Antena zewnetrzna do odbiornika GPS na BT

• 6 Odpowiedzi
  • 941 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Antena zewnetrzna do odbiornika GPS na BT
« dnia: Maj 06, 2007, 22:52:15 »
Witam!

Od kilku dnie jestem szczesliwym uzytkownikiem GPS na BT ALTINA.

Jednak chcialbym ten sprzecik zabudowac w samochodzie.

Chcialem sie dowiedziec czy zewnetrzna antenta znacznie poprawia sygnal odbiou GPS?

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Antena zewnetrzna do odbiornika GPS na BT
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2007, 23:11:44 »
zależy jaka antena, generalnie jednak poprawa jest zauważalna
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 07, 2007, 08:12:11 »
Witam!

Od kilku dnie jestem szczesliwym uzytkownikiem GPS na BT ALTINA.

Jednak chcialbym ten sprzecik zabudowac w samochodzie.

Chcialem sie dowiedziec czy zewnetrzna antenta znacznie poprawia sygnal odbiou GPS?

wszystko zalezy gdzie zamierzasz ta antene umiescic - jesli dasz ja do schowka razem z gps poprawa bedzie mizerna, jesli gps jest w schowku pod poducha i antenke dasz chocby na kokpit pod szybe to bedzie widoczna znaczna poprawa sygnalu

pozdrawiam

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2007, 09:54:36 »
Polecam sprawdzone miejsce do instalacji GPS BT - w obudowie trzeciego światła stopu.
Najczęściej jest tam podpiete na stałe napięcie zasilania - antena jest niewidoczna a sygnał ściąga idealnie. ;D
potrzebna zgoda

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 07, 2007, 14:56:16 »
Polecam sprawdzone miejsce do instalacji GPS BT - w obudowie trzeciego światła stopu.
Najczęściej jest tam podpiete na stałe napięcie zasilania - antena jest niewidoczna a sygnał ściąga idealnie. ;D

tzn napiecie jest podprowadzone specjalnie do celow zasilania gps czy juz tam jest tylko trzeba zrobic mala druciarnie??

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2007, 14:57:46 »
pewnie trzeba zrobić wyprowadzenie z zasilania trzeciego stopu
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 07, 2007, 17:01:06 »
Dostałem do mojego Navibe GB732 antenę zewnętrzną z magnesem zabudowanym fabrycznie w obudowie. Gdziekolwiek byś ją nie położył na karoserię (nawet na pionowej powierzchni) to trzymie jak wściekła. Ja osobiście zrobiłem tak że umieściłem ją na masce w rogu zaraz przy szybie. Widać ją oczywiście ale co z tego. Poszukałem fabrycznych dziur w aucie od instalacji elektrycznej i tamtędy pociągnąłem kabel aż do schowka. W schowku jest sam GPS jako taki i sygnał mam w granicach 70-100% a ilość satelit 8-12. Z moich doświadczeń różnica pomiędzy takim rozwiązaniem a tym samym GPS-em bez anteny umieszczonym na desce kokpitu to 2-3 razy.

Aha... koszt takiej anteny na allegro to około 40zł + wysyłka czyli nie majątek. Podejrzewam że jakiś chojrak powie mi że to najgorsza tandeta za te pieniądze ale jak wspomniałem wcześniej (tu cytat) "sygnał mam w granicach 70-100% a ilość satelit 8-12" więc nie wiem co można wyciągnąć jeszcze więcej od odbiornika GPS. Sam GPS to najtańszy na rynku GPS na BT z SIRFIII
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2007, 17:03:12 wysłana przez booboss »