jest to wina mapy.Dzisiaj wlaczylem GPS poczekalem jakies 10 min zeby zlapal fixa - potem podlaczylem go na oknie w dobrym miejscu (kumpla BT 338 bez problemu lapal fixa i trzymal go w tym miejscu).Sygnal GPS w Automapie byl na max.Odloczylem PDA i wlaczylem GPS na stacjonarke i wlaczylem Microsoft Autoroute - potem podlaczylem GPS i kazalem sledzic trase - zaznaczam ze GPS lezal nieruchomo.Oto co otrzymalem po 5 minutach:

Specjalnie wlaczylem sledzenie trasy - mozecie sobie zobaczyc jak jezdzi sobie sam !! I to z szybkoscia nawet do 72 km/h !! Ma ktos jakis pomysl ??

*

Offline viperaberus

• *
  • 73
    • Drużyna wojów najemnych Blotunga
  • Sprzęt: Loox 720 + 1gb CF + GPS Rikaline 6033
GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2006, 21:08:17 »
Heja Chłopaki dopisuje się do tego posta, żeby forum nie zaśmiecać, ale problem mam deko inny.
Dzisiaj zakupiłem GPS Rikaline 6033 i właściwie nie wiem czy mam problem, czy po prostu "ten typ tak ma".
Chodzi mi o to, że w instrukcji jest napisane, że czerwona dioda ma się swiecić w momencie kiedy bateria jest bliska wyładowania, tymczasem ja już ładuje odbiornik cały dzień i jak dla testu wyciągnąłem kabel od ładowarki i zaraz wepchnąłem spowrotem dioda znów się zapaliła. I świeci teraz tak jak na początku, co wskazywało by wg instrukcji, że bateria jest wyładowana co jest niemożliwe bo jak pisałem ładuje ją już długo (od 14:00 a mamy 21:05).
Wy też tak macie?
Dedicated to ODIN...
www.blotunga.w.activ.pl <-- Moje zabawy ]:->
www.4dziki.prv.pl <-- "Zabierzcie mnie gitarrre" Moja kapelka :D
www.bieszczady.pl/podberdem <-- A tu sobie żyje

GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 12, 2006, 01:56:51 »
Rikaline 6033 - czerwona dioda pali sie przez cały czas pracy urzadzenia - natomiast przy niskim stanie baterii zaczyna pulsować. Taki stan pozwala zwykle na pracę przez jeszcze około 30 minut. Natepnie zostaja zapalone zielona i niebieska, czerwona gasnie i GPS sie wylacza. Wypada wtedy wyjac na kilka sekund baterie i tym zresetować urządzenie.
Podczas ładowania czy to w ładowarce czy z gniazda zapalniczki czerwona dioda swieci sie dopóki trwa ładowanie, gasnie po jego ukonczeniu.

Podejrzewam że to że dioda sie swieci cały czas to bład w oryginalnej angielskiej wersjii instrukcji. Ale może jeszcze ktos z kolegów posiadających R6033 lub jego klony sie wypowie. U mnie to tak działa od jakiegos pół roku.
Pozdrawiam
Piotr

GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 12, 2006, 02:01:01 »
Jeszcze króciutkie sprostowanie bo nie doczytałem poprzedniego postu. Po ukonczeniu ładowania kiedy dioda (czerwona) zgaśnie, i odłaczymy ładowarke to po jej ponownym podłaczeniu dioda zwykle znowu sie zapali na kilka minut. W ten sposób ładowanie ponownie sie zaczyna ale jak tylko elektronika sprawdzi że stan naładowania ogniwa jest wystarczający to zakonczy proces ładowania i dioda gasnie. Czasmi przy wysokim stanie naładowania dioda wogóle sie nie zapala.
Pozdrawiam

*

Offline viperaberus

• *
  • 73
    • Drużyna wojów najemnych Blotunga
  • Sprzęt: Loox 720 + 1gb CF + GPS Rikaline 6033
GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 12, 2006, 11:51:06 »
Dzięki wielkie, już się wystraszyłem, że lipny egzemplarz mi się dostał :]
Pozdrawiam!
Dedicated to ODIN...
www.blotunga.w.activ.pl <-- Moje zabawy ]:->
www.4dziki.prv.pl <-- "Zabierzcie mnie gitarrre" Moja kapelka :D
www.bieszczady.pl/podberdem <-- A tu sobie żyje

GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 13, 2006, 01:53:27 »
Cytat: "viperaberus"
Dzięki wielkie, już się wystraszyłem, że lipny egzemplarz mi się dostał :]
Pozdrawiam!

Lipny egzemplarz to chyba mam ja  :P

GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 20, 2006, 11:06:15 »
Witam !!!

mam pytanie czy tem gps bez podpięcia pod ładowarkę samochodową na funkcję auto czy nie ?

u mnie przy włączeniu na auto bez podpięcia nie chodzi
pozdrawiam

*

Offline pita62m

• **
  • 160
  • Sprzęt: 1940, 6033, N80
GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 30, 2006, 23:35:10 »
Cytat: "mario34"
Witam !!!

mam pytanie czy tem gps bez podpięcia pod ładowarkę samochodową na funkcję auto czy nie ?
u mnie przy włączeniu na auto bez podpięcia nie chodzi
pozdrawiam

Funkcja auto w 6033 polega na tym, że jak podłączysz zasilanie to GPS się włączy. Bez podłączenia zasialnia zawnętrznego nie zadziała.

GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 25, 2006, 15:24:13 »
Czy ktos pamięta od jakiej Nokii pasowała bateria do Rikaline 6033? :(

*

Offline pita62m

• **
  • 160
  • Sprzęt: 1940, 6033, N80
GPS Rikaline 6033
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 25, 2006, 18:09:51 »
Z tego co wiem to do Motoroli  :roll:

GPS Rikaline 6033