Problem ze zmianą odbiorninka GPS

• 6 Odpowiedzi
  • 635 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline amleczko

• *
  • 51
  • x800, nexus s
« dnia: Sierpień 06, 2006, 17:26:37 »
Witam. Mam obecnie odbiornik Rikaline 6031x7 oraz hx4700 z TomTom'em 5.21. Z nawigacji korzystam tylko w samochodzie (Ford Focus z ogrzewaną przednią szybą). Podstawowy problem to wspomniana przednia szyba która utrudnia korzystanie z GPS, nie jest tragicznie, ale... ;)
Szukam czegoś nowego. Na pewno na Bluetooth, najlepiej z anteną zewnętrzną (sposobał mi się pomysł jednego z forumowiczów z umieszczeniem anteny z 3 świetle stop) lub z SiRF Star III i w przystępnej cenie do 500zł. Bateria nie ma znaczenia - chcę go podłączyć bezpośrednio do instalacji elektrycznej samochodu. Zależy mi po prostu na stabilnej pracy i dużej czułości odbiornika. Zastanawiam się nad Globalsat BT-338. Przeszukałem wątki forum, przeczytałem artykuł Jakuba o SiRF Star III i mam dylemat. Czekam na wasze komentarze i propozycję.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2006, 20:13:05 »
Ja w swoim fordzie ( mondeo) na stałe podpiąłem GSpace R238 ( też SIRF III) , zasilanie podpiete na stałe - siedzi w schowku. I tak mam trudno - bo samochód parkuję w garażu podziemnym - ale Fix łapie dokladnie tuż po uruchomieniu TT/ AM - to trwa pewną chwilę tak że w momencie rozpoczynania wyboru miejsca mam już fixa.  :proud:
potrzebna zgoda

*

Offline amleczko

• *
  • 51
  • x800, nexus s
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2006, 20:48:21 »
Wygląda całkiem ciekawie. Choć zbyt wielu forumowiczów go nie używa. Korzystasz z anteny zewnętrznej? I jak się sprawdza w 'trudnych warunkach' - tunele, wąskie uliczki, etc. Bo to moja główna bolączka.

*

• 7793
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 06, 2006, 21:13:43 »
Przetestowałem duzo innych odbiorników GPS - mogę stwierdzić iż SIRF III to zupelnie nowa klasa. Nie uzywam anteny zewnetrznej( odbiornik posiada gniazdo) - bo nie ma potrzeby - w Warszawie poza tunelem "Przekręt" nie było miejsca w którym straciłbym sygnał, a często bywam w centrum gdzie większość odbiorników ma problemy.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 06, 2006, 21:41:54 »
A ja ciagle sie zastanawiam czy jest sens dawac za BT-338 -100zł wiecej niz za GSpace R238. Nie lubie takich dylematow.

*

Offline amleczko

• *
  • 51
  • x800, nexus s
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 06, 2006, 22:07:15 »
Cytat: "kacperek29"
A ja ciagle sie zastanawiam czy jest sens dawac za BT-338 -100zł wiecej niz za GSpace R238. Nie lubie takich dylematow.

Ja też nie ale jas_pik mnie chyba przekonał. Martwie sie tylko czy to nie jest rozwiązanie krótkoterminowe, bo to w sumie stary odbiornik...

*

• 7793
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2006, 00:03:45 »
W czasie zakupu miałem możliwośc wyboru odbiornika Nokii i tego G-Space . Pod względem ilości odbieranych satelitów w tym samym miejscu wskazania były identyczne , ja zdecydowalem się ze względu na pełen zestaw ladowarek ( sieciowa i samochodowa) ze złączem miniUSB - uzywam najczęściej z MDA Pro (mimo iż cena GPS-u Nokii byla o kilkadziesiąt zł niższa)
Czy odbiornik jest stary - być może - ale ja już oduczylem się kupować coś ze względu na to iż to nowość - wolę spradzone rozwiązania - takie które w danym momencie są najlepsze. Tu masz test tego odbiornika: http://pdaclub.pl/view.php?news_id=10322
Z zasady producencji dbają o nabywców tych najlepszych modeli - jeśli są problemy to szybko wypuszczają odpowiedznie patche. Przykladem jest chociażby posiadany przez Ciebie hx4700, jeden z najlepszych do tej pory iPaqów . :))
potrzebna zgoda