Gps czy potrzeba sterowniki??

• 3 Odpowiedzi
  • 1325 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gps czy potrzeba sterowniki??
« dnia: Czerwiec 07, 2007, 20:50:56 »
Witam posiadam gps na laczu ps2 i teraz mam pytanie czy potrzebuje do niego sterowniki?? czy da sie go podlaczyc do laptopa bez sterownikow i czy mda2 bedzie potrzebowac sterowniki ?? Jesli tak to bardzo prosze powiedziec skad je wziasc bo ja szykam i szukam i nie moge znalezc. Nie wiem co to za gps wiem tylko ze model tp-051 chyba techway przyjamniej tak mysle po zdjeciach znalezionych w necie

POZDRAWIAM

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
Odp: Gps czy potrzeba sterowniki??
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 07, 2007, 22:48:36 »
GPSy ze zlaczem PS/2 nie wymagaja zadnych sterownikow i powinny dzialac z kazdym laptopem, czy PDA, ktory jest wyposazony w port szeregowy. Oczywiscie do podlaczenia potrzebna jest odpowiednia przejsciowka i zasilanie GPS'a. Najczesciej sa to zestawy do podlaczenia do gniazdka w samochodzie np.:

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 08, 2007, 23:08:38 »
Mam taka przejsciowke sprawdzalem dzis w aucie ijest ok a wie ktos moze jaka musze miec zeby polaczyc automape na laptopie z tym gps.
DZIEKI za odpowiedz 

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 09, 2007, 10:28:24 »
Mam taka przejsciowke sprawdzalem dzis w aucie ijest ok a wie ktos moze jaka musze miec zeby polaczyc automape na laptopie z tym gps.
DZIEKI za odpowiedz 
Do wyboru są dwa typy przejściówek. Na USB oraz na złącze szeregowe DB9 (stare COM "myszkowe") + zasilanie z portu PS/2. W nowszych laptopach często nie ma już gniazd DB9 - wtedy zostaje tylko przejściówka na USB. I tu uwaga - nie zadziała żadna przejściówka "od myszki" czy klawiatury (często się o to ludzie pytają). Musi to być przejściówka specjalnie do GPS z wbudowanym układem scalonym. Można takie kupić na Alledrogo, albo w sklepach internetowych za ok 50 zł.