Uchwyt PDA na przyssawce do szyby auta

• 4 Odpowiedzi
  • 1055 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« dnia: Listopad 25, 2005, 21:14:58 »
Spisywał się bez zastrzeżeń przez kilka miesięcy. Nie straszne mu były i ociążenia, i wertepy, i "pralka" na asfalcie.
Przyszły pierwsze mrozy a on "wziął i odpadł".
Wydaje mi się, że guma przyssawki nie jest nalepszej jakości. Po pierwsze - zbyt gruba, po drugie - trochę za mało elastyczna. Więc przy niskich temperaturach pewnie się usztywnia i nie przylega do obłej szyby tak jak powina.
Ale może macie jakieś tajemne, sprawdzone, domowe (chciałoby się powiedzieć: babcine) sposoby na ten problem?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 26, 2005, 04:40:26 »
super glue? ;)

a tak na serio to chyba nic na to nie poradzisz - nie ma cudow - za duza roznica temperatury - rozwiazaniem jest chyba tylko stosowanie zamiennie uchwytu do kratki

tak z ciekawosci co to za uchwyt?

*

• 6498
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 26, 2005, 06:19:05 »
Uchwyt to allegrowy noname, jak to opisują: "multimedialny" - czyli ma głośniczek ze wzmocnieniem, z ładowaniem z gniazda zapalniczki. Jest więc trochę ciężki, nawet bez PDA.
Wybrałem go, bo można było do niego wstawić każdy z iPAQów jakie mam. Kosztował stoparędziesiąt złotych - nie pamiętam (140?, 170?).

Niestety, nie da się zastosować uchwytu na kratkę, bo to Ford Ka mojej Żony, który ma wyłącznie kratki... pionowe.
Mam w tej chwili ze cztery różne uchwyty i żadnego za cholerę nie dam rady wpasować w te kratki. Nie bardzo jest też w Ka miejsce, gdzie można byłoby podobny uchwyt przykręcić. Szukałem też "nieinwazyjnych" zestawów montażowych typu ProClipa czy dash mounta, ale nikt do Ka-czuchy nie ma (radio jest wbudowane).
U Brodita w ofercie jest zestaw:
http://www.brodit.com/productinformation.jsp?anr=853421&sortiment=s101
ale Bajtel swego czasu nie wiedział czy są dostępne, ile kosztują i jak długo trzeba czekać na realizację zamówienia, jaki do tego trzeba byłoby zastosować uchwyt dodatkowy, ile on kosztuje, co mnie trochę zniechęciło. Po tygodniu oczekiwania odpuściłem.

Generalnie, chyba jestem chwilowo skazany na przyssawkę i cierpię, bo Żona mi ciosa kołki na głowie.
Chwyciłbym się nawet i za super glue, gdybym wiedział, że da się go poźniej jakoś chemicznie z szyby usunąć (bez usuwania samej szyby). ;)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 26, 2005, 06:22:39 »
Adam - widzialem kiedys tu na forum zdjecia, ktore ktos wstawil wlasnie z forda ka i uchwyt na kratce, a watkow gdzie byl ten problem bylo 2-3 - poszukaj

[Dodano: 2005-11-26 06:23:48]
ewentualnie jakbys bardzo chcial tego Brodita to napisz do mnie na mail

[Dodano: 2005-11-26 06:29:11]
wiesz co... pomerdalo mi sie chyba z focusem - sorry

*

• 6498
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 26, 2005, 09:26:12 »
Na takie rozwiązanie mnie już ktoś namawiał, bo także wcześniej sarkałem na Forda Ka z jego kratkami. I chyba faktycznie jest to rozwiązanie optymalne. Z linków przez Ciebie podanych wygląda na solidne i stabilne.
Są nawet modele po 12 EUR. lecz nie ma koloru niebieskiego, tylko czarne.
Ale największym problemem jest to, że nie przyjmuja płatności kartami. Trzeba zrobić przelew z konta, jako przedpłatę. Nie mam (prawie) nic przeciw przedpłatom, tyle że przez internet przelewu zagranicznego nie zrobię. Musiałbym się pofatygować do banku.

A może jest jakiś polski generalny dystrybutor-importer?
Napisałem parę maili pod polskie adresy, które mi Google wyrzuciło, zobaczę jaki odzew.

Dzięki za linki. :)