Jaka nawigacja do ciężarówek?

• 6 Odpowiedzi
  • 2292 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« dnia: Lipiec 19, 2005, 18:08:05 »
Cześć,

Niedawno wróciłem z wesela i wujkowi demonstrowałem przy okazji działanie Automapy. Wujek na codzień jeździ TIR-ami i interesuje go nawigacja na europę dla tego typu pojazdów (chodzi o to żeby pokazywało wysokości wiaduktów i max dopuszczalną masę na danym odcinku, lub po prostu ustawienie w planie podróży masy i wysokości auta a program dobierze sam odpowiednią trasę). Mile widziane polskie komendy głosowe, chociaż z niemieckim też nie będzie problemów. Czy istnieje taki program, jakie są wasze propozycje? Pozdrawiam.

PS. Użyłem szukajki (wpisując hasła: ciężarówki, ciężarowych, ciężarowe) i nic nie znalazłem, dlatego założłem nowy wątek.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 19, 2005, 21:25:26 »
Wydaje się, że Automapa i jej odpowiedniki, czyli TomTom i inne wystarczą, z ustawieniem dla odpowiedniej kategorii dróg.
Nie wyobrażam sobie, żeby drogi krajowe miały wiadukty nieprzejezdne dla ciężarówek. Ewentualnie zawsze można się pokusić o stworzenie serwisu dla ciężarówke na wzór poi.mobilne.net, tym razem ostrzegającego o przeszkodach na trasie - będziesz pierwszy w kraju a może i w Europie, rzadka okazja :)

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 19, 2005, 21:55:23 »
Dzięki za odpowiedź, niestety nie mam na taki pomysł czasu (praca + budowa domu). Jeśli chodzi o drogi ekspresowe to na pewno masz racje. Gorzej natomiast sprawa będzie wyglądać w mieście jak doprowadza nawigacja pod drzwi już np. drogą lokalną z zakazem wjazdu powyżej 3.5 tony czy inną przeszkodą. A tu też głównie o to chodzi żeby towar dowieść odbiorcy pod drzwi bez nadmiernego kombinowania ciężarówką.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2005, 22:00:58 »
Na mobilne.net są informacje dla AutoMapy nt. wiaduktów niższych niż 4 metry.

Jeśli będzie wieksze zainteresowanie ze strony kierowców samochodów dostawczych na pewne, tylko im przydatne informacje, również w Europie, to nie ma przeszkód aby spróbować stworzyć takie kategorie w mobilne.net

[Dodano: 2005-07-19 22:19:55]
A dokładniej to jest cała grupa poświecona utrudnieniom w ruchu dla AutoMapy
http://poi.mobilne.net/index.php?strona=glowna&etap=grupy&id=11

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 19, 2005, 23:25:17 »
Mamy też na mobilne.net "Parkingi TIR" w 'Pozostałych".
Przydałyby się też nienormatywne mosty oraz ograniczenia tonażowe dla poszczególnych (odcinków) dróg.

Może warto byłoby zwrócić się do AutoMapy o utworzenie czegoś podobnego do zablokowanych odcinków *.bam, pozwalających na dyskryminację danej drogi z ograniczeniem tonażowym przy planowaniu trasy dla pojazdów wysokotonażowych.
Sądzę, że na szybko można także wykorzystać tę istniejącą już funkcjonalność .bam.

Do Radoskura:
Jest eMapa Transport (Plus), jednak nie widzę w jej specyfikacji kategorii, o które pytasz, ale może są "gdzieś schowane". Zawiera Polskę i Europę, przeznaczona jest dla PC:
http://www.emapa.pl/partnerzy/m_transport.htm

Chyba mapy dla TIRowców to nie tylko polski problem. Szukałem kiedyś dla innych krajów Europy, z marnym skutkiem.
Dla USA widziałem, że są, nie pamiętam jakimi cechami się odróżniają od map/programów dla samochodów osobowych.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 20, 2005, 00:02:58 »
Garmin Que jako chyba jeden z niewielu programów ma wyszczególnione opcję projektowania tras dla "Truck" i "Bus".

Na ile funkcjonalne są te ustawienia i jakie ograniczenia uwzględniają trudno mi powiedzieć - nigdy ich nie stosowałem.

Pakiet oprogramowania wraz z mapami Europy i Polski, oraz z modułem BT GPS10 mozna kupić za około 1600 zł.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2005, 00:21:08 »
Testowałem Que z GPMapą na okoliczność wiaduktów pon. 3,5 m. Pod wszystkimi użytymi w teście chciał mnie wpuścić w opcji "Truck".
Więc albo wiadukty nie są odpowiednio oznaczone, albo opcja "ciężarowa" nie bierze ich pod uwagę.