GPS na kabelku-problem

• 2 Odpowiedzi
  • 590 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS na kabelku-problem
« dnia: Maj 08, 2005, 20:02:07 »
Zwracam się z prosbą o pomoc do uzytkowników GPS na kablu. Kilka dni temu zakupiłem jeden z najtańszych na rynku odbiorników. Model Rikaline 9090 (E-705). Przez wzgląd na jego cenę nie oczekiwałem cudów. Domyslałem się, że podczas pracy będzie wyłapywał sygnał max 5-6 satelitów i pewnie dość często będzie również sygnał gubił. Niestety byłem nad wyraz optymistyczny. Odbiornik działa w chwili obecnej od 1 do 5 godzin. Potrafi w czasie pracy z dość silnym sygnałem w otwartym terenie nagle się wyłaczyć (zgubić sygnał) i wtedy milczy na dobre. Okres "milczenia" trwa minimum 24 godziny. W tym czasie dioda kontrolna w odbiorniku pali się stałym światłem i nie pulsuje. Znaczy to, że zasilanie odbiornika działa, ale sam odbiornik nie pracuje normalnie. Podobno odbiorniki na kablu potrafią się czasem "zawieszać". Jeśli tak, to czy istnieje sposób na ich zresetowanie? Czy ktoś miał już podobny problem? A może mam walnięty odbiornik i muszę go czym prędzej wymienić na nowy.
OPTIPAD 300 (Palmax z710) uszkodzony, OPTIPAD 400 (MIO 558), GPS Rikaline-kabel, SanDisk 1GB

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
GPS na kabelku-problem
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 09, 2005, 02:27:52 »
Chyba odpowiedź na pytanie zawarte w ostatnim zdaniu brzmi - Tak.
Miałem 3 (mam 2) GPS na kablu i żaden takich historii nie wyczynia(ł).

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
GPS na kabelku-problem
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 09, 2005, 11:24:31 »
Może warto dokupić sobie przejściówkę do pc-ta i z nim trochę gps'a pomęczyć - zobaczyć czy są podobne problemy. Taka przejściówka to koszt ok. 30 zł, a zawsze to dodatkowa możliwość sprawdzenia urządzonka. Mój wyjątkowo tani holux (gm-200) do tej pory takich problemów nie sprawia.