GPS Navibe GB737 - nie może złapać fixa

• 4 Odpowiedzi
  • 3839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

slobodan

GPS Navibe GB737 - nie może złapać fixa
« dnia: Marzec 10, 2010, 21:21:00 »
Witam
Niedawno wyciągnąłem z szafki długo nie używany moduł gps. Po naładowaniu i połączeniu przez bluetooth do toshiby g900, gps nie może złapać fixa. Porty i wszystkie ustawienia są poprawnie skonfigurowane. W automapie cały czas pisze: "szukam sygnału gps", próbowałem też programu VisualGPSce, widzi 11 satelit jednak pisze cały czas: "Fix not available".(oczywiście próby te przeprowadzałem na wolnej przestrzeni)
Czy jest możliwe aby gps łapał aż tak długo fixa, czy może jest to wina jakieś usterki w module gps??

Za pomoc z góry dziękuje.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: GPS Navibe GB737 - nie może złapać fixa
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2010, 22:56:18 »
Daj mu pół godziny w bezruchu i przy dobrej widoczności nieba.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

slobodan

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 11, 2010, 13:16:38 »
Wielkie dzięki za pomoc, po 20 min szukania sygnału, gps w końcu złapał fixa i wszystko działa ok. Teraz gdy chce korzystać z gps to łapanie fixa trwa mniej niż minutę. :)

Pozdrawiam slobodan

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2010, 15:01:39 »
Problem powróci, gdy znów porzucisz Navbie :wink: na długo, albo przemieścisz się
z wyłączonym GPSem bardzo daleko (setki/tysiące km), czyli doprowadzisz go do stanu factory reset.
(w którym odbiornik nie zna dokładnego czasu i nie posiada żadnych aktualnych informacji o satelitach)
W takich sytuacjach odbiornik GPS musi zsynchronizować swój zegar z zegarem satelitów,
ściągnąć kompletny almanach i efemerydy, a to wymaga czasu i stabilnych warunków odbioru sygnału.

Do przyswojenia sobie fachowych pojęć, których użyłem wyżej, polecam aktykuł Moi z przyklejonego wątku:
http://pdaclub.pl/forum/pocket-pc-gps-ogolnie/ttff-hot-start-cold-start-fix-o-co-tu-chodzi
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

slobodan

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2010, 16:51:27 »
Bardzo ciekawy artykuł, dowiedziałem się wiele rzeczy na temat gps o których nawet nie miałem zielonego pojęcia.