GPS HaiCom HI 204

• 31 Odpowiedzi
  • 6124 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ramzes

• *
  • 95
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
GPS HaiCom HI 204
« dnia: Kwiecień 26, 2004, 09:28:40 »
Witajcie- pytanie raczej proste. Czy warto w ten sprzęt inwestować, jak się sprawdza w codziennym użyciu ?
Pozdr.

*

Offline aigel

• 299
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2004, 09:43:38 »
Cytat: ramzes
Witajcie- pytanie raczej proste. Czy warto w ten sprzęt inwestować, jak się sprawdza w codziennym użyciu ?
Pozdr.

IMHO jest bardzo dobry, a poza tym niedrogi..
Aigel

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2004, 12:00:04 »
Imho? - rozumiem że masz na myśli model o którym pisałem ?

Prawdę mówiąc znalazłem tylko jedną ofertę w której go sprzedają. Jak macie namiary na takie miejsca to poproszę.

[Dodano: 2004-04-26 13:16:49]
znalazłem trochę na stronie :
http://www.gps-y.pl/hi204.html

Powiedzcie mi prosze jak z czułością tego sprzętu, nie chciałbym kupic bubla.

[Dodano: 2004-04-26 13:32:09]
Doczytałem że brak mu systemu WASS/Egnoss

Tylko co z tego wynika niestety nie napisali :(
Jaki to ma wpływ na uzywanie GPS?

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2004, 13:36:06 »
Hehe, a i w mojej skromnej opinii (In My Humble Opinion) sprzęcik jest całkiem dobry (pracuje z PPC + Automapa) a kupiłem go tam, gdzie wskazałeś linkiem :) Polecam.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2004, 13:40:11 »
dzięki a co z Wass i tym całym bałaganem ? Dać sobie spokój ? Modele które go posiadają sa znacznie drozsze.

GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2004, 14:37:17 »
dzięki a co z Wass i tym całym bałaganem ? Dać sobie spokój ? Modele które go posiadają sa znacznie drozsze.
Z opisu na stronie
http://www.haicom.com.tw/products.htm
wynika, ze jednak ma :)

BTW - Socket się też tym raczej nigdzie nie chwali, ale daje sie włączyć :)

*

Offline prozor

• 1089
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2004, 14:53:03 »
Zgadza się - Hi203 nie wspierały, Hi204 wspierają pozycjonowanie zgodnie ze standardem EGNOS/WAAS.
Istnieje kilka standardów pozycjonowania satelitarnego: EGNOS/WAAS/Galileo/GPS/Glonass.

I tak GPS to amerykański standard ;) Global Positioning System (częstotliwość 1575,432 MHz -+ 12MHz). Jego rosyjski odpowiednik GLONASS (częstotliwości ok. 1606MHz z nieco większym pasmem częstotliwości ale od 2005 ROKU ma to być częstotliwość w granicach coś ok. 1598 - 1610 MHz). Na systemie GPS bazuje GNSS (Global Navigation Satellite System).

Europejski EGNOSS (European Geostationary Navigation Overlay System) i jego amerykański odpowiednik WAAS wprowadza dodatkowo pozycjonowanie na podstawie satelit geostacjonarnych, dzięki czemu zwiększa się dokładność danych.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 26, 2004, 15:08:29 »
dzięki dzięki, :)  Pora więc sięgnąć po portfel :)
Dam znać jak się spisuje , pewnie jeszcze nie raz pomarudzę.
Pozdrawiam

*

Offline aigel

• 299
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 27, 2004, 09:26:24 »
dzięki dzięki, :)  Pora więc sięgnąć po portfel :)
Dam znać jak się spisuje , pewnie jeszcze nie raz pomarudzę.
Pozdrawiam

a gdzie kupić??  :   www.unicom.pl
Aigel

*

Offline prozor

• 1089
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 27, 2004, 09:41:37 »
Ja tam swój egzemplarz kupiłem w http://www.gps-y.pl - sprowadzą każdy egzemplarz, do każdego PDA.

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 27, 2004, 11:05:52 »
Ja też zamówiłem w http://www.gps-y.pl/. Tego samego dnia potwierdzili przyjęcie zamówienia i po ok 3 godz. dostałem info ze wysłali. Teraz czekam na paczkę. Zobaczymy....

