gps na kablu

• 12 Odpowiedzi
  • 874 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gps na kablu
« dnia: Lipiec 28, 2006, 16:16:18 »
przede wszystkim chce sie przywitac na poczatek

jestem zdecydowanie NOWY - zarówno jesli chodzi o staż na tym forum jak i o posiadanie PPC

wiec mówie ogólne : dziendobry !!

posiadam MDA II , Qtek 2060 z Ery . kupiłem jako ciekawostke, po namowach kolegi ( chciałem zmienic telefon komórkowy na jakis z symbianem ) . jestem przeszczęsliwy,ze nabyłem to małe urządzonko. Pierwsza rzecz jaka mi wpadła do głowy to oczywiscie navi w samochodzie.

Zdecydowałem sie na odbiornik gps na kablu, poniewaz wybrałem uchwyt Brodit , do tego modelu własnie, który wyposazony jest w ładowarkę i złacze ps2 . w zwiazku z tym mam pytanie - ajkie polecacie odbiorniki na kablu. z tego co widze, to jest to raczej starsze rowiązanie od BT i odbiorniki sa dość słabe. ale przy okazji tanie  czy mozecie polecic jakies nieżłe, sprawdzone modele ?

gps na kablu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2006, 17:21:31 »
Witaj!
Najprawdopodobniej zadziała ci GlobalSat BR-355 na PS/2 jeśli możesz to podaj model uchwytu i coś wymyślimy

Pozdrawiam

gps na kablu
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2006, 23:29:54 »
uchwyt to Brodit 846582 - podobny do tego http://www.bajtel.pl/product_info.php/cPath/48_31_297/products_id/72

z ładowarką i kablem ps2 , jednak problem w tym,ze kabel jest "żeński" a wiekszosc anten gps - tez zenska. czy mam szukać odpowiedniej anteny czy mogę znaleść przejscióke ? nie ukrywam,ze nie chciałbym wydać na antene 400 czy 500 pln , wolałbym cos koło 200 :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
gps na kablu
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2006, 09:08:46 »
To nie takie proste z tymi wtyczkami do gps'ów - niestety jest kilka standardów, ale jeśli chodzi o wtyczki, to męską posiadają Haicomy - prawdopodobnie one będą pasować.

gps na kablu
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2006, 19:29:06 »
hmmm, dosć drogie te haicomy, w kazdym razie szukam czegos , co ma wtyczke męską

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
gps na kablu
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 12, 2006, 08:50:29 »
Cytat: "chudej"
hmmm, dosć drogie te haicomy, w kazdym razie szukam czegos , co ma wtyczke męską

Jak masz trochę zacięcia do prac ręcznych :) to możesz śmiało zmajstrować przejściówkę. W tym wypadku potrzebne będą tylko 2 "myszkowe" wtyki męskie PS/2 (właśnie ze starych myszek można wziąść) i miernik. Miernikiem sprawdzisz gdzie masz masę i zasilanie, a pozostałe można ustalić w drodze eksperymentu (albo poszukać opisów w sieci - trochę tego jest).

gps na kablu
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2006, 20:52:43 »

Bez przesady:
http://www.gps-y.pl/cenniki/cennik_gps_pda.html
niecałe 300 PLN - przywoity odbiornik, działa bez problemu z takim uchwytem i w komplecie ma kabel - przy zamówieniu zaznacz, że to do MDA

gps na kablu
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2006, 14:43:55 »
no dobra , poszedłem na łatwizne - nie ukrywam,ze zalezy mi tez na kosztach . kupiłem odbiornik BT , firmy Royaltek , na SiRF Star III za 180 pln

teraz mam pytanko - mój uchwyt Brodit'a posiada wyjscie na gps po kabelku, czy w związku z tym uda mi sie prawidlowo podłaczyc moj nowy zakup? chodzi mi o to, czy nie bedzie jakiś konfliktów ? obawiam sie,ze mda bedzie szukało gps'u jednak na kablu.

szkoda mi troche sprzedawać tego uchwytu, bo ma wbudowaną ładowarke i jest solidny.

moge w sumie sprzedać uchwyt i kupic dedykowany do mda II z ładowarką ,bez wyjscia gps,  albo kupić sam uchwyt ,dokupic ładowarkę samochodowa, ale ten brodit jest duzo wygodniejszy - ładowark juz jest wiec tylko wsuwam ppc i nie muszę grzebac przy podłaczeniu ładowarki

gps na kablu
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2006, 20:48:41 »
teraz mam pytanko - mój uchwyt Brodit'a posiada wyjscie na gps po kabelku, czy w związku z tym uda mi sie prawidlowo podłaczyc moj nowy zakup? chodzi mi o to, czy nie bedzie jakiś konfliktów ? obawiam sie,ze mda bedzie szukało gps'u jednak na kablu.

