GPS - czym sie różnią i który Waszym zdaniem jest lepszy

• 10 Odpowiedzi
  • 1817 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Cacek

• 17
Witam serdecznie,

planuje byc moze zakup wiekszej ilosci modulow GPS na bluetooth'ie i zastanawiam sie nad wyborem modelu, gdyz nie mam w tej materii zbyt wiele doswiadczenia.

Jak narazie znalazlem 3 wydaje mi sie interesujace produkty:

1. iTec Bluetooth GPS
2. Pretec Bluetooth GPS
3. Rikaline GPS-6030

teoretycznie wszystkie sa takie same (moim laickim zdaniem), roznia sie moze troche czuloscia ale i tak bedzie uzywana antena zewnetrzna wiec to chyba raczej bez roznicy. Interesuje mnie, jak takie cudenka sprawdzaja sie pod wzgledem niezawodnosci sprzetowej i softwarowej (czy sie nie wieszaja) oraz jakosci i pewnosci komunikacji Bluetooth. Moduly te maja byc wykorzystane w polaczeniu z telefonem w samochodzie  i w tym przypadku odleglosc od tel bedzie pewnie jakies 1-1,5m - specyfikacja niby gwarantuje do 10m, ale jako to jest w praktyce.

Wszelkie info, propozycje uwagi i spostrzezenia beda bardzo mile widziane!

Pozdrawiam,
Cacek

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2005, 11:34:14 »
Nie podejme sie okreslenia, ktory jest najlepszy, sam uzywam rikaline 6031, cenowo podobny model do 6030, o podobnej czulosci,ma dodatkowo xtracka 2.0.Jestem bardzo z niego zadowolony, doskonale wspolpracuje z pda i spv, superczulosc.Bateria naprawde pracuje do 15h.Zadnych problemow typu wieszanie sie,problemow z komunikacja.
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2005, 11:39:07 »
Jedyny problem Claude_szz to brak możliwości podpięcia anteny zewnętrznej (Cacek napisał: "i tak bedzie uzywana antena zewnetrzna").

A poza tym to długi czas pracy Twojego GPSa zasługuje na duży plus (+).

Test Rikaline 6030 jest na PDAclubie http://www.pdaclub.pl/view.php?str=rikaline&news_id=8609

Pretec również został przetestowany tyle, że to model z Data Logger (inny przedział cenowy)
http://www.pdaclub.pl/view.php?str=pretec&news_id=8789

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2005, 11:50:03 »
No tak, to mi umknelo ;) ale jesli ma byc uzywany w samochodzie to przy modelu 6031 nie ma naprawde potrzeby podpinania anteny zewnetrznej, lapie sygnal lezac nawet w schowku.
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2005, 12:03:42 »
Cytat: claude_szz
No tak, to mi umknelo ;) ale jesli ma byc uzywany w samochodzie to przy modelu 6031 nie ma naprawde potrzeby podpinania anteny zewnetrznej, lapie sygnal lezac nawet w schowku.
Socket BT też łapie sygnał ze schowka - ale - o ile leżąc na podszybiu jest fiz z 7-8 satelitów, to ze schowka spada do 4-5, a to już powoduje spory wzrost PDOP i spadek dokładności wyznaczenia pozycji! Nie chcę generalizować, ale ktoś czasem narzeka, że ma komunikat "Jesteś poza trasą", choć  znajduje się na drodze lub za późno dostał polecenie "skręć w lewo - teraz" - winą obarcza AM czy TT, a nie sprawdził jaką faktycznie ma dokładność wyznaczenia pozycji, bo zresztą ani AM ani TT tego nie pokazują!

*

Offline Cacek

• 17
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2005, 12:10:23 »
Jeszcze raz bardzo dziekuje za odpowiedzi. W miedzy czasie faktycznie przejrzalem PDA i natknalem sie na te dwa testy. Nie znalazlem natomiast nic na temat iTec Bluetooth GPS, ale slyszalem opinie (nie wiem czy prawdziwe), ze to te same "bebechy" co Pretec - prawda to?
A o antenie zewnetrznej mysle tak bardziej dla pewnosci i spokojnosci sumienia, Chodzi mi generalnie o polaczenie komory + modulu GPS do nawigacji i pozycjonowania w samochodzie. Z powodu kosztow nie bardzo moze to byc PDA.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2005, 12:21:22 »
Cytat: Cacek
Chodzi mi generalnie o polaczenie komory + modulu GPS do nawigacji i pozycjonowania w samochodzie. Z powodu kosztow nie bardzo moze to byc PDA.
A jakie komóry masz? Do jakiej nawigacji tego chcesz używac - w Polsce czy na zachodzie? masz już wybrane oprogramowanie???

*

Offline Cacek

• 17
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2005, 12:36:49 »
jacek_wo - widzisz, to narazie teoria, ale praktyka moze tez zadziala. Z komora mysle o N6600 bo najtansza z serii 60. Uzywac tego chce do komunikacji w europie a oprogramowanie... nie mam nic na oku jeszcze konkretnego.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 23, 2005, 12:45:22 »
Soft do nawigacji:
do głowy przychodzi mi jedynie TomTom Mobile http://www.tomtom.com/products/product.php?ID=69

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 23, 2005, 12:45:49 »
Jest TomTom Mobile ktory ruszy na tym telefonie. Poczytaj sobie o nim w newsach na PDAclub - slowo TomTom wstukaj do pola szukaj na stronie glownej.

*

Offline infer

• 36
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 24, 2005, 01:32:56 »
Cytat: Cacek
Jeszcze raz bardzo dziekuje za odpowiedzi. W miedzy czasie faktycznie przejrzalem PDA i natknalem sie na te dwa testy. Nie znalazlem natomiast nic na temat iTec Bluetooth GPS, ale slyszalem opinie (nie wiem czy prawdziwe), ze to te same "bebechy" co Pretec - prawda to?
A o antenie zewnetrznej mysle tak bardziej dla pewnosci i spokojnosci sumienia, Chodzi mi generalnie o polaczenie komory + modulu GPS do nawigacji i pozycjonowania w samochodzie. Z powodu kosztow nie bardzo moze to byc PDA.

Posiadam, a w zasadzie posiadałem taki moduł GPS iTEC BT-308 BT (to samo co Globalsat) i zdecydowania CI odradzam. Jest na rynku ogromna ilosc urzadzen ze starym firmwarem ktory ma bardzo powazna wade. A mianowice raz na jakis czas, raz czesciej raz radziej, a czasami caly czas blokuje wysylanie danych przez BT. Jest to wybitnie uciazliwe i denerwujace jak co chwile musisz resetowac palma i GPS. Oddalem swoje odbiornik i teraz czekam na Preteca.

Pozdrawiam