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 01, 2004, 20:27:06 »
No i stało się.  Z niecierpliwością wyczekiwalem listonosza :O~  Dziś jestem już po 3 dniach intesywnego użytkowania. Jak narazie BAJKA. Automapa sprawdza się najlepiej poza miastem, w Łodzi wiadomo- główne ulice i wyliczanie trasy z "lekką" dokładką :). Ale swoje miasto w końcu przecież sie zna :):).
Chyba  mogę już  stwierdzić- polecam ten model GPSa. ;)

*

Offline prozor

• 1089
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 03, 2004, 18:20:32 »
Hehe, a nie mówiłem? :proud:

*

Offline azizi

• 418
  • Sprzęt: HTC HD2 + Sensation + Nexus One <- ICS
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 04, 2004, 01:03:24 »
a mozecie mi wkleic scr z automapy np. ulicy Kasztelańskiej z Łomży ?
chce zobaczyc dokladnosc ulic, jak to wyglada :), jesli by nie bylo to jakiejs innej o ile mozna prosic :)
sam sie nastawiam na kupno GPS'a ale nie wiem tez co i jak, no i czy na BT/CF, narazie kupie dla znajomego to sie pobawie nim troche i wyciagne wnioski :), w usa i tak jest duzy wybor zwlaszcza oprogramowania, a u nas chyab tylko 2 produkty sa, z czego automapa zdaje sie byc nr1 na rynku

*

Offline prozor

• 1089
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 04, 2004, 08:17:03 »
A proszę bardzo:
[pic=http://www.guru.strefa.pl/gps/lomza.jpg]
Zadowolony ? :santa: ?
Swoją drogą, nieźle - jakieś 300m i nawet nazwa ulicy jest. A w moim miasteczku to puste zarysy ulic :| o nazwach to sobie mogę tylko pomarzyć :wkurzony:

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 04, 2004, 12:12:45 »
teraz kombinuje z montażem, tak aby za kazdym razem nie rozłączać wszystkich kabelków i nie chować lub zabierać ze sobą.  Pasjonujące zajęcie ;)
Jeszcze raz dziękuję za opinie i podpowiedzi.

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 08, 2004, 12:17:31 »
No i mogę dodać już coś więcej- jestem po dość solidnej trasie, w sumie ok 1300 km po drogach naszej ojczyzny. I ani JEDNEGO problemu z brakiem sygnału, zawieszeniem się sprzętu itp. Co innego automapa, kilka drobnych wpadek nawigacyjnych, ale jak ktoś przy tym choć trochę myśli (czasem czytając posty o błedach automapy to mam wrażenie ze niektórzy pragneliby wręcz spać za kółkiem i nie wkładać w jazę choć odrobiny wysiłku i rozsądku:) spokojnie orientuje sie jak z takiej sytuacji wybrnąć szybko i spokojnie. Mnie program wpuścił na leśną "drogę lokalną" Z pełną premedytacją parłem na przód po wertepach chcąc sprawdzić na ile zoptymalizuje to trasę :)
Ogólnie wrażenia z uzytkowania tego sprzętu jak najbardziej pozytywne.

GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 08, 2004, 22:35:59 »
Sorki, nie wiem czy tutaj ale zadam to pytanko. Przesiadłem się z Della Axima 5 na IPAQ-a 4150 i mam pytanko czy ten GPS o którym dyskutujecie pasuje do tego modelu. Szukam jakiegoś taniego i dobrego rozwiązania, myślałem o BT ale ceny zaczynają się od 1000 PLN. Pozostał mi więc jedynie rozwiązanie na kablu. Moze znacie jakies inne GPS-y.
BTW moze ktoś jest albo ma kogoś kto chce kupić Della Axima 5 (sorki adminie) ale to tak przy okazji.  

*

Offline aigel

• 299
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 10, 2004, 08:18:37 »
Cytat: Sarevoc
Sorki, nie wiem czy tutaj ale zadam to pytanko. Przesiadłem się z Della Axima 5 na IPAQ-a 4150 i mam pytanko czy ten GPS o którym dyskutujecie pasuje do tego modelu. Szukam jakiegoś taniego i dobrego rozwiązania, myślałem o BT ale ceny zaczynają się od 1000 PLN. Pozostał mi więc jedynie rozwiązanie na kablu. Moze znacie jakies inne GPS-y.
BTW moze ktoś jest albo ma kogoś kto chce kupić Della Axima 5 (sorki adminie) ale to tak przy okazji.  