Nie będzie - jak sparujesz odbirnik z MDA i skonfigurujesz port wychodzący, w programie nawigacyjnym wskazujesz ten własnie nowy port COM - najczęsciej COM5, 6, 7 lub 8 - jak tam Ci system pozwoli ustawić ...

szkoda mi troche sprzedawać tego uchwytu, bo ma wbudowaną ładowarke i jest solidny.

I słusznie - bo to dobry uchwyt jest :)

moge w sumie sprzedać uchwyt i kupic dedykowany do mda II z ładowarką ,bez wyjscia gps,  albo kupić sam uchwyt ,dokupic ładowarkę samochodowa, ale ten brodit jest duzo wygodniejszy - ładowark juz jest wiec tylko wsuwam ppc i nie muszę grzebac przy podłaczeniu ładowarki

I tak zostaw ...

gps na kablu
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 14, 2006, 22:55:59 »
jacek_wo wielkie dzięki za rady - dla kogoś , kto pierwszy raz sie w to bawi, nie jest to wszystko tak oczywiste :)

teraz czekam na odbiornik i czas wypróbować jak działa navi

gps na kablu
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2006, 14:04:39 »
mam juz odbiornik, ale to nie koniec problemów, o nie

moj model to
RoyalTek RBT - 2010

szukalem sterowników, nie znalazłem . jedyne jakie znalazłem to do modelu 2001/2010 - niby to samo, ale cos nie gra

MDA znajduje urzadzenie BT bez problemu, pokazuje com wejscia i wyjscia . jesli ustawiam na podany na com, uruchamiam demo gps ( nie ma jeszcze automapy ) - program automatycznie konczy dzialanie.

czy to wina zlego oprogramowania?
moze ktos zna miejsce, gzie mogę znalesc stry do RBT 2010 ?

gps na kablu
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 18, 2006, 17:55:41 »
mam juz odbiornik, ale to nie koniec problemów, o nie

moj model to
RoyalTek RBT - 2010

szukalem sterowników, nie znalazłem . jedyne jakie znalazłem to do modelu 2001/2010 - niby to samo, ale cos nie gra

MDA znajduje urzadzenie BT bez problemu, pokazuje com wejscia i wyjscia . jesli ustawiam na podany na com, uruchamiam demo gps ( nie ma jeszcze automapy ) - program automatycznie konczy dzialanie.

czy to wina zlego oprogramowania?
moze ktos zna miejsce, gzie mogę znalesc stry do RBT 2010 ?

GPS-y na pocketach nie używają sterowników - po sparowaniu urzadzeń w bluetooth managerze pojawia się jako dostępna usługa port szeregowy
w windows 2003 przypisane są do niego na sztywno 2 porty com (najczęsciej com5 i com8), w windows mobile 5.0 można samemu ustawić (wybrać z listy) te porty (chyba są do wyboru com6 i com7).

W programie nawigacyjnym trzeba wybrać ten port comN, który jest do przywiązany do odbiornika GPS jako port wychodzący.

gps na kablu
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2006, 18:15:21 »
wchodząc w bt settings ( mam oczywiscie win 2003 - zmiana na 2005 jak na razie za skomplikowana jak dla mnie :) ) - MDA pokazuje mi Inbound port - com 4, outbound com 5 , klikam START, program prosi,zebym na urzadzeniu ustawil ten port i ... wrzuca mnie do opcji wybierania BT - czyli czy ma byc on,off czy wykrywalny.

jak szukam nowych urzadzen BT - pocket znajduje odbiornik, instaluje go, akceptuje pin i niby wszystko gra. w instrukcji mam napisane, ze powinna na gps'ie zapalac sie niebieska dioda , w momencie jak zlapie połaczenie. u mnie nic, ciemnosć

za chwile spróbuje z automapa ....