GPS przestał widzieć satelity

• 41 Odpowiedzi
  • 4839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 17, 2007, 21:14:35 »
Cytat: "MariuszX500"
Próbowałem w ceMonitor wykonac reset Factor niestety po naciśnięciu OK w oknie Development nie pokazuje że wykonał a widziałem na necie ze pokazują się komunikaty, są różne wersje tego programu ? i czy działa on poprawnie na WM5 ?

Odnośnie wersji CeMonitora dla WM5.0 nie mogę się wypowiedzieć, bo takowego nie posiadam. Jednak nie tak dawno temu korespondencyjnie opisywałem posiadaczowi Asusa a636 procedurę użycia Cemonitora właśnie, jako możliwe rozwiązanie jego problemu z GPS (miał identyczną sytuację - odbiornik widział satelity, ale nie odbierał sygnału). Zapuścił programowanie na NMEA 4800, wszystko na 1 i GSA na 5. Później przełączył się na GPSinfo, dał jeszcze cold reset i po kilkunastu minutach pod oknem GPS ożył. Wyglądało to tak, jakby się w jakiś sposób zawiesił (zatkał), na co zapewne pomógł by też reset przez wyjęcie bateri na dłużej.

« Odpowiedź #31 dnia: Luty 27, 2007, 18:41:05 »
a może orientujesz się ile to może trwać w x500 ten "dłuży czas bez baterii" bo jak narazie nie udało mi się "ożywić GPS'a  :mysli: could reset sie wykona w cemonitorze v1.1 ale tylko na Sirf, NMEA wogole nie reaguje na jakikolwiek reset co dziwne do sirf bezpośrednio niechce się podłączyć muszę skorzystac z NMEA jak już się połączy to wtedy przejść na Sirf i wtedy uda mi się wykonać could reset no przy factory już traci połączenie i zatrzymuje się i tak  się zastanawiam czy to wina programu czy popsutego modułu GPS

*

Offline eser

• 35
  • Sprzęt: Eten X500 + microSD 8GB
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 28, 2007, 11:19:12 »
Mam iderntyczny problem od paru tygodni. Mój przeleżał bez baterii 3 doby i nic nie ruszyło. Na forach Etena podają różne czasy resetu GPS'a ( od kilku godzin do kilkudziesięciu) jednym rusza a innym nie.
PS.
Przeczytaj moje posty

« Odpowiedź #33 dnia: Luty 28, 2007, 21:53:10 »
włączylem  test  GPS w Test System raz pokazuje ze jest ok ale wszystkie parametry sa na 0 a raz Sirf CMD field itp na forach znalazlem ze sa dwie szkoly jedna mowi ze juz moge sie udac do serwisu inna ze 0 wcale nie musza oznaczac ze nei dziala bo niektorym pokazuje 0 a i tak dziala, wiec wrocilem do punktu wyjscia a 16 godzinne wyjecie bateri nic nie dalo  :huh:

*

Offline eser

• 35
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 05, 2007, 21:52:42 »
Smutna wiadomość.Na zagranicznych forach powstał już "Klub Umarłych GPS w X500". Niestety zostałem również członkiem klubu.  :wkurzony:  Nie skorzystałem z desperackiej próby "krótkiego spięcia" na łączach baterii.  >:)  Po krótkiej informacji w serwisie polecili przysłać do naprawy. Chyba nie byłem pierwszy?

« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 06, 2007, 19:01:30 »
no to jest nas dwóch  :bored: też przejrzałem te forum. chyba zrobimy grupową paczkę do serwisu  :))  
PS. możesz napisać coś więcej o tym "krótkim spięciu"
PS2. zastanawiam sie nad zewnętrzną wersja GPS dla pda koszt 50zł podłączana do wejścia antenowego co Wy na to ? ktoś to testował ?

*

Offline eser

• 35
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 06, 2007, 23:35:02 »
Nie podam linka do tej dyskusji, bo nie znajdę -tyle tego ostatnio czytałem w necie. Jeden z "nieszczęśników" mówił o odkręceniu śrubek i zrobieniu krótkiego spięcia w baterii GPS ( ma się znajdować w okolicy aparatu foto) Tego od razu odrzuciłem (gwarancja). Drugi podał, że można zrobić "krótkie spięcie" 2 sek. na lamelach (do których przykładasz baterię) przy pomocy kawałka folii aluminiowej. Ja nie robiłem, ale on to zrobił i zadziałało. Tak twierdzi.  :worried:
Co do zewnętrznego GPS myślę, że można, ale po BT. Nie testowałem - po co w takim razie Eten X500 za 2 tys.
Pozdro

« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 07, 2007, 22:33:28 »
eser jezeli bedziesz to z jakiego servisu skorzystasz ? umnie jest ten problem  ze kupilem swoj X500 poza polska mam gwarancje i dowod zakupu ale jak to Polacy nie honoruja i zostaje platna naprawa albo wysylka do producEnta moze on uwzgledni gwarancje . polski servis e-ten wYsyla do Niemiec z tego co sie dowiedzialem ale co do ewentualnch kosztow naprawy to juz nic nie wiem

*

Offline eser

• 35
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 08, 2007, 01:26:45 »
Ja byłem przypisany do UniCom'u i tam dałem
http://www.unicom.pl/index.php, ale znalazłem również inny, chyba rozwiąże Twój problem  :D
http://www.eten.mip.bz/serwis/index.php
Powodzenia

*

Offline eser

• 35
Odp: GPS przestał widzieć satelity
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 06, 2007, 00:18:38 »
Witam!
Dzisiaj odebrałem po 4 tyg.Sprawdzian wypadł pomyślnie.Dziwne tylko,że nic nie wpisali w gwarancji co wysiadło i co naprawili  :o
Wesołych Świąt !

*

Offline eser

• 35
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 17, 2007, 12:18:44 »
Witam!
Jednak coś musi być nie tak w modułach GPS Etena.Mój X500 (po naprawie) szybciej łapie FIX'a, niż syna M700 w identycznych warunkach i przy tym samym oprogramowaniu.
Pozdrawiam

PS.Nie mogę nic napisać o przyczynach, ponieważ Unicom nie odpisał co było naprawiane! Może to sprawka agentów WSI  ???

« Odpowiedź #41 dnia: Maj 21, 2007, 21:05:45 »
No i  mój poszedł do serwisu jak nie uwzględnią gwarancji to będą musieli napisać co naprawili bo będzie trzeba zapłacić to sie pochwale ;)