Tak , odbiornik HaiCom HI 204 IQ pasuje do IPAQ 4150.
poz.
Aigel

GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 10, 2004, 11:40:18 »
Jeszcze 2 pytanka: Czy długo wynajduje po 1 starcie sygnały z satelitów (nie chodzi mi o info szczegółowe tylko porównawcze z innymi modułami). Miałem porzednio GPS Rikaline CF i czasami trwało to nawet kilka minut. 2 pytanko dotyczy współpracy z TOMTOM Navigatorem czy nie ma żadnych problemów?

*

Offline azizi

• 418
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 11, 2004, 03:32:49 »
Jeszcze 2 pytanka: Czy długo wynajduje po 1 starcie sygnały z satelitów (nie chodzi mi o info szczegółowe tylko porównawcze z innymi modułami). Miałem porzednio GPS Rikaline CF i czasami trwało to nawet kilka minut. 2 pytanko dotyczy współpracy z TOMTOM Navigatorem czy nie ma żadnych problemów?

male pytanko, czy jesli bys nie zmienial ppc to zostawil bys sobie ten gps na CF ? czy moze na slot CF jest slabszy w jakis sposob, jakie sa twoje odczucia z urzytkowania, bo chce zakupic wlasnie na CF do 2210 w cenie do $100 z zewnetrzna antena i nie wiem czy nie warto moze takiego jak w temacie

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 11, 2004, 09:45:08 »
Jeszcze 2 pytanka: Czy długo wynajduje po 1 starcie sygnały z satelitów (nie chodzi mi o info szczegółowe tylko porównawcze z innymi modułami). Miałem porzednio GPS Rikaline CF i czasami trwało to nawet kilka minut.

Nie podając szczegółówo :) nie powinno to burzyć Twojego poczucia komfortu, czas reakcji GPS jest wg mnie przyzwoity. (porównywaliśmy w praktyce z jednym z modeli bluetooth`owych- wyniki na tym samym poziomie )

GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 11, 2004, 11:09:19 »
Jezeli chodzi o użytkowanie mojego GPS-u to jest jak w temacie, długie pierwsze logowanie (ale róznie to bywało). Może poprostu była to kwestia umiejscowienia w samochodzie. Ale jedna uwaga nie widziałem specjalnej różnicy kiedy podłączałem antenkę do niego i wystawiałem na dach. Podobny czas wynajdywania sygnałów. Ale jeżeli już złapał sygnał to wszystko było OK, po wjechaniu w tunel i stracie sygnału po 3-4 sekundach odzyskiwał sygnał. Cały czas zbierał informacje z 5 do 8 satelit (oczywiście przy normalnej przejrzystości). Nadmieniam że wtedy co go kupowałem nie miałem specjalnych możliwości ponieważ nie mogłem znaleźć GPS-pod kabelek do Axima. Kupiłem w ciemno i po roku użytkowania ogólna ocena całkiem dobra.
    Aha i bym zapomniał o odpowiedzi: gdybym nie potrzebował BT  do GPRS-u nie zmieniałbym tego palma a co za tym idzie GPS-u (całkiem niezła promocja IPAQ+telefon+mapa Polski+GPRS ryczałtowo za 2300 zł z hakiem). Oddałem cały komplet mojemu bratu a rodzinie szmelcu się nie daje. PZDR

*

Offline azizi

• 418
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 11, 2004, 14:34:46 »
dzieki za odpowiedz,
to ja zaryzykuje i chyba wezme cos takiego, jak by nie bylo to taniej niz w polsce wyjdzie, a i tak nie mam pieniedzy na BT
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=4668&item=3095335653
pozdrawiam

GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 14, 2004, 23:26:27 »
Witam, własnie jestem po kilku dniach ponownym użytkownikiem GPS-u. Nabyłem Haicom-a 204 i jestem pod wrażniem (mam porównanie do poprzedniego Rikeline na CF). Zimny start w tym GPS-ie jest błyskawiczny. W poprzednim czasami musiałem czekać od 20 s do 2 minut a teraz  często już po 4 sekundach mam pozycje (super!!!). Bardzo szybko łapie sygnał po wyjeżdzie np. z tunelu.
Jedyną wadą ale byłem tego świadomy jest możliwość zasilania tylko z zapalniczki co niestety przekreśla go jako urządzenie służace np, do wycieczek pieszych - tutaj CF króluje. Ogólnie mówiąc JESTEM NA TAK ;)

