GPS i PocketPC - JAKI ZESTAW NAJLEPSZY

• 2 Odpowiedzi
  • 2416 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 11, 2003, 22:07:43 »
Witam serdecznie
Postaram sie napisac jasno i krotko. Dostalem "zadanie" dobrania PocketPC (musi byc klawiatura) i jakiegos urzadzenia GPS. Najlepiej, zeby sie jeszcze dalo wykorzystac w lotnictwie.
Jestem swiezy w tym temacie i potrzebuje pomocy doswiadczonych ludziskow.
Czy macie jakies sprawdzone zestawy? Jak pogodzic to wszystko razem?

Z gory dziekuje za pomoc

Pozdrawiam
Qzyn / Artur

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 11, 2003, 23:12:18 »
Jak rozumieć Twoje stwierdzenie "musi byc klawiatura"?
Jeśli ma ona być wbudowana, to musisz szukać Handheld PC (np. Jornada 710-720-728). Jest to jednak trochę inny system (w tej chwili chyba już nie rozwijany) i możesz mieć kłopoty z mapami.

Pocket PC to urządzenia bezklawiaturowe (obsługuje się je rysikiem), można ewentualnie dokupić klawiaturę zewnętrzną, rozkładaną lub tzw. "kciukową". Największy wybór klawiatur jest do iPAQ-ów, ale do innych palmtopów też można coś dobrać. Klawiatury mogą być dopinane bezpośrednio do urządzenia, podłączane kabelkiem lub przez podczerwień.

Podobnie jest z odbiornikami GPS do Pocket PC - mogą być podłaczane kabelkiem (serial), wpinane do gniazda Compact Flash (CF) lub łączące się przez Bluetooth (BT). GPS może mieć swój wyświetlacz (i można go wówczas wykorzystywać również jako samodzielne urządzenie) lub być wyłącznie dodatkiem do palmtopa lub notebooka.

Generalnie ważne jest do jakich celów chcesz wykorzystywać GPS-a i jakich map potrzebujesz - proponuję uważną lekturę postów w tym wątku forum.

Co do samego palmtopa - no cóż - czym lepszy tym lepiej ;), ale drożej :D
Jeśli wybierzesz GPS na CF, to lepiej żeby Pocket PC od razu miał odpowiednie gniazdo, jeśli GPS na BT, to ... itd.

I znów, proponuję uważną lekturę postów w tym wątku forum.

I oczywiście portalowego faka, tzn. FAQ :D :D :D

Zapomniałem jeszcze o jednym: z tego co czytałem, to "konsumenckie" odbiorniki GPS mają wbudowane ograniczenia, tzn. działają tylko do pewnej wysokości npm i do pewnej prędkości. Chodzi (podobno) o to, aby profesjonaliści (czyli np. piloci) zaopatrywali się w specjalistyczne (czyli zapewne duuużo droższe) urządzenia. Zwóć na to uwagę, bo inaczej będziesz musiał latać bardzo nisko :) :) :)
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 12, 2003, 10:44:40 »
Dzieki,

Zyczenie "klienta" a dokladniej znajomego to raczej HandHeld PC, pragnie klawiatury po otwarciu zabawki. Tak jak piszesz, spotkalem sie z opiniami, ze ten standard raczej sie juz nie rozwinie. A co do lotow, to jest to pilot latajacy nawet na 4000 m i mozliwe, ze trzeba bedzie poszukac czegos bardziej profesjonalnego.

Lece dalej szukac i edukowac sie w tej nowej dla mnie dziedzinie i caly czas oczekuje na sugestie

Pozdrawiam

Qzyn / Artur