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 22, 2004, 09:02:42 »
a może tu jest pole do popisu dla nieco bardziej zdolnych kolegów elektroników. W końcu to 12 volt. Może to kwestia wykonania jakiejś przejściówki :D + odpowiednie akumulatorki ( tylko nie samochodowy do plecaka :) ) i jazda na pieszą wycieczkę.
Szanowni elektro majsterkowicze- pomyślcie nad tematem.

*

Offline prozor

• 1089
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 22, 2004, 22:29:17 »
Jeśli chodzi o Hi-204E (i chyba inne, ale sprawdzić w instrukcji trzeba!) to wymaga podania zasilania 3,8V - 8,0V (DC nie regulowane!) a sam wewnętrzny odbiornik jest zasilany napięciem 3,3V.
Zasilanie z zapalniczki - tam jest regulator napięcia obniżający napięcie 14V (napięcie instalacji samochodowej) na 5V, którym jest zasilany i odbiornik GPS i Pocket PC.
Po pierwsze, to teoria: trzeba sprawdzić poziom napięcia na złączach Mini DIN nr 2 i 1. Powinno być 5V, ale strzeżonego...
A więc wystarczą 3-4 bateryjki AA podłączone do złącza Mini DIN: plusik do złącza nr 2 (czerwony kabel) minusik (masa) do złącza nr 1 (czarny kabel). Złącze nr 4 (RX) i nr 5 (TX) służą do transmisji danych - port szeregowy RS232 się kłania - i po bólu ;)
No, to tyle na dzisiaj...

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 23, 2004, 11:38:57 »
Wiedziałem ze chwyci ;) :D

Trochę teorii wprost z instrukcji do GPSa:
Green- TX
White- RX
Red- VCC
Black-GND
Primary Power 3.8V ~8V DC
Current Consumption 125mA @3.3V
Czyli wszystko tak jak pisał to kolega prozor. A może się nawet kolega pokusi o zmajstrowanie (chociaż tylko na papierze :) ) takiej przejsciówki. Kilka osób by pewnie z chęcią wypróbowało. Jak zrozumiałem z opisu należy ominąć wtyk (ten co ląduje w gniezdzie zapalniczki sam. ) , bo w nim jest ten regulator napięcia i wpiąć się bezpośrednio do conectora PSowego. Tylko czy nie straci sie transmisji sygnału GPS do palma (to jest zintegrowany kabelek ) i co z napięciem które zasila tez naszego pocketa (palm wyssa energię ? :) )
z paluszków.
Pozdrowienia

*

Offline prozor

• 1089
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 24, 2004, 11:40:31 »
Trochę nie tak. Zasilanie podłączone pod MiniDIN służy tylko i wyłącznie do zasilania odbiornika GPS. W komplecie masz praktycznie dwie części - pierwsza to mysz - odbiornik ze zintegorwaną anteną - zakończona właśnie końcóweczką MiniDin. Druga część to ''interfejs'' przyłączany z jednej strony do MiniDin, z drugiej do PPC a z trzeciej do gniazda zapalniczki (i tam jest stabilizator napięcia).
Zrobienie osobnego interfejsu jest dziecinnie proste - końcóweczka PS/2 do której do pinów 1 i 2 podłączamy zasilanie (np. 3x1,5V AA = 4,5V - starczy!) a z drugiej strony podłączymy końcówkę do danego palmtopa i tutaj juz potrzebny jest schemat gdzie w porcie szeregowym palmtopa jest TX, RX i GND (transmisji). Prawdopodobnie należy zrobić crossover kabla (TX-RX, RX-TX) i powinno wszystko działać jak należy.
Zasilanie pocketa oczywiście z jego wewnętrznego akumulatora!

*

Offline ramzes

• *
  • 95
GPS HaiCom HI 204
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 25, 2004, 08:51:57 »
hmm, niby i proste ;)
Teraz tylko odszukanie schematów portu szeregowego i można sprawdzić teorię w praktyce :)

P.S. Dzięki za dokładne i cierpliwe tłumaczenie elektroproblemu :)